Άγαλμα της Ελευθερίας: Ένα δώρο ανεξαρτησίας και φιλίας

Παρ’όλο που για πολλούς από μας το συγκεκριμένο είναι γνωστό ως «Άγαλμα τις Ελευθερίας», το πραγματικό και πλήρες όνομα του είναι «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο».

Το άγαλμα της Ελευθερίας, σύμβολο ελευθερίας, ευκαιρίας για μια καλύτερη ζωή και φιλίας μεταξύ των εθνών, αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα όλου του κόσμου.

Το άγαλμα βρίσκεται σε ένα νησάκι,το Έλις Άιλαντ, απέναντι από το Μανχάταν, και αποτελεί δώρο του Γαλλικού Έθνους για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.Τοποθετήθηκε εκεί, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να καλωσορίζει τους εκατομμύρια μετανάστες που για πάνω από 100 χρόνια έφταναν στη Νέα Υόρκη με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο.

Η ιδέα της κατασκευής ανήκει στο Γάλλο ιστορικό Édouard Lefebvre de Laboulaye, ο οποίος πρότεινε την κατασκευή του για να τιμήσουν την γαλλοαμερικανική φιλία, μετά την αμερικανικό εμφύλιο.

Η κατασκευή του άρχισε το 1874 στην περιοχή του Παρισιού, από τον κατασκευαστή και γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi. Επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel, ο οποίος είχε κατασκευάσει τον πύργο του Eiffel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατασκευή του αγάλματος διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια και μόνο η συναρμολόγηση του 4 μήνες.

Η μεταφορά του, ως ενιαίο συναρμολογημένο άγαλμα, ήταν αδύνατη και ο διαχωρισμός του σε κομμάτια ήταν μονόδρομος. Έτσι αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια για να σταλεί τελικά ατμοπλοϊκώς στη Νέα μέσα σε 214 κιβώτια.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, όπου στρατός και ναυτικό σηματοδότησαν την εκδήλωση, υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ Grover Cleveland.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει 225 τόνους και αποτελείται από σιδερένια εσωτερική υποδομή και χάλκινη εξωτερική επένδυση. Το ύψος του φτάνει τα 46,5 μέτρα, χωρίς να συμπεριληφθεί η βάση του.

Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο δεξί χέρι που κρατάει τον πυρσό.Στο αριστερό χέρι κρατάει μία πλάκα πάνω στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας(4 Ιουλίου, 1776).

Η ντυμένη γυναικεία φιγούρα αντιπροσωπεύει την Libertas, τη ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας αν και λέγεται ότι η έμπνευση γι’αυτή την  κατασκευή προήλθε από ένα σχέδιο μίας γυναικείας μορφής που φιλούσε την διώρυγα του Σουέζ.

Το μνημείο αποτελεί μέχρι και σήμερα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;