Η τέχνη και η εσωτερική μας αναζήτηση

εσωτερική αναζήτηση
Πηγή εικόνας: integrationresearch.com

Η τέχνη μέσα από τις πολλαπλές εκφράσεις της μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τον κόσμο και μετέπειτα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την τέχνη ως τη λιγότερο επώδυνη εσωτερική αναζήτηση. Ταξιδεύουμε σε κόσμους και βρίσκουμε στη διαδρομή κομμάτια του εαυτού μας, τα οποία δεν γνωρίζουμε πριν το ταξίδι αυτό. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να ορίσουμε ξανά, χωρίς να οριοθετούμε, το καινούριο μας εγώ.

Γράφοντας για τους New York Times, ο έμπορος τέχνης Mr. Zwirner, βιώνει εκ νέου το μεγαλείο της τέχνης. Η πανδημία τον βοήθησε να αξιολογήσει, ξανά, τη σημασία της τέχνης, όπως παραδέχεται, καθώς δεν είχε, λόγω του lockdown, τη δυνατότητα να απολαύσει δια ζώσης τα αγαπημένα του μουσεία. Η τέχνη για τον Zwirner είναι πραγματικά μια προσωπική αναζήτηση. Εσύ κοιτάς τον πίνακα και αυτός κοιτάει εσένα, μιλάει στο εσώτερο εγώ σου. Επισκεπτόμενος καλλιτέχνες και μιλώντας τους, συνειδητοποίησε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας αυτοί οι άνθρωποι είχαν μία σημαντική αποστολή, η οποία δεν ήταν άλλη από την καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Η τρομακτική σημασία της προσωπικής μας αναζήτησης καθιστά ακόμη πιο σημαντική την επαφή μας με την τέχνη. Δεν πρόκειται για μία περιστασιακή ενασχόληση, αλλά για μία ολιστική δραστηριότητα που μας φέρνει σε επαφή με τους άλλους. Γινόμαστε καλύτεροι και πιο ανοιχτοί και άρα εναρμονιζόμαστε με το «διαφορετικό». Στην σημερινή κοινωνία είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να θεωρήσουμε το «διαφορετικό» κομμάτι της ζωής μας. Η ελευθερία που μας προσφέρει η τέχνη δεν μένει μόνο στις παραστάσεις που προσφέρει αλλά μας εισάγει σε μία πραγματικότητα παράλληλη, χωρίς να ακυρώνει τη δική μας όψη για τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θέτει τα θεμέλια για την εσωτερική αναζήτηση.

Ο Zwirner αναφέρει τα λόγια της μητέρας του, λέγοντας ότι η τέχνη είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούμε τον εαυτό μας. Εμείς μπορούμε να σκεφτούμε ότι μέσα από τα πολλαπλά ερεθίσματα βρίσκουμε ένα καλό κίνητρο να γνωρίσουμε και να δικαιολογήσουμε τους άλλους. Η εσωτερική αναζήτησή μας μέσω της επαφής με κάθε μορφή τέχνης συνεχίζεται. Η τέχνη μόνο καλά έχει προσφέρει μέχρι στιγμής στην ανθρωπότητα, ωστόσο η αξία της δεν αναγνωρίζεται πάντοτε επαρκώς σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Zwirner, στο άρθρο του στους Times, παραδέχεται ότι η επιστήμη, συχνά, τοποθετείται πολύ ψηλότερα από την τέχνη, ειδικότερα μετά από τόσα δεινά τα οποία έχει φέρει στην ανθρωπότητα.

Η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και σηματοδότησε νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Η τέχνη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, κάνοντάς μας να θέλουμε να δούμε διαφορετικά τους άλλους και οτιδήποτε μας περιβάλλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
«Art Is How We Justify Our Existence». Ανακτήθηκε από: https://www.nytimes.com/2020/05/22/opinion/david-zwirner-museums-coronavirus.html?fbclid=IwAR1h8eWwoEdD7Om-_oyWlckEtZ6_MBWn1N8GiPB8e94XcEjbsD4KFOhAtyQ (


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;