Επεστράφη στην Ελλάδα μάρμαρο από την αρχαία Ολυμπία

Το δρόμο της επιστροφής πήρε μαρμάρινο θραύσμα, που άνηκε στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Το κομμάτι αυτό αποτελεί τμήμα μαρμάρινου αγωγού νερού, έχοντας αφαιρεθεί και εξαχθεί παράνομα στη Γερμανία.

μαρμάρινο θραύσμα

 

Με σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε, πως το αρχαίο αυτό εύρημα βρίσκεται στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Εντοπίστηκε, δε, και παραδόθηκε εκεί από Γερμανό πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον άνδρα που το παρέδωσε, το μαρμάρινο θραύσμα προερχόταν από την αρχαία Ολυμπία και, πιο συγκεκριμένα, από το Στάδιο. Είχε μεταφερθεί παράνομα στη Γερμανία, όπου βρισκόταν από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είναι φυσικό, για το γεγονός ενημερώθηκε άμεσα ο διευθυντής ανασκαφών της Ολυμπίας, κ. R. Senff. Έπειτα από μια πρώτη εξέταση το αντικείμενο πρόκειται για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού με διαστάσεις μόλις μερικά εκατοστά.

Το πάνω μέρος της επιφάνειάς του έχει υποστεί επεξεργασία, ενώ στο μέσον σχηματίζεται αβαθής αύλακα με πλάτος περίπου 0,5 εκατοστό. Η αύλακα αυτή λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει τη ροή του νερού.

μαρμάρινο θραύσμα

Εξετάζοντας το δείγμα περαιτέρω, εικάζεται πως το μαρμάρινο θραύσμα έχει χρησιμοποιηθεί εκ νέου κατά το παρελθόν. Κι αυτό, εξαιτίας της διαμόρφωσης κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο άκρα του αντικειμένου, οι οποίες φτιάχτηκαν πιθανότατα για την τοποθέτηση συνδέσμων.

Το μαρμάρινο θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου συνοδεία ενός υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας. Μετέπειτα, οδηγήθηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου και φυλάσσεται έκτοτε. Οι διαδικασίες επαναπατρισμού του μαρμάρου διεκπεραιώθηκαν χάρη στον παρακάτω αρμόδιο φορέα: το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, το οποίο υπάγεται στο τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τέλος, να επισημάνουμε πως στην αρχαία Ολυμπία διασώζεται τμηματικά στις μέρες μας ένα ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών. Οι εν λόγω αγωγοί είναι, συνήθως, κατασκευασμένοι από κογχυλιάτη πωρόλιθο και χρησιμεύουν για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων. 

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/357717/epanapatristike-marmaro-tis-arhaias-olympias-itan-paranoma-sti-germania-apo-30-eikona

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;