Ο αινιγματικός γίγαντας της Ατακάμα και οι ερμηνείες του

Ο γίγαντας της Ατακάμα
Πηγή εικόνας: Dreamstime

 

 

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αμφιλεγόμενα γεωγλυφικά της Ατακάμα είναι ο αποκαλούμενος γίγαντας, ο οποίος εγείρει πολλά ερωτήματα και σχετικά με το συμβολισμό και την ερμηνεία του. Ο γίγαντας της Ατακάμα είναι ένα ανθρωπόμορφο γεωγλυφικό στο Cerro Unitas στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προϊστορική ανθρωπόμορφη φιγούρα στον κόσμο, με μήκος 119 μέτρα, από το 1000 έως το 1400 μ.Χ. Έχει μακριά πόδια και τετράγωνο κεφάλι από τη κορυφή και τις πλευρές του οποίου βγαίνουν τέσσερις γραμμές.

Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη Νότιο Αμερική στα δυτικά των Άνδεων. Το τοπίο εκεί είναι εξαιρετικά αφιλόξενο και μάλιστα θεωρείται ως η πιο άνυδρη έρημος του κόσμου. Η μεγαλύτερη έκταση είναι πετρώδες και με αρκετές αλμυρές λίμνες. Σε αυτό το αφιλόξενο τοπίο βρίσκεται ο γίγαντας στη πλαγιά ενός λόφου, χωρίς τίποτα τριγύρω. Τα γεωγλυφικά ξεπερνούν τα 5.000 και απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, ζώα ή και ανθρώπους. Οι δημιουργοί τους ήταν οι ντόπιοι πληθυσμοί των Ίνκας και των Tiwanaku. Για να δημιουργήσουν τα γεωγλυφικά, έξυσαν την επιφάνεια μέχρι να εμφανιστεί από κάτω το υπέδαφος το οποίο έχει διαφορετικό χρώμα, είτε τα δημιούργησαν με συσσώρευση υλικών. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν αρκετά στην άριστη διατήρηση των σχεδίων, όπως και του γίγαντα της Ατακάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διάφορες ερμηνείες

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ερμηνείας αυτής της παράξενης μορφής. Μια εκ των οποίων θεωρεί πως πρόκειται για ένα είδος αστρολογικού ημερολογίου που υπολόγιζε την κίνηση της σελήνης. Με την βοήθεια του συγκεκριμένου ημερολογίου υπολόγιζαν τις εποχές και τις καλλιέργειες. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο γίγαντας συμβολίζει μια θεότητα που λάτρευαν οι κάτοικοι της περιοχής. Άλλες θεωρίες αναφέρονται σε ένα χάρτη που οδηγούσε προς κάποιον τόπο λατρείας. Κάνουν, επίσης, λόγο για επισκέψεις εξωγήινων ή για κάποιο ιδεόγραμμα της γλώσσας του πληθυσμού που κατοικούσε εκεί. Μια ακόμη πιθανή ερμηνεία λέει πως ο γίγαντας ήταν ένα οδικό δίκτυο που συνέδεε τους μεγάλους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής.

Επειδή τα καραβάνια με λάμα ήταν αρκετά συνηθισμένα εκείνη την εποχή, τα γεωγλυφικά έδιναν απαραίτητες πληροφορίες για να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Μάλιστα, ίσως να έδιναν πληροφορίες για το που βρίσκοντας πηγές με πόσιμο νερό ή αλμυρές λίμνες ή τροφή για τα ζώα. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, διότι δεν έχει βρεθεί ίχνος από εξοπλισμό καραβανιών.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτα ακόμη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτή η μορφή είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της περιοχής. Οι επιστήμονες ελπίζουν να διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορέσουν να αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβεται πίσω από αυτή τη μορφή.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Ο αινιγματικός γίγαντας Ατακάμα στη Νότια Αμερική: Αντλήθηκε από mixanitouxronou.gr

Ο γίγαντας της Ατακάμα: Αντλήθηκε από Wikipedia .org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;