Athens
17°
heavy intensity rain
Υγρασία: 93%
Άνεμος: 2m/s ΒΔ
Ανώτερη 17 • Κατώτερη 17
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Η εκπληκτική ιστορία του ιστιοφόρου Bounty

Bounty

Το πλοίο που έδεσε στο λιμάνι του Πόρτσμουθ στις 14 Μαρτίου 1790, μετέφερε 18 παραπάνω επιβάτες απ’ όσους είχαν αρχικά υπολογιστεί. Λαθρεπιβάτες; Κάθε άλλο! Φορώντας τη στολή -ή ό,τι είχε απομείνει από αυτήν- του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, τράβηξαν κατευθείαν για τη ναυτική βάση. Εκεί ο καπετάνιος Ουίλιαμ Μπλάι και μέρος του πληρώματος του Bounty ανέφεραν την ανταρσία και κατάληψη του ιστιοφόρου. Για ώρες οι αξιωματικοί της βάσης άκουγαν εμβρόντητοι τις περιπέτειες των συναδέλφων τους.

Το ιστιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Bounty είχε ήδη φύγει από την Ταϊτή το Μάρτιο του 1789 εκπληρώνοντας την αποστολή του: τη συλλογή 1.015 αρτόδεντρων που προορίζονταν για τη διατροφή των σκλάβων των Δ.Ινδιών. Λίγες ημέρες αργότερα, το πρωί της 28ης Απριλίου, 30 ναυτικά μίλια από τη νήσο Τοφούα, ο υποπλοίαρχος Φλέτσερ Κρίστιαν και 22 άνδρες (αξιωματικοί και ναύτες) στασίασαν εναντίον του καπετάνιου Ουίλιαμ Μπλάι, θεωρώντας κτηνώδη και βάναυση τη συμπεριφορά του πρoς το πλήρωμα.

Bounty
Ουίλιαμ Μπλάι

Κηρύσσοντάς τον ξεπεσμένο από το αξίωμά του, τον επιβίβασαν σε μια βάρκα με άλλους 18 υποστηρικτές του και με στοιχειώδεις προμήθειες και εργαλεία, τους άφησαν στο έλεος των κυμάτων. Οι ναυαγοί μπόρεσαν να φθάσουν στο Τοφούα, απ’όπου όμως έφυγαν γρήγορα. Έχασαν, μάλιστα, ένα σύντροφο, κυνηγημένοι από τους ιθαγενείς. Μετά από πολλές κακουχίες και 6 ανθρώπινες απώλειες, το έκπτωτο πλήρωμα του Bounty ξεμπάρκαρε στο Τιμόρ. Εκεί έμειναν για 2 μήνες ώσπου να συνέλθουν, κατόπιν μεταφέρθηκαν στις Δ.Ινδίες και -επιτέλους- στην Αγγλία.

Το Αγγλικό Ναυαρχείο αρμάτωσε τη φρεγάτα “Πανδώρα” πρός αναζήτηση των στασιαστών. Το 1791 η “Πανδώρα” βρήκε εν τέλει 10 στασιαστές, οι οποίοι δικάστηκαν στη Βρετανία. Οι 4 κρεμάστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.

Τι απέγιναν οι υποκινητές της ανταρσίας; Ο Κρίστιαν και οι υπόλοιποι άνδρες εγκαταστάθηκαν αρχικά στη νήσο Τομπουάι. Λόγω των συνεχών επιθέσεων των ιθαγενών επέστρεψαν στην Ταϊτή, απ’ όπου έφυγαν, όμως, σχεδόν αμέσως αφήνοντας 16 άνδρες. Ο Φλέτσερ Κρίστιαν, 8 ναύτες, 6 Ταϊτινοί, 11 γυναίκες και 1 μωρό αποβιβάστηκαν τελικά στις νήσους Πίτκαιρν και έκαψαν το Bounty προς αποφυγήν εντοπισμού. Ο Κρίστιαν μαχαιρώθηκε αργότερα από έναν ιθαγενή, που είχε μαζί του.

Το 1795 ζούσαν εκεί μόνο 4 ‘Αγγλοι μαζί με τα παιδιά τους και τα παιδιά των συντρόφων τους, που γεννήθηκαν από την ένωσή τους με τις Ταϊτινές. Ο τελευταίος από τους στασιαστές, Τζών Άνταμς, πέθανε το 1829.

Απόγονοί τους ζούν ακόμη και σήμερα εκεί, ενώ η ιστορία έδωσε υλικό σε σκηνοθέτες και συγγραφείς.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Πέρα από την πρακτική δεν τα κατάφερε να μείνει στο χώρο. Έπειτα από πολύχρονη "περιπλάνηση" σε άλλους τομείς,συνεχίζει να αναζητά την απασχόληση στο δημοσιογραφικό κομμάτι. Πρόσφατα ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Maxmag.

Αφήστε το σχόλιο σας
Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG