Η ιστορία των θρησκειών: Ινδουισμός

Durga, θεότητα του Ινδουισμού

Ιστορική αναδρομή

Ο Ινδουισμός (επίσημη ονομασία “Βραχμανισμός”) είναι η αρχαιότερη συγκροτημένη και αδιάσπαστη θρησκεία, που επιβιώνει στον κόσμο μέχρι και σήμερα. Με γενέτειρά του την Ινδία, κυριαρχεί σε αυτήν εδώ και περίπου 3.500 χρόνια. Οι ρίζες της θρησκείας φαίνονται να ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου. Ο Ινδουισμός στη σύγχρονη εποχή συναντάται επίσης σε μικρότερο βαθμό, σε γειτονικές χώρες της Ινδίας, σημαντικότερες εκ των οποίων:

 • Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη)
 • Μπαλί
 • Ινδονησία
Ωμ ή Αούμ, ιερό σύμβολο του Ινδουισμού

Περιεχόμενο

Ο Ινδουισμός βασίζεται στην ιδέα της απελευθέρωσης της ανθρώπινης ψυχής. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, κάθε ψυχή έχει την ικανότητα να υποβάλλεται σε μετεμψυχώσεις και να προσπίπτει κάθε φορά στην κοινωνική κάστα που της αρμόζει. Αυτό καθορίζεται από το ποιόν των πράξεων της προηγούμενης ζωής. Οι άνθρωποι, λοιπόν, οφείλουν να επιλέγουν τον ενάρετο κι εγκρατή βίο, την εσωτερική γαλήνη και τον διαλογισμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ώστε να μετεμψυχωθούν σε μια καλύτερη ζωή, αφού πεθάνουν. Οι κάστες της Ινδίας είναι οι εξής (σε φθίνουσα σειρά):

 • Βραχμάνοι: εκπρόσωποι τη γνώσης, ιερείς και δάσκαλοι
 • Ξατρίγια (κάστα των πολεμιστών): παλαιοί ευγενείς, δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, γεοκτήμονες
 • Βαΐσγια: έμποροι, τεχνίτες, γεωργοί, βοσκοί, μικροϊδιοκτήτες
 • Σούντρα: μερικώς ειδικευμένοι, εργάτες, αγρότες
 • Ντάλιτ (“Ανέγγιχτοι”): κατώτατη κάστα

Ο Ινδουισμός περιλαμβάνει δύο βασικά τμήματα, στα οποία βασίζεται η φιλοσοφία και η διδασκαλία του: 

 • ένα παλαιότερο οργιαστικό τμήμα, που καταγράφεται στις Βέδες. Πρόκειται για μύθους και δοξασίες των ινδοευρωπαίων Αρείων, οι οποίοι εισήλθαν στην Ινδία και κυριάρχησαν σε αυτήν περίπου το 1550 π.Χ.
 • ένα πνευματικό, ασκητικό τμήμα που καταγράφεται στις Ουπανισάδες, οι οποίες αποτελούν παραρτήματα των Βεδών και γράφτηκαν από τον 8ο αι. έως και τον 4ο αι. π.Χ.
Ουπανισάδες

Ινδουισμός σήμερα

Σήμερα, ο Ινδουισμός αποτελεί σημαντική δύναμη στον θρησκευτικό τομέα, καθώς θεωρείται ως η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, με περίπου 1 δισεκατομμύριο πιστούς, το 90% των οποίων κατοικεί στην Ινδία. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει, ως γνωστόν, ο Χριστιανισμός και στη δεύτερη θέση ακολουθεί το, διαρκώς αυξανόμενο, Ισλάμ. Τέλος, είναι αξιοθαύμαστο πως ινδουιστικές κοινότητες δε συναντώνται μόνο στην Ασία, αλλά και:

 • στο Ηνωμένο Βασίλειο της Ευρώπης
 • στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ganesh, θεότητα του Ινδουισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;