25 ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες

Από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πέρασαν πολλοί αυτοκράτορες, εξέχουσες προσωπικότητες και άνθρωποι, που δεν κατάφεραν να κρατήσουν ή να ελέγξουν το βάρος ενός τέτοιου τίτλου. Κυβερνώντας για χιλιάδες χρόνια κατά τη διάρκεια του σκοτεινού Μεσαίωνα, πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία κρύφτηκαν κατά το πέρασμα των αιώνων. 

 • Ο Λέων Ι (457-474), ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες με αυστηρή εικόνα, πολλές φορές ακουγόταν “ευάλωτος” για την εποχή. «Μακάρι στον καιρό μου ο μισθός των στρατιωτών να παραδίδεται στους δασκάλους», ήταν μερικές από τις φράσεις που έλεγε.
 • Ο Κωνστάντιος Β’ (337-361) ήταν γνωστός για τους εξαιρετικά κομψούς τρόπους. Ο Αμινάνος παρατήρησε, ότι ο αυτοκράτορας δεν έφτυσε ποτέ δημόσια.
 • Τα χαρακτηριστικά πενδούλια που κρεμούσαν από τα στέμματα των αυτοκρατόρων, ξεκίνησαν με τον Μαρκιανό(450-457). Αν και τα χρόνια άλλαξαν το στυλ του στέμματος, η πενδούλια παρέμεινε, τουλάχιστον μέχρι το Μανουήλ ΙΙ (1425).
 • Ο Ιοβιανός (363-364) δεν κυβέρνησε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη. Στο θάνατο του Ιουλιανού, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στρατό. Διαπραγματεύτηκε ειρήνη με τους Πέρσες, αλλά στη συνέχεια πέθανε από εμφανή φυσικά αίτια στην πορεία προς την πρωτεύουσα.
 • Αν και σκεφτόμαστε τον Κωνσταντίνο Α’ τον Μεγάλο (306-337) ως τον πρώτο «βυζαντινό» αυτοκράτορα, ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του ως αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 • Η μοναδική περίπτωση στη βυζαντινή ιστορία ενός πατέρα που διαδέχτηκε τον γιο του ως αυτοκράτορα, ήταν ο Ζήνωνας ο Ισαυριανός (474-491). Αυτός διαδέχθηκε τον Λέοντα Β ‘(474), αφότου εκείνος πέθανε από κάποια παιδική ασθένεια.
 • Ο πρώτος Βυζαντινός αυτοκράτορας που έχασε το θρόνο με βίαιη επανάσταση, ήταν ο Μαυρίκιος (Μορίς Τιβέριος) (586-602). Ο στρατός, με επικεφαλής τον Φωκά, επαναστάτησε και εισήλθε στην πόλη με τη συμπαιγνία της πολιτοφυλακής της πόλης.
 • Ο Φωκάς (602-610) ήταν ίσως ένας από τους πιο σκληρούς αυτοκράτορες καθώς και ένας από τους πιο ανίκανους. Ανάγκασε τον απελπισμένο Μαυρίκιο να παρακολουθήσει την εκτέλεση των γιων του, ο νεότερος που ήταν απλά μωρό, πριν τον σκοτώσει. Περιγράφηκε ως φυσικά πολύ άσχημος. Ο Φωκάς ξεκίνησε μια μόδα ακολουθούμενη από σχεδόν κάθε ενήλικο αυτοκράτορα, που τον διαδέχτηκε: τη γενειάδα.αυτοκράτορες
 • Από όλους τους αυτοκράτορες τη μακρύτερη γενειάδα είχε ίσως ο Κωνσταντίνος Γ ‘(641-668).
 • Ο Ηράκλειος (610-641) ήταν γνωστός για τη στρατιωτική του ανδρεία με τους Πέρσες. Ωστόσο, φοβόταν τόσο το νερό, που χρειάστηκε μήνες να πάρει το θάρρος να διασχίσει το Βόσπορο. Τελικά, μπόρεσε να το κάνει μόνο αφού είχε μια γέφυρα χτισμένη από βάρκες, οι οποίες ήταν καμουφλαρισμένες από θάμνους.
 • Όταν ο Φιλίπικος Βαρδάν (711-713) καθαιρέθηκε, η ρινοκοπία, αφού αποδείχτηκε αναποτελεσματική, τυφλώθηκε.
