Eugene Lazowski: η επιδημία που έσωσε τους Εβραίους

Πηγή εικόνας: imgur.com

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μία πραγματικά φρικτή εποχή για την ανθρωπότητα

Τα εγκλήματα και ο πόλεμος ήταν αποκρουστικά, ενώ όλοι οι άνθρωποι υπέφεραν, ασχέτως παράταξης. Ανάμεσα στον καθημερινό μόχθο για σωτηρία, υπήρχαν και αφανείς ήρωες, η δράση των οποίων έσωσε χιλιάδες συνανθρώπους τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Eugene Lazowski. Ο γιατρός από την Πολωνία που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους διαδίδοντας μια ψεύτικη επιδημία, απομακρύνοντας επιτυχώς τους Γερμανούς στρατιώτες.

Ο Eugene Lazowski γεννήθηκε το 1913 στη Πολωνία

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Józef Piłsudski στη Βαρσοβία, από όπου και αποφοίτησε. Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατολογήθηκε ως δεύτερος υπολοχαγός στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια ως στρατιωτικός γιατρός του πολωνικού στρατού της Αντίστασης. Η Γερμανική Κατοχή τον οδήγησε στη φυλακή του στρατοπέδου της πόλης Rozwadów. Από εκεί δραπέτευσε αποφεύγοντας παρά τρίχα έναν γερμανικό φρουρό.

Ο Lazowski αγόρασε ένα σπίτι δίπλα από το Γκέτο

Μάλιστα, ο φράχτης του σπιτιού ήταν και το συνοριακό όριο του στρατοπέδου με την πόλη. Ένα στρατόπεδο γεμάτο Εβραίους και Πολωνούς συμπολίτες του. Οι φυλακισμένοι ήταν υποσιτισμένοι και μερικοί από αυτούς βαριά άρρωστοι. Όντας γιατρός, ο Lazowski συνεργάστηκε με τον φίλο του, Dr Stanisław Matulewicz, στην ιατρική περίθαλψη της πόλης και του στρατοπέδου.

 

Προειδοποιητική πινακίδα για Τύφο Πηγή εικόνας: demotivateur.fr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργάστηκαν μυστικά, λόγω της θανατικής καταδίκης που επέβαλλαν οι Γερμανοί σε όσους βοηθούσαν τους ανθρώπους του Γκέτο. Την μέρα θεράπευαν τους κατοίκους της πόλης, ενώ τα βράδια ο Lazowski θεράπευε τους φυλακισμένους. Εκείνοι ερχόντουσαν τα βράδια στον φράχτη του και έδεναν ένα λευκό πανί. Τη στιγμή που ο Lazowski έβλεπε το πανί, έβγαινε έξω και περιέθαλπε τους αρρώστους. Για να μην τους καταλάβουν, οι γιατροί δήλωναν ψευδείς αριθμούς στις ιατρικές προμήθειες, ώστε να μην γίνουν αντιληπτές οι απώλειες του ιατρικού εξοπλισμού.

Όλα άλλαξαν, όταν ο Matulewicz συνειδητοποίησε πως, αν χορηγήσεις νεκρά βακτήρια της νόσου «Τύφος» σε ένα υγιή ασθενή, εκείνος θα βρεθεί θετικός στα test για τη νόσο χωρίς να έχει στην πραγματικότητα την ασθένεια. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε στον Lazowski την ιδέα να προκαλέσει μια ψεύτικη επιδημία της νόσου, για να γλυτώσει τους κρατουμένους. Η απουσία υγιεινής στο στρατόπεδο έδινε την τέλεια κάλυψη.

Το σχέδιο, όμως, ήταν προβληματικό. Οι Γερμανοί συνήθιζαν να σκοτώνουν όποιο Εβραίο είχε κάποια μολυσματική ασθένεια και να καίνε συθέμελα το σπίτι του. Αλλάζουν τεχνική. Μεταδίδουν τη «νόσο» στους μη Εβραίους κατοίκους. Η πρώτη δοκιμή γίνεται σε έναν άντρα που εργάζονταν στο Γκέτο και στέφεται με απόλυτη επιτυχία: οι Γερμανοί τον στέλνουν σπίτι με την διαταγή να μην επιστρέψει.

 

Μερικοί από τους κρατουμένους Πηγή εικόνας: YouTube

 

Οι γιατροί εξαπλώνουν την νόσο σταδιακά, ώσπου μολύνθηκε όλη η πόλη. Για να εξαλείψουν τυχόν υποψίες, μεταδίδουν την νόσο και στα γειτονικά χωριά. Οι ασθενείς εξετάστηκαν και από άλλους γιατρούς, οι οποίοι δεν γνώριζαν για το σχέδιο, ώστε οι Γερμανοί να μην συνδέσουν τα test μόνο μαζί τους. Καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια επιτυχή ψεύτικη επιδημία και οι Γερμανοί, φοβούμενοι μια πανδημία,  θέτουν ολόκληρη την περιοχή σε καραντίνα.

Το σχέδιο του Lazowski έχει ως αποτέλεσμα να μην σταλθούν νέοι κρατούμενοι, αλλά ούτε να σκοτωθούν οι ήδη κρατούμενοι του Γκέτο. Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την περιοχή και εκείνος συνεχίζει τις «θεραπείες» της νόσου για τρία χρόνια, στα οποία οι στρατιώτες επισκέφτηκαν μόνο μία φορά. Η ιδέα του έσωσε περισσότερους από 8.000 Εβραίους.

Κατά το τέλος του Πολέμου,ο Lazowski πληροφορείται από έναν στρατιώτη, πρώην ασθενή του, πως οι Γερμανοί γνωρίζουν για το κόλπο του και την σχέση του με την Αντίσταση. Θα τον κυνηγήσουν, τον προειδοποιεί ο στρατιώτης. Ο Lazowski παίρνει την οικογένεια του και φεύγει για την Αμερική το 1958, όπου και γίνεται καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Illinois. Θα ζήσει εκεί για την υπόλοιπη ζωή του, ως τον θάνατο του στις 16 Δεκεμβρίου του 2006. Ο Eugene Lazowski ήταν ένας πανέξυπνος ήρωας, ο οποίος αστειεύονταν πάντα πως: Μπορεί να μην κατάφερα να πολεμήσω με όπλο ή σπαθί, αλλά βρήκα έναν τρόπο να τρομάξω τους Γερμανούς.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Dr. Eugene Lazowski: Hero of the Holocaust. Ανακτήθηκε από historicbiographies.blogspot.com

Strategy of Fear: Doctors Tricked Nazis with Fake Epidemic and Saved 8000 Lives. Ανακτήθηκε από warhistoryonline.com

Dr. Eugene Lazowski (1913-2006). Ανακτήθηκε από jewishvirtuallibrary.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;