Η Ιστορία της Nayeon: Μητέρα Συναντά τη Νεκρή της Κόρη

Η Ιστορία της Nayeon: Μητέρα Συναντά τη Νεκρή της Κόρη
Πηγή Εικόνας: Fossbytes

Αψηφώντας τον Θάνατο: Η Ιστορία της Nayeon

Το μέλλον είναι εδώ και μας χτυπά επίμονα την πόρτα. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, μεταβάλλεται και εμείς παρακολουθούμε σιωπηλοί. Ο λόγος γίνεται για μια ιστορία που έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα, όταν η τηλεοπτική εκπομπή Meeting You χρησιμοποίησε την τεχνολογία VR, για να ξαναφέρει στη ζωή την εφτάχρονη Nayeon.
Η μητέρα του κοριτσιού, Jang Ji-sung κατάφερε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με μία πράσινη οθόνη να αντικρίσει για μια τελευταία φορά την κόρη της. Η συνάντησή τους έγινε σε τεχνητό-ψηφιακό περιβάλλον ενός πάρκου, που είχαν βρεθεί μητέρα και κόρη λίγο πριν το δυστυχές συμβάν. Η ομάδα Vive Studios εργάστηκε ιδιαίτερα σκληρά, προκειμένου να μπορέσει να αναπαραστήσει τη Nayeon. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερη πρόκληση το να την κάνουν να συμπεριφέρεται όντως σαν ένα εφτάχρονο κορίτσι.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της φωτογραμμετρίας, έτσι ώστε να καθοριστεί το σχήμα, οι διαστάσεις και η θέση του μοντέλου. Συγχρόνως, χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φωτογραφίες της αδερφής της από διαφορετικές γωνίες. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης καταγράφηκε η φωνή και οι κινήσεις, για να μπορέσει να υπάρξει μία αλληλεπίδραση. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργήθηκε και χάρη σε πληροφορίες από συνεντεύξεις των μελών της οικογένειας, όπως και από παλιά βίντεο του κοριτσιού.

 

Αντιδράσεις που Σοκάρουν και Προβληματίζουν

Οι κάμερες αρχίζουν να γράφουν, το σόου ξεκινά! Η Jang Ji-sung βλέπει τη μικρή Nayeon να τρέχει προς το μέρος της και λύνεται σε δάκρυα. «Σου έλειψα;», ρωτά τη μητέρα της και εκείνη προσπαθεί να την αγγίξει  με τα ειδικά σχεδιασμένα γάντια της. Μάταιες ωστόσο οι προσπάθειες, καθώς είναι μόνο ένα είδωλο αυτού που θα ποθούσε να ήταν πραγματικότητα.
Ο διάλογος συνεχίζει, όπως και οι απελπισμένες προσπάθειες της μητέρας να πιάσει την κόρη της. Τελικά, οδηγούνται σε ένα τραπέζι με μία τούρτα γενεθλίων, επίσης ψηφιακή, την οποία θα έσβηνε το τεχνητό μοντέλο.  Συγχρόνως, ένας κάμεραμαν τραβά με παγερό βλέμμα τη μητέρα που κλαίει μπροστά από μια πράσινη οθόνη: όταν προχωρά αυτή, προχωρά και η κάμερα, όταν τα δάκρυά της κυλούν, τότε μπαίνει κοντινό πλάνο.

 

Η Ιστορία της Nayeon
Πηγή εικόνας: Gameworld.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόλοιπη οικογένεια της Nayeon, παρακολουθεί το ασυνήθιστο θαύμα άναυδη.  Ωστόσο, η αδερφή της φαίνεται δυσαρεστημένη, παραπονιέται και μένει απαρηγόρητη, καθώς τονίζει πως το ψηφιακό κορίτσι δε μοιάζει καθόλου με τη Nayeon. Είναι όμως, όλοι εξαιρετικά απορροφημένοι, για να ακούσουν τη φωνή της λογικής, για να δουν ότι τα πράματα εξελίσσονται με έναν αλλόκοτο τρόπο, ο οποίος περισσότερο εκθέτει την οικογένεια, παρά τη βοηθά.

 

Η Αποδοχή του Θανάτου και των Ανθρώπινων Ορίων

«Νομίζω ότι έζησα ένα όνειρο που πάντοτε επιθυμούσα.»αναφέρει η Jang Ji-sung, αλλά δεν μπορούμε να μη προβληματιζόμαστε. Τα λόγια της ακούγονται καθησυχαστικά, όμως δε γίνεται να ξεχνάμε πως παραμένουν λόγια μιας γυναίκας που βρίσκεται σε φρικτό πόνο και πένθος. Και επειδή, τα μικρά παιδιά λένε πάντα αυτό που σκέφτονται και συνήθως βλέπουν τον κόσμο πιο απλά και αγνά, ίσως θα έπρεπε να σταθούμε περισσότερο στην αντίδραση της αδερφής της Nayeon.
Ποιος θα αναλάβει το ψυχικό κόστος για την αναβίωση μιας τέτοιας τραυματικής εικόνας; Και όσο και αν πενθεί κάποιος, δεν έχει υποχρέωση απέναντι στους δικούς του ανθρώπους να δουλέψει πρώτα με τον εαυτό του; Αλλά και στην περίπτωση που αψηφήσουμε όλα αυτά, θα αψηφήσουμε και τον θάνατο;  Ή μήπως πρέπει να βάλουμε μία τελεία στην ακόρεστη δίψα του ανθρώπου να ξεπεράσει κάθε όριο;
Σίγουρα, η ψυχολογική υποστήριξη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη, διότι ο άνθρωπος θα βοηθήσει τον άνθρωπο. Απλώς, ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε ανθρώπινα, χωρίς να ταράζουμε τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, χωρίς να καλούμε θεούς και δαίμονες, διότι κάποτε το κόστος για όλους εμάς που δοκιμάσαμε τα ανθρώπινα όρια, θα είναι τεράστιο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Πέρα από τον Θάνατο και τον Χρόνο- μητέρα βλέπει τη Νεκρή της Κόρη με βοήθεια VR, αναρτήθηκε από: altsantiri.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 26/2/2020)
  • Σπαρακτικό: Μητέρα”συναντά” τη νεκρή κόρη της μέσω VR, αναρτήθηκε από: News247.gr (Τελευταία Πρόσβαση:26/2/2020)
  • Μητέρα συναντά τη νεκρή της Κόρη μέσω Εικονικής Πραγματικότητας, αναρτήθηκε από: antenna.gr (Τελευταία Πρόσβαση:26/2/2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;