Γλωσσομάθεια: ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους

 

γλωσσομάθεια
Πηγή εικόνας: offlinepost.gr

Γλωσσομάθεια: ένα χρήσιμο εργαλείο

Η γλωσσομάθεια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στο σύγχρονο κόσμο. Πολύτιμο για το άτομο ειδικά των σύγχρονων πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου ο καθένας προσεγγίζει την κουλτούρα ενός λαού, επικοινωνεί μαζί του, διαιωνίζει τον πολιτισμό και αντιλαμβάνεται με καλύτερο τρόπο το «είναι» του λαού του οποίου τη γλώσσα γνωρίζει. Έτσι η γλωσσομάθεια τον βοηθά να κατακτήσει τον πολιτισμό του κόσμου.

 

Γλωσσομάθεια: ένα επαγγελματικό εργαλείο

Η γλωσσομάθεια προσφέρει πολλά οφέλη στο άτομο. Αρχικά αποτελεί σημαντικό προσόν για την επαγγελματική αποκατάσταση του ατόμου. Η παγκοσμιοποίηση επιβάλλει τη γνώση διαφόρων γλωσσών προκειμένου το άτομο να επικοινωνεί με τα άτομα άλλων χωρών. Η αναζήτηση εργασίας σε χώρες πέρα από τη δική του μπορεί να είναι τελέσφορη αν γνωρίζει ικανοποιητικά τη γλώσσα της κοινωνίας ένταξης. Η γλωσσομάθεια παράλληλα εξασφαλίζει στο άτομο εύκολη πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία και στη διεθνή ενημέρωση. Έτσι διευρύνονται οι πνευματικοί του ορίζοντες, συγκρίνει απόψεις και πιστεύω. Κρίνει και συγκρίνει πληροφορίες και προστατεύεται από την παραπληροφόρηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλωσσομάθεια: ένα  εργαλείο κατανόησης πολιτισμού

Η γλωσσομάθεια δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να έρθει σε επαφή με τις αντιλήψεις και την κουλτούρα ενός λαού. Συμβάλλει στην κατανόηση της λογοτεχνίας και των πολιτιστικών του δημιουργημάτων. Το άτομο «μαθαίνει» τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής ενός έθνους.  Παράλληλα, η συζήτηση με άτομα άλλων εθνοτήτων δίνει τη δυνατότητα στο πολύγλωσσο άτομο να αποκτήσει μια διαφορετική οπτική. Μια οπτική  για τον κόσμο που τον περιβάλλει αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Έτσι η εκμάθηση διαφόρων γλωσσών εξασφαλίζει απρόσκοπτη επικοινωνία, εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και επιτυχή αλληλεπίδραση.

 

Γλωσσομάθεια: ένα όπλο ενάντια στις προκαταλήψεις

Η αλληλεπίδραση που συντελείται χάρη στη  γλωσσομάθεια αίρει σε σημαντικό βαθμό προκαταλήψεις και στερεότυπα. Αναμφίβολα είναι ένα μέσο που συντελεί στη μείωση του ρατσισμού. Το πολύγλωσσο άτομο μέσα από την ομαλή επικοινωνία και το διάλογο με άλλους λαούς «σβήνει» καθετί που αμαυρώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Καλλιεργεί ένα αίσθημα κοσμοπολιτισμού και βάζει ένα σημαντικό λιθαράκι στην εδραίωση ειρηνικών σχέσεων.

 

Συμπέρασμα

Η γλωσσομάθεια αναμφίβολα αποτελεί ένα διεθνές “διαβατήριο” για τον έξω κόσμο. Όχι μόνο για τον έφηβο αλλά για κάθε άτομο κάθε ηλικίας. Ένα διαβατήριο που θα του ανοίξει νέους δρόμους σε όλους τους τομείς. Στο επάγγελμα, στον πολιτισμό, στην επικοινωνία. Στο να αγαπήσει τα ταξίδια αλλά και το συνάνθρωπό του, από τη στιγμή που θα τον γνωρίσει, αλλά και την ίδια τη ζωή. Ίσως τελικά στο να μάθει καλύτερα και τη δική του γλώσσα. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Goethe «όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτε από τη δική του».

Πηγή:

https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/10432

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Σταματοπούλου

Είμαι φιλόλογος και ειδική παιδαγωγός και εργάζομαι πολλά χρόνια στο φροντιστηριακό χώρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;