Η δίκη του Σωκράτη: Γεγονός που απασχολεί ακόμα στις μέρες μας

Η δίκη του Σωκράτη, αποτελεί ένα θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό. Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πραγματοποιούν μελέτες, για το αν το αποτέλεσμα της δίκης, που ήταν ο θάνατος του μεγάλου φιλόσοφου το 399 π.Χ, ήταν δίκαιο ή άδικο. Ορισμένα παραδείγματα αποτελούν η μελέτη της συγκεκριμένης εποχής, ο τρόπος ζωής των αρχαίων Ελλήνων, η διαμόρφωση της κοινωνίας, ιδεολογίες κλπ. Πραγματικά, έχουν εξαχθεί πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως αυτό του Πανεπιστημίου του Cambridge, «Ancient Greek Political Thought in Practice».

Ο Σωκράτης αποτέλεσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής. Πολλοί ήταν αυτοί που συμμερίζονταν τις απόψεις του, τον θαύμαζαν, τον άκουγαν να φιλοσοφεί και να συμβουλεύει. Όπως φάνηκε, όμως, πολλοί ήταν και αυτοί, οι οποίοι στάθηκαν απέναντι του. Ιδιαίτερα πολιτικές φιγούρες της εποχής που, λόγω της πολιτικής του συμπεριφοράς και τη στάση του απέναντι στους θεούς, είχαν κινήσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων εναντίον του. Για το λόγο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως εξιλαστήριο θύμα, καθώς του φορτώθηκαν ευθύνες, που αφορούσαν στο εύρος της την αρχαία Αθήνα, όπως π.χ. η πανούκλα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Σωκράτης δεν είχε πρόβλημα, να δημιουργεί εχθρούς με την στάση του απέναντι στους θεούς και στους πολιτικούς. Ένα «λάθος» του, που όπως φάνηκε ήταν μοιραίο. Μια λάθος εκτίμηση θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν η σιγουριά του για το πως λειτουργεί η πολιτική της δίκης και θεωρούσε σίγουρο πως δεν θα καταλήξει σε θάνατο. Έτσι, συνέχιζε την ίδια προκλητική στάση.

Αυτό που προκάλεσε, δηλαδή, το θάνατο του ήταν, ότι αψηφούσε τους νόμους, ενώ τους γνώριζε. Σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα της αρχαίας Αθήνας, ο κατηγορούμενος είχε το δικαίωμα να προτείνει την ποινή, που θεωρούσε αντάξια του αδικήματος του. Ο φιλόσοφος πρότεινε ένα χρηματικό πρόστιμο, ενώ οι δικαστές αποφάσισαν και αντιπρότειναν να διαλέξει με ποιον τρόπο προτιμούσε να πεθάνει. Η κατάληξη ήταν ο περίφημος θάνατός του με κώνειο. 

Η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στις 25 Μαΐου 2012 από ανώτατους δικαστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι δικαστές και αυτοί, που παρακολούθησαν τη δίκη, αθώωσαν τον αρχαίο φιλόσοφο. Θεώρησαν, πως εξέφραζε ελεύθερα την άποψη του και τα «δαιμόνιά» του δεν μπορούσαν να βλάψουν τη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

Campridge University, Telegraph, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μηχανή του Χρόνου:«Ο Σωκράτης προκάλεσε τον θάνατο του. Η δίκη του αποτελούσε πρότυπο ελεύθερης σκέψης. Οι κατηγορίες ήταν αρκετές για να καταδικαστεί σε θάνατο. Πώς το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δικαιώνει τους δικαστές του Σωκράτη»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;