Η φυσική ομορφιά στην εποχή της «ρευστότητας»

φυσική ομορφιά
Πηγή εικόνας: marieclaire.co.uk

Τα πρότυπα ομορφιάς, η συχνή επαφή μας με τα ηλεκτρονικά μέσα, μας φέρνουν σε επαφή με εικόνες καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές παραστάσεις. Μέσα από την πληθώρα φωτογραφιών και των posts δεχόμαστε άμεσα και έμμεσα πρότυπα ομορφιάς.

Η φυσική ομορφιά που χαρακτηρίζει ένα τοπίο είναι αναλλοίωτη και αδιαπραγμάτευτη, η αισθητική εντούτοις, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα ομορφιάς, μπορεί να δώσει στη φυσική ομορφιά που αφορά την ανθρώπινη εμφάνιση μία κατεύθυνση. Συνεπώς, η ομορφιά προσεγγίζει πολλές πτυχές του κόσμου μας, κάποιες από αυτές είναι διαχρονικές, ενώ κάποιες άλλες είναι μεταβαλλόμενες και εξαρτώμενες από διάφορους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Πολιτισμοί που επιβίωσαν ανά τους αιώνες, όπως ο ελληνορωμαϊκός, άφησε το στίγμα του σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στη φυσική ομορφιά. Σήμερα η λαϊκή κουλτούρα των social media προτάσσει άλλους κανόνες. Πώς η ομορφιά μπορεί να είναι φυσική και άρα διαχρονική όταν μεταβάλλεται τόσο εύκολα; Η ομορφιά ενός ανθρώπου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετρία και τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου. Φυσικά πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κάποια από τα δύο γνωρίσματα χωρίς να είναι ελκυστικοί ή να θεωρούνται φυσικά όμορφοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξαρτάται και από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Σε ένα περιβάλλον με πολύ όμορφους ανθρώπους ενδεχομένως κάποιοι με τυπική φυσική ομορφιά να μην αναδεικνύονται. Επιπλέον, η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό που η βιομηχανία του θεάματος αποκαλεί «star quality» είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει τη φυσικότητα της ομορφιάς. Δηλαδή, η ελκυστικότητα ενός ανθρώπου έγκειται σε μεγάλο βαθμό και στον «εσωτερικό» του κόσμο. Στεκόμαστε συχνά στην ελκυστικότητα για να προσδιορίσουμε τη φυσική ομορφιά, μιας και δεν υπάρχει κάποιο βαθμονομημένο όργανο και εμείς δεν είμαστε άψυχοι κριτές.

Η φυσική ομορφιά περνάει στις μέρες κρίση και ως προς την ίδια της την υπόσταση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν καθιερωθεί ως επεμβάσεις ρουτίνας. Η ομορφιά είναι πια «ντυμένη» με ανασφάλεια και με σλόγκαν της ποπ κουλτούρας που καλύπτουν καλά τα ψυχικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Γυναίκες και άντρες δεν νοιάζονται πλέον για την φυσική ομορφιά, αλλά για μια επίπλαστη τελειότητα που κραυγάζει χρήμα και πολυτέλεια. Σήμερα, είναι ωραίο να είσαι πλούσιος και τέλειος όχι όπως παλαιότερα. Πλέον έχουμε περάσει από την ανάγκη για χλιδή, σε μία ατέρμονη προσπάθεια να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι δεν αλλοιωνόμαστε.

Ποτέ άλλοτε η φυσική ομορφιά δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία μα και καμία σχέση με την πραγματική της έννοια. Η φύση είναι το τελευταίο αυθεντικό καταφύγιο – κίνητρο που μας θυμίζει ότι ο πραγματικός μας εαυτός είναι ο πιο όμορφος.


Πηγές άρθρου: ” Beauty is objective & subjective
By Razib Khan”. Ανακτήθηκε από:http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2012/10/beauty-is-objective-subjective/#.XY_muUYzbIU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;