Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου: η «έκρηξη» των ελληνικών μουσείων

SHARE

https://www.autotriti.gr/touring/jpg/news/1600/nis2.jpg

Στα Νότιο Ανατολικά του Αιγαίου Πελάγους και στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ένα νησί συνυφασμένο με την ηφαιστειακή φύση˙ η Νίσυρος. Στο ίδιο νησί, από το 2008, βρίσκεται και το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου, το οποίο φιλοξενεί συλλογές εκθεμάτων, χάρτες, απεικονίσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων, βίντεο, φωτογραφίες και χαρακτηριστικά πετρώματα. Επισκεπτόμενος κανείς το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου, μπορεί μέσα από τα παραπάνω εκθέματα και το εν λόγω υλικό, να μάθει την φύση των ηφαιστείων και μέσα από τη δουλειά του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, να δημιουργήσει μια εικόνα για την δράση των ηφαιστείων.

Λίγα λόγια για την ηφαιστειακή φύση του νησιού

Η Νίσυρος στην αρχή βρισκόταν στον υποθαλάσσιο χώρο που βρίσκεται σήμερα και έπειτα από μια σειρά εκρηκτικών και εκχυτικών δραστηριοτήτων, αυτό το αρχικό στρωματο-ηφαίστειο αναδύθηκε στην επιφάνεια. Ο μύθος λέει, ότι ο Πολυβώτης (γίγαντας, ο οποίος πολέμησε εναντίον των θεών κατά τη Γιγαντομαχία), κυνηγήθηκε από τον Ποσειδώνα μέχρι την Κω, εκεί ο θεός έκοψε ένα μέρος του νησιού και το έρριψε προς τον γίγαντα, το κομμάτι του κομμένου νησιού είναι η Νίσυρος. Μια εκδοχή, σύμφωνα με τον Πύρρο τον Θεσσαλό,  για τον τρόπο που πήρε το όνομά της και περισσότερο συνυφασμένη με την ηφαιστειακή της φύση, είναι το πλήθος ελαφρόπετρας (κίσσηρης) που βρίσκεται στον χώρο της. Όπως φαίνεται, το έντονο ανάγλυφό της και οι γρήγορες εδαφικές της διακυμάνσεις δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τους αρχαίους Έλληνες. Στο κεντρικό τμήμα του νησιού δεσπόζει η εντυπωσιακή της καλδέρας και ο Στέφανος είναι ο μεγαλύτερος από τους δέκα κρατήρες και αυτός που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών. Επιπλέον, στο νησί υπάρχουν πέντε σταθμοί μέτρησης της διόγκωσης της καλντέρας, οι οποίοι επίσης παρατηρούν τις σεισμικές δραστηριότητες και τις παραμορφώσεις του εδάφους. Για την ιστορία, η τελευταία φορά που «ξύπνησε» το ηφαίστειο ήταν πριν από 35.000 χρόνια, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου του Ανατολικού Αιγαίου.

Advertisement

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου βρίσκεται στο χωριό Νικειά και είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της περιοχής και αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και για σχετικούς ερευνητές. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά σύγχρονο μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», συντονισμένο από τον δήμο Νισύρου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
https://www.nisyros.gr/images/volcanomuseum/NisVolcMus_3.jpg

 

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
https://www.nisyros.gr/images/volcanomuseum/NisVolcMus_5.jpg

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου φιλοξενεί στους χώρους του ενότητες που αφορούν τη γένεση και τη δομή των ηφαιστείων, τις ηφαιστειακές διεργασίες και τα προϊόντα, τα ηφαίστεια της Ελλάδας, το ηφαίστειο της Νισύρου, τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας, την ενότητα ηφαίστεια- περιβάλλον- άνθρωπος, και επιπλέον φιλοξενεί τον χώρο Πληροφόρησης, Παρατήρησης και Πειραμάτων. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η βιβλιοθήκη του με μια σειρά τίτλων από βιβλία και άρθρα, σχετικά με την ηφαιστειολογική επιστήμη. Οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν και να παρατηρήσουν τα πετρώματα ακόμα και μέσα από μικροσκόπια, τα οποία παρέχονται στους φιλοξενούμενους του μουσείου.

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
https://www.nisyros.gr/images/volcanomuseum/NisVolcMus_7.jpg

Μέσα από μια σειρά ψηφιακών απεικονίσεων και σχετικών βίντεο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει προσομοιώσεις ηφαιστειακών εκρήξεων, να μελετήσει μέσω τρισδιάστατων εικόνων τη δομή των ηφαιστείων και των προϊόντων αυτών, καθώς και να έρθει σε επαφή με πετρώματα και άλλα εκθέματα. Μπορεί να βρει επεξηγήσεις μέσω των σχολίων και των χαρτών που υπάρχουν, αλλά σίγουρα μπορεί να «ξεφύγει» από τους τοίχους του μουσείου, καθώς όλο το νησί αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο ο κάθε επισκέπτης   με λίγη παρατηρητικότητα μπορεί να θαυμάσει.

 

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
https://www.nisyros.gr/images/volcanomuseum/NisVolcMus_10.jpg

Σύμφωνα με τον Georges Henri Riviere « Το μουσείο είναι τόπος ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό», ωστόσο για αρκετά χρόνια η έννοια του μουσείου ήταν ευρέως συνυφασμένη – στο ευρύ ελληνικό κοινό- με την αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά, με εξαιρέσεις τα λαογραφικά μουσεία και μερικά θεματικά. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται και αρχίζουν να γίνονται ευρέως γνωστά μουσεία διαφορετικής φύσεως εκθεμάτων, τα οποία και αυτά αποτελούν μέρος του πολιτισμού. Ο τελευταίος, αφορά μια ευρεία γκάμα επιστημών, η οποία και αυτή με τη σειρά της έχει υλικό να επικοινωνήσει στο κοινό. Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού –όπως ο θεματικός τουρισμός- συμβάλει στην δημιουργία και ανάπτυξη μουσειακών χώρων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, αύξηση των εσόδων και ανάδειξη τοπικού πολιτισμού.

Advertisement

 

Πηγές: https://www.nisyros.gr/index.php/el/mouseia-3/32-ifaisteiologiko-mouseio

https://el.wikipedia.org/wiki/Πολυβώτης

https://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g189446-d3582532-Reviews-Nisyros_Volcanologic_Museum-Nisiros_Dodecanese_South_Aegean.html

https://www.geodifhs.com/kappaomegaiotaalpha/59

https://www.autotriti.gr/touring/news/data/ekdromes/H-Nisyros-kai-to-agnwsto-hfaisteio_151117.asp

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG