Γαλλική Επανάσταση: Η Αρχή μια νέας εποχής (1)

Γαλλική Επανάσταση

Η Γαλλική επανάσταση αναγνωρίζεται ως εκείνη η χρονική περίοδος μεταξύ των ετών 1789-1799 των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στην Αυταρχική Γαλλική Μοναρχία. Στην  Γαλλική κοινωνία την εποχή του 18ου  αιώνα υπήρχαν τρεις κοινωνικές τάξεις. Η Αριστοκρατική τάξη, ο κλήρος και στην μεγαλύτερη τάξη ανήκουν οι υπόλοιποι πολίτες της Γαλλίας.

Την περίοδο αυτή ανθεί στην Γαλλία το κίνημα του Διαφωτισμού και  του δημοκρατικού ιδεώδους καθώς και  των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η φιλοσοφία του Διαφωτισμού έκανε λόγο για τα ατομικά δικαιώματα, για ελευθερία και ισότητα, έννοιες που ως τότε ήταν άγνωστες κάτω από τον ζυγό του απολυταρχικού καθεστώτος.

Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας αποφασίζει την άνοιξη του 1789 την σύγκληση των κοινωνικών τάξεων στο παλάτι των Βερσαλλιών λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Εκεί, οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο βασιλιάς ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι που θα πλήρωναν αποκλειστικά τα μέλη της τρίτης τάξης.

Το τέλος του Παλαιού Καθεστώτος

Η προσπάθεια της Συντακτικής Συνέλευσης να ψηφίσει Σύνταγμα συνάντησε την έντονη αντίδραση του βασιλιά, ο οποίος συγκέντρωνε στρατό στις Βερσαλλίες. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού, που ανέλαβε ενεργό δράση. Στις 14 Ιουλίου 1789, ημέρα που έχει συνδεθεί στενά με την Γαλλική Επανάσταση και  με το σύνθημα ελευθερίαισότητααδελφοσύνη ο λαός κατέλαβε τη Βαστίλη, σύμβολο της απολυταρχικής καταπίεσης, αφού χρησίμευε ως φυλακή για τους αντιφρονούντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος του Παλαιού Καθεστώτος

Από το Παρίσι η εξέγερση εναντίον του παλαιού καθεστώτος μεταδόθηκε στις επαρχίες, όπου καταλύθηκαν οι δημοτικές αρχές και εκλέχθηκαν νέες, οργανώθηκε η εθνοφυλακή και λεηλατήθηκαν οι πύργοι των ευγενών.

Στο μεταξύ η Συντακτική Συνέλευση προχώρησε στις 4 Αυγούστου 1789 στην κατάργηση των προνομίων, πράξη που σήμανε και το τέλος του παλαιού καθεστώτος και στις 26 Αυγούστου ψήφισε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Με τη διακήρυξη αυτή προβάλλονταν οι θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού όπως ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη που αποτέλεσαν ”σημαία” για την Γαλλική Επανάσταση, πάνω στις οποίες θα θεμελιωνόταν το νέο καθεστώς. Ο βασιλιάς υποχρεώθηκε να επικυρώσει τα τετελεσμένα και να εγκατασταθεί στο Παρίσι, ώστε να βρίσκεται υπό των έλεγχο των επαναστατών.

 

 

 

.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος

Είμαι 20 χρονών ονειροπόλος σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτό που ζούμε. Μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο αν το θελήσουμε πραγματικά όλοι μας...... Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει.....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;