Γιατί πρέπει να θυμόμαστε την 9η Μάη του 1945;

  9η Μάη του 1945

Η 9η Μάη του 1945, είναι η μέρα όπου η ναζιστική Γερμανία και οι δυνάμεις του Άξονα συνθηκολογούν άνευ όρων έπειτα από την σαρωτική ήττα των Γερμανών από τον Κόκκινο Στρατό. Η υπερδύναμη τότε Γερμανία του Χίτλερ που κατάφερε να κατατροπώσει τη μισή Ευρώπη-Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία-σε λιγότερο από ένα εξάμηνο ηττήθηκε από το αντίπαλο δέος, τη Σοβιετική Ένωση.

Εξάλλου είναι ξεκάθαρο ότι ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε και ιδεολογικό χαρακτήρα καθώς συγκρούονταν δύο αντίπαλες κοσμοθεωρίες. Αυτές του ναζισμού-φασισμού και αυτές του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Οπότε η 9η Μάη του 1945 δεν συμβολίζει απλά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο αιματηρού πολέμου της νεωτερικότητας, αλλά κυρίως συμβολίζει την αντιφασιστική νίκη και το γκρέμισμα του ναζιστικού μορφώματος της Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση, τον μισητό και μοναδικό αντίπαλο της. Ωστόσο το νόημα της στο πέρασμα των χρόνων έχει παραλλαχθεί και έχει χαθεί η ουσία της καθώς οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία. Πλέον η 9η Μάη του 1945 έχει καθιερωθεί από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1983 ως η μέρα της Ευρώπης, αλλάζοντας έτσι εντελώς το νόημα και τον συμβολισμό της ιστορικής μέρας και παραποιώντας την ιστορία. 

Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Μόνο η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς και 10 εκατομμύρια τραυματίες, με τις υλικές ζημιές να ξεπερνάνε τα 485 δις δολάρια. Συνολικά στο πέρασμα τους οι ναζί κατέστρεψαν πάνω από 1.700 πόλεις, 70.000 χωριά, 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις και γενικά ό,τι άλλο έβρισκαν στο δρόμο τους από κτιριακές υποδομές. Αντίθετα οι απώλειες των συμμάχων μπροστά στων Σοβιετικών ήταν μηδαμινές. Μόνο η Βρετανία έχασε 375.000 νεκρούς και οι Η.Π.Α. γύρω στις 400.000. Από εκεί φαίνεται και το μένος που είχαν οι ναζί για τους κομμουνιστές, το οποίο λάμβανε και τη στήριξη και των Η.Π.Α., της Γαλλίας και της Βρετανίας, καθώς αυτές οι χώρες ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη Σοβιετική Ένωση οπότε έθρεψαν το αυγό το φιδιού. 

Έτσι λοιπόν γράφτηκε η ιστορία στις 9 Μάη του 1945, με αίμα το οποίο πρόσφερε ο Ε.Α.Μ., η Ε.Λ.Α.Σ. και η Ε.Π.Ο.Ν. στον πόλεμο εναντίον του φασισμού, και όχι των δοσίλογων,  των χιτών και των ταγματασφαλίτων που συμμάχησαν με τις ξενοκρατούμενες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά μόνο την αρχή του, δηλαδή την  28η Οκτωβρίου και αυτήν την εθνική επέτειο πάλι την παραποιούμε με το λεγόμενο ”όχι” του Μεταξά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΗΓΕΣ:

Μπογιόπουλος Ν., 9 Μάη 2018, 9 Μάη 1945-Συντρίβεται ο αγκυλωτός του ναζισμού, Ημεροδρόμος, Ανακτήθηκε από: http://www.imerodromos.gr/9-mai-1945-syntrivete-o-agkylotos-tou-nazismou-tou-nikou-bogiopoulou/

wikipedia: Europe day, Ανακτήθηκε από:https://en.wikipedia.org/wiki/Europe_Day

9 Μάη 2013, Αντιφασιστική νίκη των λαών, Ριζοσπάστης, Ανακτήθηκε από: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7426612


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κύριλλος Παρθενίδης

Ονομάζομαι Παρθενίδης Κύριλλος και είμαι τελειόφοιτος φοιτητής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην καταγωγή από την Ρωσία αλλά μπορεί στην κουλτούρα Έλληνας. Μεγαλύτερες μου αδυναμίες η φιλοσοφία, τα ταξίδια και το προφιτερόλ. Στον ελεύθερο μου χρόνο συνηθίζω να κρυφοκοιτάζω φθηνά εισιτήρια και τυχόν προσφορές για εξορμήσεις της στιγμής και σαφώς υπεραναλύω τα πάντα μέχρι αηδίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;