H ιστορία πίσω από το διάσημο ναυάγιο της Ζακύνθου

Η παραλία Ναυάγιο,στη Ζάκυνθο, αποτελεί μία από τις πιο διάσημες και πολυδιαφημισμένες παραλίες στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πλοίο-ναυάγιο, που υπάρχει στην παραλία και ελκύει πλήθος ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

 

Ποια είναι όμως η ιστορία που κρύβεται πίσω από το πολυφωτογραφιζόμενο πλοίο, που έχει «ξεβράσει» η θάλασσα;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1982.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραλία, που βρίσκεται σήμερα το ναυάγιο, ήταν απρόσιτη από τη γη και άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παλιότερα ονομαζόταν «Άγιος Γεώργιος». Όλα άλλαξαν, όμως, όταν δέχτηκε έναν «απρόσμενο επισκέπτη-πλοίο».

Το πλοίο, εν ονόματι «Παναγιώτης» άνηκε σε έναν άνδρα από την Κεφαλλονιά, το Χαράλαμπο Κομποθέκλα. Το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα από την Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Πλήρωμα και καπετάνιος ήταν Κεφαλλονίτες, ενώ σε κάθε ταξίδι επέβλεπαν την μεταφορά δύο λαθρέμποροι από την Ιταλία.

Τη 12η Σεπτεμβρίου ο «Παναγιώτης» ξεκίνησε από το λιμάνι του Αργοστολίου, χαράζοντας ρότα για την Μάλτα. Το πλοίο είχε παραλάβει περίπου 2000 κούτες τσιγάρα, με σκοπό να τα παραδώσει για λογαριασμό της Καμόρα, σε ταχύπλοα ανοιχτά της Νάπολης στην Ιταλία.

Όλα όμως άλλαξαν, όταν οι  λαθρέμποροι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα συμφωνημένα ναύλα στον πλοιοκτήτη. Έτσι, το πλοίο αναγκάστηκε να περιμένει ανοιχτά της Ζακύνθου για νεότερες διαταγές.

Καπετάνιος και πλήρωμα,τότε, πήραν την απόφαση να κλειδώσουν τους δύο Ιταλούς σε μία καμπίνα και μετά από επικοινωνία με μεσάζοντες, να πουλήσουν για λογαριασμό τους το φορτίο. . Ο καπετάνιος οδήγησε το πλοίο στον όρμο του “Σπυριλή” και ήταν σε αναμονή για περαιτέρω οδηγίες.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν το πλοίο, το οποίο προσάραξε στα αβαθή νερά του όρμου.

Μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, το πλήρωμα και ο καπετάνιος άρχισαν να ξεφορτώνουν κιβώτια με τελάρα από τον «Παναγιώτη», ώστε να μπορέσουν να αποκολλήσουν το πλοίο από τη στεριά. Μία προσπάθεια μάταιη, καθώς το πλοίο δεν μπόρεσε ποτέ να πλεύσει ξανά και πολλά τσιγάρα παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Ναυάγιο

Στη συνέχεια, δίχως να μπορούν να κάνουν αλλιώς, οι ναύτες απελευθέρωσαν τους Ιταλούς λαθρέμπορους και άρχισαν να σκαρφαλώνουν τα απόκρημνα βράχια, ώστε να διαφύγουν και να φτάσουν στην πόλη.

Με το ξημέρωμα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής είδαν τα κιβώτια με τα τσιγάρα, που έπλεαν στη θάλασσα και τα περιμάζεψαν. Οι χώροι αποθήκευσης των τσιγάρων ήταν οπουδήποτε. Σπίτια, φούρνοι, λιναποθήκες, ακόμα και στάβλοι ήταν μερικοί από αυτούς.

Αργότερα, οι αρχές έμαθαν για το γεγονός και τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τους ναυτικούς του πλοίου. Επίσης, μετά από έρευνες έγινε και η περισυλλογή των τσιγάρων από τους χωρικούς, τα οποία πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό. Πλοιοκτήτες και λαθρέμποροι καταδικάστηκαν, ενώ οι Ιταλοί απελάθηκαν από την χώρα τους.

Ναυάγιο

Ακολούθησε μια αδιάκοπη λεηλασία στο πλοίο και όλοι έτρεχαν να πάρουν, ότι μπορούν από αυτό.

Το μαγευτικό τοπίο και τα απόκρημνα βράχια ιντρίγκαραν πολλούς να το φωτογραφίζουν, κάτι που οδήγησε, αργότερα, στην έντονη επισκεψιμότητα του σημείου.

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;