Φραντς Στίγκλερ: Ο Γερμανός πιλότος έσωσε τον αντίπαλο του

Στίγκλερ
Φραντς Στίγκλερ. Πηγή εικόνας:mixanitouxronou.gr

Γερμανός θα μπορούσε να βοηθήσει πότε έναν αντίπαλο του να σωθεί τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Κατά την διάρκεια του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν από τους Γερμανούς πολλές από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε έναν πόλεμο, αξίες όπως η ανθρωπιά και ο σεβασμός παύουν να υπάρχουν και επικρατεί μόνο το ένστικτό της επιβίωσης και της κυριαρχίας απέναντι στον αντίπαλο. Παρόλα αυτά υπάρχουν ιστορίες από τον Β’  Παγκόσμιο πόλεμο που μας αποδεικνύουν ότι ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες η ανθρωπιά δεν χάνεται.

Μια συγκλονιστική ιστορία ανθρωπιάς και σεβασμού, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1943, μεταξύ του Αμερικάνου Τσάρλι Μπράουν και του Γερμανού Φραντς Στίγκλερ. Ο Αμερικάνος Τσάρλι Μπράουν πετούσε πάνω από γερμανικό έδαφος. Ήταν επικεφαλής του πληρώματος του αεροσκάφος Β-17, γνωστό και ως «Ιπτάμενο Οχυρό». Το αεροσκάφος είχε εκτελέσει έναν σύντομο βομβαρδισμό της Βρέμης και επέστρεφε στην Αγγλία, όταν έγινε έκρηξη στον κινητήρα. Το Β-17 κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του, αλλά έχανε συνεχώς ταχύτητα.

Λόγω της βλάβης του κινητήρα παρουσιάστηκε, επίσης, βλάβη και στο σύστημα οξυγόνου και το πλήρωμα κόντευε να λιποθυμήσει. Τότε εμφανίστηκαν 8 γερμανικά αεροσκάφη, που άνοιξαν πυρ εναντίον του αμερικάνικου αεροπλάνου. Η ουρά του Β-17 καταστράφηκε, ένα μέλος του πληρώματος είχε πεθάνει και άλλοι τέσσερις ήταν σοβαρά τραυματισμένοι. Ο πιλότος Τσάρλι Μπράουν, ζαλισμένος από την έλλειψη οξυγόνου και με μία σφαίρα στον ώμο, κατάφερε να ρίξει δύο γερμανικά αεροσκάφη. Ο Γερμανός πιλότος Φραντς Στίγκλερ, είδε το φλεγόμενο αεροσκάφος και το πήρε στο «κατόπι» με σκοπό να το αποτελειώσει.
Ο Στίγκλερ ήταν ένας απ’ τους καλύτερους Γερμανούς πιλότους  και χρειαζόταν μία επιτυχία ακόμη, για να πάρει τον «Σταυρό των Ιπποτών», το μεγαλύτερο στρατιωτικό μετάλλιο  ανδρείας της Γερμανίας.  Γι’ αυτόν, η κατάρριψη του αεροσκάφους θα  ήταν μία εύκολη νίκη. Ο Στίγκλερ έφτασε το αεροσκάφος και περίμενε μέχρι να τον εντοπίσουν οι Αμερικάνοι για να ξεκινήσει μία δίκαιη μάχη. Οι Αμερικάνοι δεν αντέδρασαν κι ο Στίγκλερ είδε μέσα από τα παράθυρα τον λόγο. Σχεδόν όλοι οι άντρες του πληρώματος ήταν αιμόφυρτοι στο πάτωμα.
«Θυμήθηκα τα λόγια ενός εκπαιδευτή μου, που έλεγε ότι αν μας έβλεπε ποτέ να πυροβολούμε ένα αλεξίπτωτο, θα μας σκότωνε ο ίδιος,» δήλωσε αργότερα ο Στίγκλερ. «Ένιωσα ότι αν έριχνα στο αεροσκάφος, θα ήταν σαν να σκότωνα άμαχο πληθυσμό».
Ο  Γερμανός Στίγκλερ πλησίασε στο πιλοτήριο και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Αμερικάνο πιλότο. Με νοήματα του έδειξε ότι οι επιλογές του ήταν δύο: είτε θα προσγείωνε το αεροσκάφος σε γερμανικό έδαφος και θα παραδινόταν, είτε θα πετούσε μέχρι τη Σουηδία και θα ζητούσε άσυλο. Ο Μπράουν δεν τον καταλάβαινε η έλλειψη οξυγόνου και ο σοβαρός τραυματισμός τον είχαν εξαντλήσει.
Το  γερμανικό αεροσκάφος πλησίασε το  Β-17 των Αμερικάνων. Το Β-17 συνέχιζε την πορεία τους προς την Αγγλία και ο Στίγκλερ αποφάσισε να κάνει ότι μπορούσε για να το βοηθήσει. Συνόδευσε το αμερικάνικο αεροσκάφος μέχρι τα σύνορα της Γερμανίας, για να το προστατέψει από άλλα γερμανικά αεροπλάνα.
Στο τέλος της διαδρομής, ο Στίγκλερ χαιρέτισε στρατιωτικά τον Μπράουν και αποχώρησε. Ο Μπράουν κατάφερε να φτάσει στην Αγγλία. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε αμέσως στο κέντρο πληροφοριών του στρατού, για να δώσει αναφορά. Περιέγραψε το συμβάν, όπου ένας τρελός Γερμανός πιλότος έσωσε τη ζωή του ίδιου και του πληρώματος. Οι υπεύθυνοι τον διέταξαν να κρατήσει κρυφό το γεγονός. Τα έγγραφα της αναφοράς θεωρήθηκαν άκρως απόρρητα και ο Μπράουν δεν μίλησε σε κανέναν για αυτό το γεγονός.

Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μαθευτεί, ότι ένας Γερμανός πιλότος μπορούσε να επιδείξει τέτοια καλοσύνη στον αντίπαλο του. Ο εχθρός έπρεπε να παραμείνει μία απρόσωπη μηχανή θανάτου στα μάτια όλων. Η ενέργεια του Στίγκλερ ήταν ηρωική, όχι μόνο επειδή έσωσε τις ζωές των απροστάτευτων εχθρών του, αλλά επειδή έθετε και τη δική του ζωή σε κίνδυνο .Ένας Γερμανός να βοηθούσε να σωθεί ο αντίπαλος του για ένα τέτοιο συμβάν  μπορεί ακόμα και να εκτελούνταν.

Οι δυο άντρες συναντήθηκαν έπειτα από 50 χρόνια και όπως είπαν χαρακτηριστικά, ξεκίνησαν τον πόλεμο ως εχθροί και κατέληξαν φίλοι.

wwiissieiostiirese3
Πηγή εικόνας: Η συνάντηση των δύο πιλότων μετά από 50 χρόνια. larnakaonline.com.cy

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Charlie Brown and Franz Stigler incident Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Brown_and_Franz_Stigler_incident
  • Bf 109 pilot Franz Stigler and B-17 pilot Charlie Brown’s first meeting. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=_8EkmyoG83Q


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;