Ένας απαγορευμένος έρωτας στην Αυλή του Τσάρου

απαγορευμένος έρωτας
Οικογένεια Μεγάλου Δούκα

Αρχές Δεκέμβρη 1907. Ένας απαγορευμένος έρωτας στην αυλή του τσάρου της χιονισμένης Ρωσίας γεννιέται. Εκεί οι ευκαιρίες για υπαίθριες διασκεδάσεις ήταν ελάχιστες. Οι αριστοκράτες και οι εύποροι αστοί έβρισκαν διέξοδο στις χοροεσπερίδες και στις συγκεντρώσεις των κοσμικών σαλονιών. Κάπως έτσι ήταν οι συνθήκες όταν ο Μεγάλος Δούκας Μιχαήλ  (αδελφός του Τσάρου Νικολάου Β΄) συναντήθηκε με τη Natalia Wulfert,σύζυγο του συναδέλφου του αξιωματικού του Ιππικού Vladimir Wulfert.

απαγορευμένος έρωτας
Με τον Wulfert

Η 27χρονη Natalia είχε ήδη ένα διαζύγιο και μια 4χρονη κόρη. Η προκλητική της συμπεριφορά ανάγκασε τον πρώτο της σύζυγο,έναν μουσικό,να της δώσει διαζύγιο. Το γεγονός δεν τη στεναχώρησε. Πολύ γρήγορα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του Ιππικού και παιδικό της φίλο Vladimir Wulfert και εγκαταστάθηκαν στη Gatchina,κοντά στην Αγ.Πετρούπολη. Εκείνο το χειμώνα,λοιπόν,η νεαρή φιλάρεσκη γυναίκα ένιωσε το γεμάτο ενδιαφέρον βλέμμα του Μιχαήλ. Ο ίδιος ήταν ένας πολύ όμορφος άνδρας με πολλές επιτυχίες στις γυναίκες. Ο χειμερινός χορός του Συντάγματος τον Ιανουάριο του 1908 προσέφερε στο Μιχαήλ και τη Natalia την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν. Παρά την ιδιαίτερα διακριτική στάση του Δούκα,που φρόντιζε πάντα να περιλαμβάνει και το συνάδελφό του στις προσκλήσεις,η κοινωνία άρχιζε να σχολιάζει. Ο πρίγκιπας άρχισε να στέλνει στη Natalia πιο προσωπικά γράμματα σε ξεχωριστή διεύθυνση. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1908 η Natalia με την κόρη της,μια ηλικιωμένη ξαδέλφη και 2 υπηρέτριες,εγκατέλειψε τον άνδρα της που άρχισε να γίνεται βίαιος και κατέφυγε στην Ελβετία. Λίγο καιρό αργότερα ο Μιχαήλ της πρότεινε με επιστολή να συναντηθούν στην Κοπεγχάγη όπου θα βρισκόταν και ο ίδιος συνοδεύοντας τη Δανή μητέρα του. Για πρώτη φορά αγκαλιάστηκαν ελεύθερα σ’ένα δωμάτιο ξενοδοχείου… Το Νοέμβριο ο Μιχαήλ της ενοικίασε στη Μόσχα ένα διαμέρισμα όπου-παρά τις αντιρρήσεις του Νικολάου-την έβλεπε τακτικά. Προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την αποδέσμευσή της από τον δεύτερο σύζυγο προσφέροντάς του αύξηση στο μισθό. Αυτός,όμως,δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί. Έτσι όταν η Natalia γέννησε ένα γιο,το Γεώργιο,τον Ιούλιο του 1910,αυτός νομικά θεωρούνταν του Wulfert. 200.000 ρούβλια και μια ετερόχρονη ημερομηνία διαζυγίου έλυσαν το πρόβλημα! Το 1911 ο Τσάρος απένειμε στη Natalia τον τίτλο της κόμισσας  Brasova. Στις 16 Οκτωβρίου 1912,το ερωτευμένο ζεύγος παντρεύτηκε κρυφά στη Σερβική  Ορθόδοξη Εκκλησία της Βιέννης με αποτέλεσμα την εξορία του Μεγάλου Δούκα από τη Ρωσία. Άρχισε τότε μια περιπλάνηση στα ξενοδοχεία της Ευρώπης ώσπου κατέληξαν στο Knebworth,βόρεια του Λονδίνου. Με το ξέσπασμα του Α’ Π.Π. ο Μιχαήλ ανέλαβε και πάλι υπηρεσία. Η Οκτωβριανή Επανάσταση διέλυσε τα όνειρα τους. Ο Δούκας δολοφονήθηκε από τους Μπολσεβίκους στα περίχωρα του Πέρμ τον Ιούνιο του 1918,ενώ η Νatalia βρήκε καταφύγιο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στην Αγγλία.Το 1927 η κόμισα Brasova μετακόμισε στο Παρίσι. Ο Γεώργιος  σκοτώθηκε έπειτα από ατύχημα με μοτοσυκλέτα πηγαίνοντας να τη συναντήσει από τη Ν.Γαλλία όπου βρισκόταν. Η  ίδια δεν έτρεφε πια αυταπάτες για ευτυχία. Πέθανε σε φτωχοκομείο του Παρισιού άρρωστη από καρκίνο το 1952 και θάφτηκε στο κοιμητήριο Passy δίπλα στο γιο της.

Αναμφίβολα μια γυναίκα που έζησε τη ζωή της!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλλη Ζωγράφου

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;