Η μικρή Αμάλ και το ταξίδι της από τη Συρία ως το Ηνωμένο Βασίλειο

μικρή Αμάλ
Μικρή Αμάλ. Πηγή εικόνας: Bevan-Roos

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021, μια μαριονέτα ύψους 3.5 μέτρων με το όνομα «μικρή Αμάλ» θα περπατήσει από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθώντας έτσι το πλέον σύνηθες μονοπάτι πολλών προσφύγων. Η εννιάχρονη Αμάλ ψάχνει τη μητέρα της και κάνει το οδυνηρό ταξίδι 8.000χμ μόνη της. Αυτή είναι η ιστορία του project που έφερε στη ζωή την μικρή Αμάλ προκειμένου να ρίξει φως στη διεθνή προσφυγική κρίση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, σε μια παράσταση με τίτλο «The Walk», η μικρή Αμάλ θα κάνει στάσεις σε περισσότερες από 70 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά. Το ταξίδι της θα ξεκινήσει από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και θα συνεχίσει στην Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Τον Ιούλιο, η μικρή Αμάλ θα φτάσει στο διεθνές φεστιβάλ του Μάντσεστερ όπου θα είναι το επίκεντρο μιας μεγάλης εκδήλωσης.

μικρή Αμάλ
Ο χάρτης του ταξιδιού της μικρής Αμάλ. Θα βρίσκεται στην Ελλάδα 13-24 Απριλίου του 2021, περνώντας από την Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, προτού πάρει διασχίσει την Αδριατική συνεχίζοντας το ταξίδι της προς την Ευρώπη. Πηγή εικόνας: walkwithamal.org

Η ομάδα παραγωγής περιλαμβάνει τον σκηνοθέτη Stephen Daldry (σκηνοθέτης του Billy Elliot), ο οποίος είπε ότι θα είναι ένα «φεστιβάλ ταξιδιού τέχνης και ελπίδας» και το «πιο φιλόδοξο δημόσιο καλλιτεχνικό γεγονός» που προσπάθησε ποτέ.

Σε κάθε στάση του ταξιδιού της, η μικρή Αμάλ θα διοργανώνονται εκδηλώσεις τέχνης, από μεγάλες παρελάσεις στους δρόμους μέχρι και παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου. Το ταξίδι της χρησιμεύει ως υπενθύμιση ύπαρξης των εκατομμυρίων  εκτοπισμένων παιδιών-προσφύγων που χωρίζονται από τις οικογένειές τους και συχνά “εξαφανίζονται”.

«Η ιστορία της μικρής Αμάλ υπερβαίνει τα σύνορα και τη γλώσσα για να επισημάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των προσφύγων, προκλήσεις που είναι ακόμη πιο πιεστικές κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας»,  όπως είπε ο Stephen Daldry.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μικρή Αμάλ
Πηγή εικόνας: Nick-Wall

Πηγές άρθρου:

Brown M. 07/10/20 “Giant refugee puppet to walk from Syria to UK in public art event” ανακτήθηκε από guardian.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;