Ισλανδία: Η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για το 2023

Ισλανδία και ασφαλέστερη

Σύμφωνα με την 17η Παγκόσμια έρευνα για τον δείκτη ειρήνης, η Ισλανδία είναι η ασφαλέστερη και η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο. Καθώς, έχει τον συγκεκριμένο τίτλο ήδη  από το 2008. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι  για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα. Στην συνέχεια, είναι η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε  σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης. Με την Ουκρανία και την Ρωσία να έχουν την πέμπτη μεγαλύτερη επιδείνωση της ειρήνης αντίστοιχα. Επίσης, σημαντική επιδείνωση του παγκόσμιου δείκτη ειρήνης έχουν η Αϊτή, το Μάλι και το Ισραήλ.

Η έρευνα αξιολογεί 163 χώρες με βάση 23 δείκτες που καλύπτουν πέντε βασικούς τομείς: την εσωτερική ειρήνη (π.χ. βία, εγκληματικότητα, τρομοκρατία), την εξωτερική ειρήνη (π.χ. στρατιωτικές συγκρούσεις, διεθνείς κυρώσεις). Τις στρατιωτικές δαπάνες (ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανώνται για στρατιωτικούς σκοπούς), τις διεθνείς σχέσεις ( βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών) και την κοινωνική ασφάλεια (π.χ. κοινωνική σταθερότητα, οικονομική ευημερία).

Πηγή: reddit.com

Η Ισλανδία είναι η ασφαλέστερη χώρα καθώς  έλαβε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερα υψηλή  βαθμολογία στην εσωτερική ειρήνη, την εξωτερική ειρήνη και τις κοινωνικές σχέσεις. Η χώρα έχει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, βίας και τρομοκρατίας, δεν εμπλέκεται σε εξωτερικές συγκρούσεις και έχει ισχυρές διεθνείς σχέσεις. Επιπλέον, η Ισλανδία είναι μια πλούσια χώρα με υψηλό επίπεδο διαβίωσης, γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνική ασφάλεια. Οι άλλες χώρες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις της λίστας είναι η Δανία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία. Όλες αυτές οι χώρες είναι επίσης ευρωπαϊκές και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ισλανδία. Σημαντικό  αποτελεί το γεγονός ότι η Ισλανδία έχει μακρά ιστορία ειρήνης και σταθερότητας. Η χώρα δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο από το 1941 και έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Η Ισλανδία είναι επίσης μια δημοκρατική χώρα με ισχυρούς θεσμούς.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ασφάλεια της Ισλανδίας περιλαμβάνουν: την γεωγραφική της θέση, η οποία την προστατεύει από εξωτερικές απειλές. Η μικρή της πληθυσμιακή πυκνότητα, η οποία καθιστά πιο δύσκολη την εξάπλωση της εγκληματικότητας και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και διαβίωσης των πολιτών της, το οποίο συμβάλλει σε ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

Advertising

Η κατάταξη της Ισλανδίας ως της πιο ασφαλής χώρας στον κόσμο είναι θετική εξέλιξη για τη χώρα. Η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη και η Ισλανδία έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από αυτή την κατάταξη. Η Ισλανδία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός  προορισμός διότι προσφέρει μοναδικά φυσικά τοπία και πολιτισμικές εμπειρίες. Η ασφάλεια της χώρας την καθιστά έναν ιδανικό προορισμό για οικογένειες και άτομα όλων των ηλικιών.

 

Πηγή:

Global Peace Index 2023 Διαθέσιμο από: https://www.visionofhumanity.org/wp-content/uploads/2023/06/GPI-2023-Web.pdf ( τελευταία πρόσβαση 19/11/23)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertising

Σπουδάζω στο τμήμα Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ και είμαι Πολιτικός Επιστήμονας. Από μικρή ηλικία με απασχολούσαν τα θέματα που είχαν να κάνουν με την κοινωνία και ειδικότερα τα ζητήματα που αφορούσαν το έγκλημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα παράλληλα με τις σπουδές μου να λάβω μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο με τίτλο ''Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία στο μυαλό ενός δράστη''. Για μένα το να γράφω είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και φυσικά να επικοινωνώ την επιστήμη μου μέσα από τα άρθρα μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη