Ο Γρύπας Πολεμιστής: Ένα εύρημα τεράστιας σημασίας

Γρύπας Πολεμιστής
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

 

Οι αρχαιολόγοι Jack Davis Sharon και Stocker το 2015 ανέσκαψαν έναν ακόμη τάφο στον Λόφο Εγκλιανού στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Ο τάφος αυτός ανήκε στον Γρύπα Πολεμιστή. Ο Γρύπας Πολεμιστής πήρε το όνομά του από μία επιγραφή που βρέθηκε μέσα στον τάφο, η οποία ήταν στολισμένη με γρύπες. Η σημασία του τάφου είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς σηματοδοτεί πιθανότατα την έναρξη της περιόδου της μοναρχίας, ενώ φαίνεται, βάσει των ευρημάτων να «προδίδει» μία σύνδεση Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα τυχαίο γεγονός. Οι επικεφαλής αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι θα ξεκινούσαν τις έρευνές τους από ένα γειτονικό χωράφι, το οποίο ανήκε σε ιδιώτη και μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχαν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά για την έναρξη των ανασκαφών. Γι’ αυτό το λόγο οι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε έρευνες σε εδάφη που ανήκαν στο ελληνικό κράτος. Έτσι ήρθε στο φως ο Γρύπας Πολεμιστής, ένα εύρημα που μετρά από το 1500 π.Χ. Πρόκειται για ένα τάφο λακκοειδή και όχι θολωτό, όπως δηλαδή συνήθιζαν να είναι οι τάφοι της εποχής. Οι Θολωτοί τάφοι ανήκαν σε εξέχουσα πρόσωπα και ήταν οικογενειακοί τάφοι.

Τα ευρήματα εντός του τάφου αγγίζουν τις δύο χιλιάδες και η αξία τους είναι μεγάλη. Το γεγονός ότι αυτά τα αντικείμενα βρέθηκαν στον τάφο, υποδηλώνει την ξεχωριστή θέση του πολεμιστή στην κοινωνία. Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Γρύπας Πολεμιστής είναι από τους πρώτους βασιλείς κατά τη μετάβαση από την ολιγαρχία προς την μοναρχία.

Τρία χρόνια αργότερα το 2018, όταν ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση του χωραφιού, οι αρχαιολόγοι προχώρησαν στην ανασκαφή δύο ακόμη θολωτών τάφων, οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν σε άλλους πέντε που είχε ανακαλύψει ο αρχαιολόγος Κάρολος Μπλέκεν, μέχρι το 1953.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ευρήματα του τάφου του Γρύπα Πολεμιστή φέρουν επιρροές του Μινωικού πολιτισμού. Το γεγονός αυτό κάνει τους επιστήμονες να αναθεωρούν για τον τρόπο της εξάπλωσης των δυο πολιτισμών, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ανταγωνιστικοί. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός χρονολογείται μισή χιλιετία μετά τον Μινωικό. Η μετάβαση φαίνεται να μην ήταν μία βίαιη εξάπλωση, αλλά μία σταδιακή εδραίωση. Φαίνεται ότι το ανεπτυγμένο εμπόριο στο Αιγαίο λειτουργούσε σαν μέσο για την «ανάμειξη» των πολιτισμών. Ο Γρύπας Πολεμιστής δεν ήταν απλώς έναν σημαίνον πρόσωπο, αλλά ένα άτομο που γνώριζε την πολιτισμική αξία των ευρημάτων που βρέθηκαν.

Τα συμπεράσματα και οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να ρίξουν φως στον τρόπο που ήταν διαρθρωμένη η κοινωνία αλλά και η οικονομία της εποχής.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

«Αποκαλυπτικό βίντεο με τον αρχαιολογικό θησαυρό που έκρυβε το χωράφι με την σταφίδα στην Πύλο. Τι λένε οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι για το αίνιγμα του θαμμένου πολεμιστή (βίντεο)…
» ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/apokalyptiko-vinteo-me-ton-archaiologiko-thisayro-poy-ekryve-to-chorafi-me-tin-stafida-stin-pylo/

«Ο Γρύπας Πολεμιστής αποκαλύπτει τον «διάλογο» Μυκηναϊκού και Μινωϊκού Πολιτισμού» ανακτήθηκε από: https://www.ethnos.gr/politismos/57534_o-grypas-polemistis-apokalyptei-ton-dialogo-mykinaikoy-kai-minoikoy-politismoy


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;