Άγιος Πέτρος Ρώμης: Η “καρδιά” του Καθολικισμού

SHARE

Άγιος Πέτρος

Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1624 όταν η Ρώμη πλημμύρισε από κωδωνοκρουσίες. Η αιτία δεν ήταν η εισβολή αλλοφύλων ή πόλεμος, αλλά τα εγκαίνια της μεγαλοπρεπέστερης εκκλησίας του Δυτικού κόσμου και του Καθολικισμού. Ο Άγιος Πέτρος με ύψος 137 μ. ήταν το πλέον το κλέος της Ιταλίας με μερικούς από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες (Μπραμάντε, Ραφαήλ, Τζοκόντο, Μικελάντζελο) να έχουν κοπιάσει για να τον τοιχογραφήσουν και να τον αναστηλώσουν.

 

Άγιος Πέτρος

Τα πρώτα χρόνια

Η ιστορία της εκκλησίας αρχίζει νωρίς, μόλις το 64 μ.Χ. (ή κατ’ άλλους το 67 μ.Χ.). Στο σημείο εκείνο βρήκε το θάνατο ο Απόστολος Πέτρος σταυρωμένος ανάποδα σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου, καθώς πίστευε πως δεν ήταν άξιος για σταυρικό θάνατο όμοιο με του Ιησού. Ενταφιάστηκε στον Βατικάνειο Λόφο. Εκεί οι πιστοί έστησαν αρχικά μια κόκκινη πέτρα ως τόπο μνήμης και αργότερα ένα μικρό ευκτήριο οίκο. Ο Μ. Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που το 324 μ. Χ. έχτισε μια πεντάκλιτη βασιλική τιμώντας έναν από τους αγαπημένους μαθητές του Χριστού. Σεισμοί, πόλεμοι και λεηλασίες άφηναν συχνά «πληγωμένο» το ναό και αν δεν τον προστάτευαν οι Πάπες τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα…

 

Άγιος Πέτρος

Το θαύμα

 Στις 18 Απριλίου 1506 άρχισε η επέκταση της βασιλικής κατόπιν διαταγής του Πάπα Ιουλίου Β’ και ο οποίος τελικά θάφτηκε εκεί 7 χρόνια αργότερα. Για ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο απαιτούνταν απίστευτα χρηματικά ποσά. Βαριά φορολογία και πώληση συγχωροχάρτων κάλυψαν τα έξοδα. Ο πρώτος αρχιτέκτονας ήταν ο Ντονάτο Μπραμάντε. Η «βασιλεία» του κράτησε έως το θάνατό του το 1514. Τα αρχιτεκτονικά ηνία παρέλαβε ο μαθητής του, Ραφαήλ. Από το 1515 έως το 1546 υπήρξε μια εναλλαγή αρχιτεκτόνων και απόψεων. Το 1547 ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε τον τρούλο (τοποθετήθηκε αργότερα) ενώ το σχέδιο του κυρίως μέρους του ναού ήταν του εκλιπόντος Ραφαήλ. Τα πρώτα σημάδια τελειοποίησης άρχισαν να φαίνονται το 1607, ωστόσο απέμενε αρκετός δρόμος ακόμη έως το 1626, χρονιά που τελικά εγκαινιάστηκε ο Άγιος Πέτρος της Ρώμης.

Advertisement

Άγιος Πέτρος

 

Τάφος του Αγίου Πέτρου

Το 1950 ο Πάπας Πίος ΧΙΙ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου ενός εκ των δύο πρωτοκορυφαίων Αποστόλων. Για κακή τύχη των αρχαιολόγων το οστεοφυλάκιο βρέθηκε άδειο. Η ανακάλυψη οστών τυλιγμένα σε βαρύτιμο ύφασμα και η ελληνική επιγραφή «Πέτρος Ένι» τρία χρόνια αργότερα δεν άφησαν αμφιβολίες για τον πολύτιμο νεκρό . Οι αλυσίδες με τις οποίες δέθηκε ο Απόστολος Πέτρος όσο ήταν φυλακισμένος φυλάσσονται σε λειψανοθήκη κάτω από την Αγία Τράπεζα της βασιλικής.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG