«Ήταν ένα μικρό καράβι»: Μακάβρια ιστορία ή παιδικό τραγούδι;

«Ήταν ένα μικρό καράβι
που ήταν αταξίδευτο
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. »
Πόσες φορές δεν έχουμε τραγουδήσει στα παιδικά μας χρόνια το παραπάνω τραγούδι.

ένα μικρό καράβι

Στις καθημερινές μας συναντήσεις με τους φίλους ως παιχνίδι, στις αυλές των σχολείων, στις τάξεις, ακόμα και σε γιορτές το αθώο για τους περισσότερους από μας τραγούδι αντηχούσε στα αφτιά μας σαν κάτι γλυκό και μελωδικό. Ένα όμορφο τραγούδι, βγαλμένο από παιδικές φωνές.

Μερικές φορές, όμως, πίσω από τα πιο απλά, για πολλούς δεδομένα πράγματα, κρύβονται οι πιο θλιβερές ιστορίες.

Το τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι», του οποίου η γαλλική ονομασία είναι «il etait un petit navire», κρύβει μία από τις πιο μακάβριες και θλιβερές ιστορίες. Την οποία, μάλιστα, δε θα έλεγα καθόλου «παιδική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ιστορία, το καράβι το οποίο αναφέρεται στο τραγούδι, είναι μία γαλλική φρεγάτα η οποία ονομαζόταν «Μέδουσα».

Η συγκεκριμένη φρεγάτα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Γαλλία, το 1816, με προορισμό την Σενεγάλη, συνοδεία τριών επιπλέον γαλλικών πλοίων.

Στο πλοίο υπήρχαν 400 περίπου επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο νέος κυβερνήτης της Σενεγάλης μαζί με τη σύζυγό του.

Κυβερνήτης της φρεγάτας ήταν ο νεοσύλλεκτος Ντιρουά ντε Σαμερί, αριστοκράτης από την Γαλλία αλλά άπειρος σαν καπετάνιος.

Με την αφετηρία, λοιπόν, της νηοπομπής, ο κυβερνήτης αποφάσισε, να μην ακολουθήσει την πορεία που είχε προαποφασιστεί, αλλά να ακολουθήσει μια δική του πορεία. Σύμβουλός του ένας απλός επιβάτης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ξέρει καλά τις θάλασσες.

Το πλοίο ακολούθησε μία μακρά πορεία στις θάλασσες, όταν τελικά προσάραξε σε μία ξέρα στις ακτές της Αφρικής. Η αιτία; Ο κυβερνήτης έπλεε πολύ κοντά στις ακτές, μη γνωρίζοντας καθόλου καλά τους χάρτες της περιοχής.

Αρχική αντίδραση ήταν να απομακρύνουν το πλοίο από την ξέρα, αλλά η προσπάθεια αποδείχτηκε μάταια.

Η εγκατάλειψη του πλοίου ήταν επιτακτική, αλλά δυστυχώς οι σωσίβιες λέμβοι ήταν λίγες, ώστε να χωρέσουν τα 400 άτομα, που επέβαιναν στο πλοίο.

Αυτό έφερε ως έσχατη λύση την κατασκευή μίας σχεδίας, γνωστή ως η «σχεδία της Μέδουσας», η οποία αργότερα έγινε πίνακας από το Γάλλο ζωγράφο Τεοντό Ζερικώ.

Η σχεδία αποτέλεσε πρόχειρη κατασκευή, η οποία ήταν δεμένη με σχοινιά με τις σωσίβιες λέμβους. Στην πορεία, ωστόσο, τα σχοινιά κόπηκαν και η σχεδία άρχισε να πλέει μόνη της. Εκ των υστέρων, αναφέρθηκε ότι τα σκοινιά τα είχε κόψει ο ίδιος ο κυβερνήτης του πλοίου, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Παραδομένη στις καιρικές συνθήκες, έπλεε ολομόναχη και τελείως ακυβέρνητη στη θάλασσα για 13 ολόκληρες μέρες, δίχως να υπάρχει σταθερός προορισμός.

Και κάπου εκεί ήταν, που διαδραματίστηκαν  φρικαλέες στιγμές.

Οι προμήθειες, οι οποίες ήταν ελάχιστες, τελείωσαν γρήγορα και πολλοί  επιβάτες πέθαναν από πείνα και δίψα. Άλλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις κακουχίες, εκτελέστηκαν από κάποιους κατώτατους αξιωματικούς, που επέβαιναν στη σχεδία.

Και τότε ήταν που ρίξανε τον κλήρο για να δούνε ποιος ποιος ποιος θα φαγωθεί…

Οι υπόλοιποι μέσα στην απελπισία τους να επιβιώσουν, άρχισαν να ξεραίνουν κάποια από τα πτώματα στον ήλιο και να τα τρώνε.

Μερικές μέρες μετά, το πλοίο «Argus» εντόπισε τη σχεδία. Όταν τους βρήκε, περισυνέλεξε ζωντανούς μόνο 15 επιβάτες, από τους οποίους τελικά έζησαν οι 10.

Οι επιζώντες έκαναν γνώστες τις σκληρές στιγμές και τον κανιβαλισμό, που είχαν ζήσει με αποτέλεσμα να υπάρξει ταραχή στη γαλλική κοινωνία του τότε βασιλιά Λουδοβίκου XVIII.

Η ιστορία ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, να την αποδώσουν με τη δική τους οπτική ματιά.

Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το παρακάτω παιδικό τραγούδι, το οποίο παραλλάχθηκε ως παιχνίδι:

«Ήταν ένα μικρό καράβι 
που ήταν αταξίδευτο 
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι 
μέσα εις τη Μεσόγειο 
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Και σε πέντε έξι εβδομάδες 
σωθήκαν όλες οι τροφές 
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Και τότε ρίξανε τον κλήρο 
να δούνε ποιος θα φαγωθεί
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Κι ο κλήρος πέφτει στα αγόρια
που ήταν σαν σκυλόψαρα
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Κι ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια
που ήταν σαν σκουπόξυλα
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ. 

Κι αν σας αρέσει αυτή η ιστορία
την ξαναλέμε, λέμε απ’ την αρχή
Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.»


 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;