Νοηματική γλώσσα: Όταν η γλώσσα του σώματος και οι κινήσεις γίνονται λόγος

Πηγή: ipop.gr

Η γλώσσα είναι ένα από τα βασικά προνόμια του ανθρώπου. Είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τα άλλα όντα και μας καθιστά «έλλογα». Με άλλα λόγια μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε λόγο. Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις που δε μπορούμε να παραγάγουμε λόγο;

Ορισμός

Στο ερώτημα αυτό δίνει λύση η νοηματική γλώσσα, με τη χρήση της οποίας, η λέξη μετατρέπεται σε κίνηση. Ως  νοηματική γλώσσα ορίζεται το σύνολο των όπτικο-κινησιακών συμβολισμών με τη συνοδεία της γλώσσας του σώματος και εκφράσεων του προσώπου για να αποδώσει το νόημα. Η νοηματική γλώσσα διαθέτει επίσης πλήρεις συντακτικές και λεκτικές δομές προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της επικοινωνίας ακόμα και με αφηρημένες έννοιες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια διαδεδομένη διεθνής νοηματική γλώσσα καθώς παρουσιάζονται ελλείψεις τόσο στο λεξιλόγιο όσο και στο συντακτικό και ποικίλες παραλλαγές. Παρόλα αυτά, σε Διεθνή Συνέδρια παρουσιάζονται κάποιοι κοινοί κώδικες. Είναι λοιπόν σαφές πως κάθε χώρα διαθέτει τη δική της νοηματική γλώσσα και μερικές και παραπάνω από μία. Σύμφωνα με τελευταίες καταγραφές το 2013 αριθμήθηκαν 137 νοηματικές γλώσσες στον κόσμο.

Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ)

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Κ.Ε.Ν.Γ.) το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής νοηματικής γλώσσας είναι οι χειρομορφές, δηλαδή το σχήμα που παίρνει η παλάμη. Το σχήμα της παλάμης σε συνδυασμό με τη διάταξη των δακτύλων και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη θέση χειρομορφής στο χώρο ακόμα και η στάση του σώματος, μπορούν να δώσουν νόημα. Οι νοημάτιστες δεν διαφέρουν από τους φυσικούς ομιλητές καθώς κάθε ξένη νοηματική γλώσσα (π.χ. αμερικάνικη, ισπανική) δεν είναι κατανοητή από εκείνους. Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας κρίνεται αναγκαία τόσο για τη συνεννόηση των κωφάλαλων ατόμων ή ατόμων με προβλήματα ακοής και ομιλίας, όσο και ατόμων από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Νοηματική γλώσσα
Πηγή: presspublica.gr

Κ.Ε.Ν.Γ.

Το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ιδρύθηκε το 2001 από τον Βάιο και τον Γιώργο Γκιντίκα στοχεύοντας στη διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Ως το 2003 έδρευε στη Θεσσαλονίκη επί της οδού  Αγίας Σοφίας. Αργότερα μεταφέρθηκε και επεκτάθηκε και σε άλλες 9 πόλεις ανά την Ελλάδα. Το Κ.Ε.Ν.Γ. δεν είναι απλώς υπεύθυνο να διδάξει τη νοηματική γλώσσα σε άτομα όλων των ηλικιών. Είναι, επίσης, επανδρωμένο με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας. Παράλληλα είναι κατάλληλο για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των Ελλήνων κωφών και των κωφών από άλλες χώρες.

H νοηματική δεν αποτελεί παντομίμα. Είναι  μια ξεχωριστή γλώσσα χωρίς να διαθέτει προφορικό και γραπτό λόγο. Κάθε εκπαιδευμένος νοηματιστής έχει τη δυνατότητα να κοινωνήσει αφηρημένες έννοιες και  να μιλήσει για παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η νοηματική δεν είναι μια ελλιπής γλώσσα αλλά μια διαφορετική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Πηγές:

https://www.keng.gr/

https://el.wikipedia.org/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύα Καλαμπούκα

English Language and Literature, Auth. Wordsmith Thalassophile "Art is the only salvation of the horror of existance"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;