H χορευτική πανδημία του 1518

Στα ευρωπαϊκά βιβλία ιστορίας έχει καταγραφεί ένα πολύ ιδιαίτερο και περίεργο φαινόμενο που αφορά σε μια “χορευτική μανία” που καταλάμβανε κατά καιρούς διαφόρους πληθυσμούς της Ευρώπης την μεσαιωνική περίοδο. Ως εξέχον συμβάν έχει σημειωθεί η χορευτική πανδημία του 1518 στο Στρασβούργο, κατά την οποία 400 περίπου άνθρωποι χόρευαν δίχως να μπορούν να σταματήσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια γυναίκα, η Frau Troffea, ξεκίνησε να χορεύει ακατάσχετα στους δρόμους του Στρασβούργου, για 4 τουλάχιστον μέρες. Πολλοί άρχισαν τότε να την ακολουθούν, ώσπου ο αριθμός των ακατάπαυστων ξεπέρασε σε μια βδομάδα τους 30 ανθρώπους. Μέσα σε ένα μήνα οι χορευτές είχαν γίνει 400. Δεν αφορμόνταν από κάποια μουσική, δεν τους έδινε κάτι το ρυθμό, δεν τραγουδούσαν όλοι μαζί, δεν είχαν σπασμούς ή κάποια κρίση, απλώς χόρευαν. Όπως αντιλαμβάνεστε πολύ γρήγορα οι “χορευτές” άρχισαν να πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και εξάντληση, παρ’ όλ’ αυτά, όσοι επεβίωναν δεν σταματούσαν να χορεύουν. Όταν λοιπόν η κατάσταση άρχισε να παίρνει την μορφή πανδημίας οι αρχές αποφάσισαν να οργανώσουν γιορτές χορού για όλους, προσλαμβάνοντας και μουσικούς, επειδή θεωρούσαν ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυτανν μέσω του χορού.

Το ιδιαίτερο αυτού του φαινομένου είναι ότι καταγράφεται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης σε διάφορες χρονικές περιόδους, από τον 14ο μέχρι και τον 17ο αιώνα. Παρόλο που οι μελετητές της εποχής δεν μπορούσαν να το εξηγούσαν, οι κατοπινότεροι ιστορικοί έχουν παρουσιάσει επαρκείς εξηγήσεις για το περίεργο αυτό φαινόμενο. Μια κύρια άποψη παρουσίαζει ως αίτιο κάποια στρεσογόνα υστερία, μιας που στις περιοχές όπου εμφανιζόταν το φαινόμενο υπήρχαν συνήθως επιδημίες και κακές συνθήκες διατροφής και σε συνδυασμό με άφθονες σκοταδιστικές προλήψεις η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική συσσώρευση άγχους και συνεπώς σε μια μαζική υστερία. Μια άλλη εξήγηση, η πλέον επικρατούσα, αποδίδει τα αίτια σε μαζική δηλητηρίαση από μανιτάρια ερισύβης, τα οποία περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση εργοταμίνη. Η εργοταμίνη είναι αλκαλοειδής σύνθετη χημική ουσία η οποία σχετίζεται άμεσα με το παραισθησιογόνο LSD και επιδρά δραστικά σε όλο το οργανικό σύστημα, ιδιαίτερα δε στο νευρικό και κυκλοφορικό, επιφέροντας συστολή αγγείων είτε παραισθήσεις, σπασμούς και έλλειψη συναίσθησης.

Για όποιν λοιπόν θυμάται τα “Κόκκινα παπούτσια” του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, όπου η Κάρεν φοράει τα μαγεμένα από έναν περίεργο τύπο κόκκινα γοβάκια της κι από τότε δε μπορεί να σταματήσει να χορεύει,  η ιστορία έχει σημειώσει πολλές περίεργες σελίδες στις οποίες κάθε παραμύθι έχει μια αληθινή, και ενίοτε σκοτεινή πτυχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μυρτώ Θεοδώρογλου

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;