Ο Χριστός ήταν Έλληνας; Αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί για την καταγωγή του

SHARE

ο Χριστός ήταν Έλληνας
Πηγή: bbc.com

Ο Ιησούς Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος

Ένα αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Amazon Prime, με τίτλο Bible Conspiracies, απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον ισχυρισμό, πως, ο Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος. Επίσης, τον ταυτίζει με τον φιλόσοφο Απολλώνιο Τυανέα.

Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει πως ο Ιησούς ήταν όντως ένα ιστορικό πρόσωπο. Όμως αυτός που παρουσιάζεται στην Καινή Διαθήκη ως ο υιός του Θεού ήταν στην πραγματικότητα ο Απολλώνιος.

«Ο Έλληνας φιλόσοφος Απολλώνιος μπορεί να είναι το αληθινό πρόσωπο πίσω από τις ιστορίες της Βίβλου. Υπήρχε στην πραγματικότητα, τα ίχνη του μπορούν να εντοπιστούν αφού η Εκκλησία δεν κατάφερε να τον εξαλείψει από την ιστορία. Το όνομα του είναι Απολλώνιος και γεννήθηκε το 3 ή 4 π.Χ στην Τυάνα της Καπαδοκίας.»

«Έγινε μαθητής του Πυθαγόρα και απαρνήθηκε την σάρκα, τις γυναίκες και το κρασί. Δεν φορούσε υποδήματα και είχε αφήσει μακρυά μαλλιά και γένια. Σύντομα έγινε ένας αναμορφωτής και ζούσε στον Ναό του Ασκληπιού» υποστηρίζει το ντοκιμαντέρ.

Επίσης αναφέρει, πως, ο Απολλώνιος είχε αναστήσει νεκρούς και μιλούσε για πράγματα που ήταν πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση.

ο Χριστός ήταν Έλληνας
Απολλώνιος Τυανεύς. Πηγή: el.wikipedia.org

Πληροφορίες γι’ αυτόν μπορούν να βρεθούν σε διάφορες πηγές αλλά όχι σε θρησκευτικά βιβλία. Η φήμη του Απολλώνιου μεγάλωνε και οι πιστοί του πλήθαιναν, ωστόσο απέκτησε και επιφανείς εχθρούς. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρήλιος είχε σχεδιάσει την καταστροφή όλων των ναών και των αγαλμάτων που κατασκευάζονταν προς τιμήν του.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έρχονται σε αντίθεση με την πιο παραδοσιακή άποψη, που λέει, ότι ο Απολλώνιος δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας φιλόσοφος.

Περισσότεροι αμφιλεγόμενοι ισχυρισμοί

Το ντοκιμαντέρ όμως δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει, λέγοντας, πως ο Ιησούς είχε παντρευτεί την Μαρία Μαγδαληνή στην Κανά και πως είχαν αποκτήσει παιδιά. Επιπλέον αμφισβητεί πως η Βηθλεέμ, η γενέτειρα του Ιησού, υπήρχε την εποχή της γέννησης του και προχωρά λέγοντας πως ο Ιησούς σκηνοθέτησε τον θάνατο του και πως ήθελε να ξεκινήσει μια νέα θρησκεία.

Advertisement

Όπως ήταν αναμενόμενο το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Ωστόσο η άποψη πως ο Χριστός ήταν Έλληνας δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

ο Χριστός ήταν Έλληνας
Πηγή: newsbomb.gr

Ορισμένοι είναι πεπεισμένοι, πως, ο Χριστός ήταν Έλληνας, βέβαια να τονίσουμε πως οι συγκεκριμένες απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με την ταύτιση του Χριστού με τον φιλόσοφο Απολλώνιο. Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τα παρακάτω για να στηρίξουν αυτήν τους την άποψη.

  •  Ο Χριστός κατάγονταν από την ελληνική Γαλιλαία, από το συγκρότημα της Δεκαπόλεως, τις αποικίες των Ελλήνων στην Παλαιστίνη.
  • Στα Ευαγγέλια ο Χριστός ξεχωρίζει την εθνικότητά Του από την εθνικότητα των Εβραίων, χρησιμοποιώντας τις φράσεις: «Εγώ – εσείς, το γένος σας, οι πρόγονοί σας, οι πατέρες σας, οι προφήτες σας, ο νόμος σας, ο Θεός σας»- δείχνοντας ξεκάθαρα και στους πλέον άπιστους Θωμάδες, ότι δεν είναι Εβραίος.
  •  Ο Χριστός ήταν Φιλισταίος. Οι Φιλισταίοι ήταν Κρήτες άποικοι.
  • Οι μαθητές του ήταν όλοι Έλληνες, εκτός από τον Ιούδα,  και μερικοί είχαν ελληνικά ονόματα.
  • Οι Εβραίοι τον αποκαλούσαν περιφρονητικά Ναζωραίο που σημαίνει ξένος, άλλου αίματος.
  • Μιλούσε ελληνικά και είχε το ελληνικό όνομα Ιάσων που παραφράστηκε στην εβραϊκή γλώσσα ως Ιησούς.
  • Το όνομα της μητέρας του είναι Μαρία και είναι Μινωικό. Το αρχικό ήταν Μάιρα και με αναγραμματισμό έγινε Μαρία.
  • Η μητρική του γλώσσα  ήταν τα ελληνικά. Από απόκρυφο ευαγγέλιο που βρίσκεται στις βιβλιοθήκες του Βατικανού, ο Χριστός είπε: «Εμέ υβρίζετε. Όμως μην υβρίζετε το Άγιον Πνεύμα. Το Άγιον Πνεύμα του Σύμπαντος εστί η Ελλάς! ήτις γεννά ανθρώπους κα’γώ ειμί ο υιός του Ανθρώπου». Εδώ, στη ρήση αυτή, ο ίδιος ο Ιησούς (Ιάσων) Χριστός αποκαλύπτει την ελληνικότητά του.

Πηγές

Advertisement

Ο Χριστός ήταν Έλληνας – Η καταγωγή του, το όνομά του, ντοκουμέντα. Ανακτήθηκε από: https://archive.patris.gr/articles/200177(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)

Pavripedia: 8 στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ιησούς ήταν Έλληνας. Ανακτήθηκε από: http://cosmopoliti.com/pavripedia-8-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF-%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%AE/(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)

Bible BOMBSHELL: Shock claim ‘Jesus was famous GREEK miracle worker’. Ανακτήθηκε από: https://www.express.co.uk/news/weird/1084678/bible-news-jesus-greek-documents-match-spt(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)

Jesus Christ ‘was GREEK and not Jewish’: Amazon Prime documentary claims ancient philosopher Apollonius of Tyan who preached and performed miracles was actually the Son of God. Ανακτήθηκε από: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6690329/Jesus-Christ-GREEK-not-Jewish-according-Amazon-Prime-documentary.html(Τελευταία πρόσβαση 17/2/2019)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG