Η θηλυκή και αρσενική γλώσσα του σώματος

γλώσσα του σώματος
Πηγή εικόνας: vixendaily.com

Τα σιωπηλά μηνύματα που μεταδίδονται μέσω των σωματικών κινήσεων, του τόνου της φωνής, της έντασης της φωνής, κ.α. από ένα άτομο σε ένα άλλο, ορίζουν αυτό που σήμερα αποκαλούμε γλώσσα του σώματος. Επίσης, ο όρος «κινητική επικοινωνία» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του όρου «γλώσσα του σώματος». Η γλώσσα του σώματος αποτελεί ένα μέρος της μη λεκτικής επικοινωνίας και επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε κοινωνικό, προσωπικό όπως και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι διαφορές στην έκφραση της γλώσσας του σώματος παρατηρούνται από άτομο σε άτομο και έτσι, αναπόφευκτα, υπάρχει και φυλετική διαφοροποίηση.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που καθορίζουν την θηλυκή και την αρσενική γλώσσα του σώματος;

Πολλές εκφάνσεις της γλώσσας του σώματος παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ των φύλων, ενώ, ταυτόχρονα, η ίδια έκφραση δύναται να έχει διαφορετική ερμηνεία σε έναν άντρα σε σχέση με μία γυναίκα.

Γενικότερα, οι γυναίκες εκδηλώνουν μία πιο θετική γλώσσα του σώματος, κάτι το οποίο διδάσκονται από μικρή ηλικία, μιας και πρέπει να είναι συγκαταβατικές, είτε συμφωνούν είτε όχι με τα λεγόμενα των άλλων. Η θετική αυτή τους πλευρά περιλαμβάνει τις καταφατικές κινήσεις, τις κινήσεις του σώματος προς τα εμπρός ή ακόμη και την διατήρηση της οπτικής επαφής. Αντιθέτως, οι άντρες διδάσκονται την λιγότερο δεκτική συμπεριφορά, την επιβολή και την άσκηση εξουσίας, με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν μία λιγότερο φιλική και προσηνή γλώσσα του σώματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

γλώσσα του σώματος
Πηγή εικόνας: verywellmind.com

 

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες τείνουν συχνά να είναι να γνέφουν καταφατικά, προσπαθώντας να δείξουν ότι ακούν το συνομιλητή τους και έτσι τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει. Σε αντίθεση, οι άντρες γνέφουν καταφατικά, προσπαθώντας να δείξουν ότι συμφωνούν με το συνομιλητή τους. Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες προσεγγίζουν τους άλλους ανθρώπους από το πλάι και τείνουν να τους αγγίζουν στον ώμο ή το βραχίονα με σκοπό να χτίσουν κάποιο είδος σχέσης μαζί τους. Οι άντρες συνήθως ακουμπούν φευγαλέα τους άλλους στον ώμο για να δείξουν ανωτερότητα ή όταν επιθυμούν να δείξουν κυριαρχία με σκοπό να ελέγξουν κάποιον.

Επιπλέον, όσον αφορά τον τόνο της φωνής, οι γυναίκες, γενικά, χρησιμοποιούν πολλές τονικότητες, κάτι που αποβαίνει κάποιες φορές μοιραίο, καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο επαγγελματικά όσο σε κοινωνικό επίπεδο. Οι άντρες, εντούτοις, χρησιμοποιούν ελάχιστους διαφορετικούς τόνους φωνής και συνήθως έτσι εμπνέουν υπεροχή. Τα γυναικεία συναισθήματα μοιάζουν, συχνά, ασυγκράτητα, γεγονός που οδηγεί τις γυναίκες στο να χρησιμοποιούν περισσότερες εκφράσεις προσώπου σε σχέση με τους άντρες. Έτσι, ο ανδρικός έλεγχος οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα κάνει τους άνδρες λιγότερο ικανούς στη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων καθώς φαίνονται ψυχροί. Τέλος, οι γυναίκες αγγίζουν πολύ περισσότερο το σώμα τους και χαμογελούν, κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Φυσικά, ανεξάρτητα από τις παρατηρημένες διαφορές στην ανδρική και γυναικεία γλώσσα του σώματος, τα άτομα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ανατρέφονται και μεγαλώνουν. Το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου, άρα και τη γλώσσα του σώματος που αυτό χρησιμοποιεί.


Πηγές:

“How to Read Body Language: 6 Body Language Differences of the Sexes”. Ανακτήθηκε από: https://www.scienceofpeople.com/how-to-read-body-language/?fbclid=IwAR0BgbeOzZCObgB2Hje8ETYl6cabJgsoqNpWSda7gVV3xgUQvaSdsU_aeUw

“Are Man and Woman Equals in Nonverbal Communication?”. Ανακτήθηκε από: https://www.psychologytoday.com/us/blog/beyond-words/201202/are-man-and-woman-equals-in-nonverbal-communication?fbclid=IwAR03WjoqP1fuDhmyXuRzi7tBDHBsgrlFqgcYELgfXefl48hjbofsiqtChT0

Βody language definition. Ανακτήθηκε από http://www.businessdictionary.com/definition/body-language.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;