 • Ο Ιουστινιανός Β’ Ρινότμητος (685-695 και 705-711) καθαιρέθηκε για πρώτη φορά από τον Λεόντιο, ο οποίος έθεσε τον ηττημένο μονάρχη σε μια τυπική τιμωρία για τον ίδιο: ρινοκοπία ή ακρωτηριασμό της μύτης. Το προσωνύμιο “Ρινότμητος ” σημαίνει “κομμένη μύτη.” Μετά από αυτό, η ρινοκοπία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά.
 • Η αυτοκράτειρα Ειρήνη της Αθήνας (797-802) δεν είχε σίγουρα τη μητρική αγάπη. Για να εξασφαλίσει το θρόνο, τύφλωσε το γιο της Κωνσταντίνο Β ‘(780-797)  και τον φυλάκισε για πάντα στην αίθουσα, όπου γεννήθηκε. Η Ειρήνη ήταν η πρώτη βυζαντινή γυναίκα, που κυβερνούσε μόνη την Αυτοκρατορία και πήρε συγκεκριμένα τον τίτλο του “Αυτοκράτορα”, όχι “Αυτοκράτειρας”.
 • Ο Θεοδόσιος Γ ‘(715-717), αναγκάστηκε από τους συνωμότες να πάρει το στέμμα. Αυτό επειδή σκέφτηκαν την πιθανότητα επιτυχίας τους τόσο τρελή, ώστε έπρεπε να έχουν μια μαριονέτα να αναλάβει το φταίξιμο, εάν το πραξικόπημα αποτύγχανε. Αποσύρθηκε σε μοναστήρι, όπου ήταν πολύ πιο ευτυχισμένος και πετυχημένος και θεωρήθηκε ορθόδοξος άγιος.
 • Ο Νικηφόρος Α (802-811), ο οποίος ανέτρεψε την Ειρήνη, σκοτώθηκε σε πόλεμο εναντίον των Βουλγάρων. Ο νικηφόρος βασιλιάς Κρούμ είχε το κρανίο του νεκρού Ρωμαίου αυτοκράτορα σε ασημένιο κύπελλο, από το οποίο οι βυζαντινοί πρεσβευτές  αναγκάζονταν να πίνουν.
 • Ένας πολιτικός γάμος μεταξύ του βυζαντινού κράτους και της Δυτικής Ευρώπης δεν έλαβε χώρα μέχρι την εποχή του Ιωάννη Α Τσιμισκή (969-976). Εκείνος έστειλε μια βυζαντινή πριγκίπισσα, να παντρευτεί τον  Όθωνα Β ‘, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 • Ο Μιχαήλ Β ‘του Αμορίου (820-829) απελευθερώθηκε από τη φυλακή από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι είχαν σκοτώσει τον προκάτοχό του Λέων Β Γνούνι, τον Αρμένιο (813-820).
 • Ο Κωνσταντίνος VIII (1025-1028) αναφέρθηκε ότι ήταν 2.7 μέτρα ψηλός, πληροφορία που πρόκειται σχεδόν βέβαια για υπερβολή.
 • Ο πρώτος Βυζαντινός αυτοκράτορας που είχε οικογενειακό επώνυμο ήταν ο Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ(811-813).
 • Ο μακρύτερος Βυζαντινός μονάρχης ήταν ο Βασίλειος Β Βουλγαροκτόνος(976-1025).αυτοκράτορες
 • Ο Μανουήλ Α Κομνηνός (1143-1180) ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ιατρική.
 • Ο μεγάλος αυτοκράτορας Βασίλειος Α, ο Μακεδόνας (867-886), σκοτώθηκε σε ένα φρικτό ατύχημα. Ενώ κυνηγούσε, ρίχτηκε από το άλογό του, πέφτοντας στα κέρατα ενός ελαφιού, που τον έφερε για δεκαέξι μίλια πριν το σκοτώσουν.
 • Ο Μανουήλ Α Κομνηνός (1143-1180) ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ιατρική.
 • Η μακρύτερη βυζαντινή δυναστεία, σχεδόν διακόσια χρόνια, ήταν και η τελευταία της. Η δυναστεία των Παλαιολόγων ξεκίνησε με τον Μιχαήλ Η’ και τελείωσε με τον Κωνσταντίνο XI.
 • Ο Ιωάννης Δούκας Βατάτζης ήταν επιληπτικός.
 • Ο Μανουήλ Β Παλαιολόγος (1392-1425) λέγεται ότι ήταν ένα θαυμάσιο θέαμα.

 

Πηγή:

aboutHistory:«INTERESTING FACTS ABOUT THE BYZANTINE EMPERORS»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;