Bluetooth: Η ονομασία της πασίγνωστης τεχνολογίας που πήρε το όνομα της από έναν βασιλιά των Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς στην πάροδο των χρόνων έχουν χαρακτηριστεί αρκετές φορές, περισσότερο σε ταινίες σειρές κτλ, ως μια βάρβαρη φυλή που ως κύριο στόχο είχαν να πραγματοποιούν επιδρομές και να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Παρ’ όλα αυτά, νέες αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως στοιχεία τα οποία φανερώνουν πως οι θρυλικοί βόρειοι επιδρομείς, δεν ήταν τόσο βάρβαροι όσο παρουσιάζονται από τρίτες πηγές. 

Βίκινγκς

Αν και οι βίαιες επιδρομές του Βίκινγκς είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που έρχονται στο μυαλό των ανθρώπων όταν ακούν το όνομα τους, στην πραγματικότητα η κουλτούρα και ο πολιτισμός τους είναι αρκετά πολύπλοκος και βαθύς, γεγονός το οποίο φαίνεται και στο αντίκτυπο που άφησε σε πολιτισμούς της Ευρώπης. Αρκετές φορές στην ιστορία τους, οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν ειρηνικά και ζούσαν σε αρμονία με άλλους, και η απομυθοποίηση τους περιλαμβάνει μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον πολιτιστικό και τεχνολογικό τους αντίκτυπο, ενώ επίσης είναι γνωστοί ως ένας από τους καλύτερους εμπορικούς λαούς της εποχής.

Ένα από τα πολλά στοιχεία στα οποία οφείλει η σύγχρονη εποχή στον πολιτιστικό αντίκτυπο των Βίκινγκς, είναι η τεχνολογία Bluetooth η οποία ονομάστηκε μετά από έναν Βίκινγκ βασιλιά, γνωστό ως Harald Blåtand (Harald Bluetooth). Η τεχνολογία Bluetooth βασίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων και δημιουργήθηκε από ερευνητές της Ericsson. Το ψευδώνυμό του βασιλιά, Bluetooth, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό του Roskilde από το 1140 και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Σύμφωνα με μια ιστορία, είναι επειδή ο βασιλιάς είχε ένα δόντι που φαίνεται να ήταν μπλε. 

Ο ιστότοπος της Ericsson δηλώνει μια άλλη εξήγηση: ο βασιλιάς Harald I της Δανίας έτρωγε μπλούμπερι, τόσο πολύ που είχε μπλε δόντια. Μια τρίτη, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα θεωρία, δηλώνει ότι φορούσε συχνά μπλε ρούχα, υποδηλώνοντας την βασιλική του καταγωγή. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, οι Βίκινγκς αποτελούσαν εξαίρετους εμπόρους, οπότε η σημασία της τεχνολογίας που είναι η ανταλλαγή δεδομένων, ίσως να επηρεάστηκε και από την ανταλλαγή αγαθών που ήταν κύριο μέρος της κουλτούρας και του τρόπου ζωής των Βίκινγκς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να δοθεί ένα όνομα στην διάσημη τεχνολογία δεν ήταν εύκολο και όταν η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson αποφάσισε ότι το Bluetooth ήταν το αποδεκτό όνομα, χρειαζόταν ένα λογότυπο. Το λογότυπο προέλευσης είναι εξίσου ενδιαφέρον με την ιστορία του ονόματος και αν νομίζατε ότι απλά αντιπροσώπευε το γράμμα “B” γραμμένο με κάποια περίεργη γραμματοσειρά, κάνετε λάθος. Το γνωστό λογότυπο αποτελείται στην πραγματικότητα από σκανδιναβικούς ρούνους των αρχικών γραμμάτων του Harald: “H” και “B.”

Εκτός από την ιστορική σημασία του, σήμερα το όνομα του Bluetooth έχει γίνει οικείο όνομα χάρη στην τεχνολογία που ονομάζεται μετά από το βασιλιά.

Πηγή: «Bluetooth technology is named after Harald Bluetooth, a Viking king who died over 1,000 years ago»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;