Επισκέψιμο ξανά το Ανάκτορο του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη

Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται από την Τρίτη 30 Ιανουαρίου το Ανάκτορο του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη. Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα κατέστη εκ νέου επισκέψιμο μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ανάκτορο του Γαλέριου θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση πλην της Δευτέρας από τις 09.00 – 16.00. Το πρώτο διάστημα θα λάβουν χώρα στο σημείο εργασίες καθαριότητας και τακτοποίησης, ενώ έχει ήδη οριστικοποιηθεί η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού φύλαξης.

Ανάκτορο του Γαλέριου

Ιστορικές πληροφορίες

Το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλέριου ξεκίνησε να οικοδομείται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Ο καίσαρας Γαλέριος Μαξιμιανός επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του βάσει του ισχύοντος συστήματος της τετραρχίας, που θέσπισε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κτίρια προορίζονταν για προσωπική του χρήση, ενώ το συνολικό πλάνο κατασκευών εντάχθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της μακεδονίτικης πόλης. Η έκταση του συγκροτήματος προσέγγιζε τα 150.000 τ.μ., με τα κτίρια να σχεδιάζονται σε έναν ευθύ άξονα με κατεύθυνση από το βορρά έως το νότο.

Τα κτίσματα, που εντάσσονται στο Ανάκτορο του Γαλέριου, είναι τα εξής: το κυρίως Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, ο Ιππόδρομος, η Αψίδα του Γαλέριου (γνωστή και ως Καμάρα) και η Ροτόντα

Μορφολογικά, το Ανάκτορο του Γαλέριου αποτελείται από ένα κεντρικό περιστύλιο, ένα αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, μια βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Σε ύψος εκτεινόταν σε δύο επίπεδα (ορόφους) και πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτήματος της περιόδου της τετραρχίας.

Ανάκτορο του Γαλέριου

Σήμερα

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της πόλης. Να αναφέρουμε, για την ιστορία, πως στη συμβολή των σημερινών οδών Μητροπόλεως και Δημητρίου Γούναρη βρισκόταν τον 4ο αιώνα μ.Χ. το ιδιωτικό λιμάνι του Γαλέριου.

Από το 1993 διεξάγονται στο σημείο αρχαιολογικές και αναστηλωτικές εργασίες, ενώ από το 2002 ένα τμήμα του ανακτορικού συγκροτήματος είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο. Να σημειώσουμε, πως η ανασκαφή του 1960 ήταν εκείνη, η οποία έφερε στο φως το κυρίως Ανάκτορο.

Και ευρωπαϊκές διακρίσεις

Οι υποδειγματικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των ερειπίων χάρισαν στο Ανάκτορο του Γαλέριου μια πολύ σπουδαία διάκριση το 2008. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Europa Nostra βράβευσαν τον αρχαιολογικό χώρο για το σύνολο των επεμβάσεων, οι οποίες τον μετέτρεψαν σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

 

Πηγές: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=423

https://www.thessalonikiguide.gr/place/anaktora-galeriou/

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;