Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτους: Το μαργαριτάρι της Πράγα

Ο ναός του Αγίου Βίτους
St Vitus Cathedral. Πηγή εικόνας: welcometoprague.eu

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτους είναι ένα από τα ωραιότερα μαργαριτάρια που μπορεί να προσφέρει η τσεχική πρωτεύουσα. Επιβλητικός στην αρχιτεκτονική και την ομορφιά του, ο ναός αποτέλεσε χώρο στέψεις και ταφής των Βασιλιάδων της Βοημίας, ενώ κοσμεί το Κάστρο της Πράγα για αρκετούς αιώνες έως και σήμερα. 

Η κατασκευή της εκκλησίας ήταν δύσκολη υπόθεση. Χτίστηκε πάνω σε δύο άλλες, μια προ-ρομανική ροτόντα, που έκτισε ο Άγιος Βεντσέσλαος το 925 μ.Χ., και μια βασιλική ρομανικού ρυθμού, που ανεγέρθηκε το 1060 μ.Χ. με εντολή του πρίγκιπα Σπίτιχνεβ. Το 1344, ο Τσέχος διάδοχος Κάρολος IV έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ένας καθεδρικός ναός, με κατασκευαστή τον Matthias of Arras. Ωστόσο, ο Matthias πέθανε και δεν τον ολοκλήρωσε, σταματώντας τις εργασίες, το 1352. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε δώσει στο ναό γοτθικό στυλ και είχε ολοκληρώσει το περίστωο του ναού με τα πολυγωνικά παρεκκλήσια.

Δύο χρόνια αργότερα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν ξανά με κατασκευαστή τον Peter Parler. Ο Parler ολοκλήρωσε τη βόρεια πλευρά της χορωδίας και ένα παρεκκλήσι στο νότο, τα οποία άφησε, ατέλειωτα, ο προκάτοχος του. Στη συνέχεια, κατασκεύασε το σκευοφυλάκιο του ναού, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σιγισμούνδου και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Βεντσέσλαου. Έως το 1367, ανεγέρθηκε η είσοδος του ναού, που ονομάστηκε «Χρυσή Πύλη» και πάνω της φιλοτεχνίθηκε η «Η Δευτέρα Παρουσία» από Βενετούς καλλιτέχνες. Το 1370, έχτισε το χοροστάσιο πάνω στο οποίο έβαλε δικτυωτό θόλο. Η κατασκευή σταματά, ξανά, το 1399, με τον θάνατο του Parler.

 

Ψηφιδωτό
Ψηφιδωτό της «Τελευταίας Κρίσης» στη Χρυσή Πύλη του Ναού. Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο

 

Το 1419 ξεκινούν οι Χουστικοί Πόλεμοι και ο ναός υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.

Βανδαλίστηκε η πλούσια επίπλωση και το διάκοσμό του ναού, ενώ η πρόσοψη του σκεπάστηκε. Ένα χρόνο μετά, ο Γερμανός αυτοκράτορας, Σιγισμούνδος, καταλαμβάνει το Κάστρο και στέφεται βασιλιάς της Βοημίας στον ναό. Όλοι οι θησαυροί του ναού, μάλιστα, κατασχέθηκαν, ώστε να πληρωθούν οι μισθοφόροι των Σταυροφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1485, ο βασιλιάς Βλαντίσλαβ Γιαγκέλο επιχειρεί να ανακατασκευάσει το ναό. Ξεκινά με το «Βασιλικό Ορατόριο», το οποίο ολοκληρώθηκε το 1493 από τον αρχιτέκτονα Benedikt Ried. Οι εργασίες θα διαρκέσουν χρόνια, κυρίως, με μικροπροσθέσεις στο αρχικό σχέδιο. Το 1509, θα προστεθούν τοιχογραφίες με σκηνές από τα «Πάθη του Χριστού» και τη μυθική ζωή του Αγίου Βεντσέσλαου στο Παρεκκλήσιο του, όπου και είναι θαμμένος. Η διαδοχή των βασιλέων φέρνει και καινούργιους αρχιτέκτονες για να συνεχίσουν την κατασκευή. Επί Μαξιμιλιανού Β’ των Αψβούργων, το έργο αναλαμβάνει ο Boniface Wolmut, ο οποίος κατασκεύασε την στοά του εκκλησιαστικού οργάνου και το «Βασιλικό Μαυσωλείο».

 

Ο ναός
Όψη του Ναού Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο

 

Ο Καθεδρικός Ναός καθαγιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1621. Αργότερα το 1736, προστέθηκε  ο τάφος και ο βωμός του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ από τον Josef E. Fischer von Erlach. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι εργασίες συνεχίζονταν ακόμη, αυτή τη φορά σε νεο-γοτθικό στυλ. Ο κύριος ναός, τα παρεκκλήσια, οι πύργοι και το χοροσάτιο αναστυλώθηκαν. Στην πύλη προστέθηκε ένα ψηφιδωτό με τη Σταύρωση και την Αποκαθήλωση του Χριστού από τον Karel Dvorak.  Η χάλκινη πόρτα του, διακοσμήθηκε επίσης με παραστάσεις από τους θρύλους για τον Άγιο Βατσέλα και τον Άγιο Αντάλμπερτ. Αυλές περιτριγυρίζουν τον ναό.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτους καθαγιάστηκε οριστικά στις 28 Σεπτεμβρίου του 1929.  Μόλις 1.000 χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου Βεντσέσλαου, ο ναός θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας των κοσμημάτων του Στέμματος της Βοημίας. Ακόμη, μπροστά από τον υψηλό βωμό, υψώνεται το βασιλικό μαυσωλείο, το οποίο στεγάζει τη βασιλική κρύπτη. Τα γύρω από αυτό, Παρεκκλήσια αποτελούν το χώρο ανάπαυσης των Τσέχικων Βασιλέων και των Προστάτιδων Αγίων της Πράγα.


Πηγή:

St. Vitus Cathedral. Ανακτήθηκε από https://www.hrad.cz/en/prague-castle-for-visitors/objects-for-visitors/st.-vitus-cathedral-10330


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;