Η διγλωσσία ως ικανότητα του ατόμου και τα οφέλη της

Η διγλωσσία ως ικανότητα του ατόμου και τα οφέλη της
Πηγή εικόνας: TED Talks

Η διγλωσσία, δηλαδή η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί δύο γλώσσες σε διαφορετικές καταστάσεις και κάθε φορά να αλλάζει αυτόματα, χωρίς δυσκολίες, το γλωσσικό κώδικα (aksaar et al.), αφορά, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Η διγλωσσία και η επίδρασή της στις διανοητικές ικανότητες του εγκεφάλου άρχισε να απασχολεί τους επιστήμονες ήδη από τη δεκαετία του 20’, ενώ τα ευρήματα σχετικά με αυτή υπήρξαν ποικίλα.

Σε πολλές μελέτες, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων ανθρώπων παρουσιάζεται πιο λειτουργικός από αυτόν των ανθρώπων που μιλούν μία γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, οι δίγλωσσοι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη διανοητική ευελιξία και μεγαλύτερη ικανότητα στην διαμόρφωση αφαιρετικής σκέψης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι γνώστες δύο γλωσσών, ιδιαίτερα τα παιδιά που διδάσκονται τις γλώσσες αυτές σε μικρή ηλικία, αποκτούν αντίληψη και της κουλτούρας που συνοδεύει τις γλώσσες αυτές. Ακόμη, η διγλωσσία βοηθάει στην συγκέντρωση, τη μνήμη καθώς και στη λήψη αποφάσεων. Συνολικά, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων, γίνεται πιο «ευκίνητος» και αποτελεσματικός.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της θετικής επίδρασης της διγλωσσίας, έναντι της εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer’s και της άνοιας. Η άνοια φαίνεται να καθυστερεί να εκδηλωθεί, κατά τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια σε ανθρώπους που γνωρίζουν δύο γλώσσες. Σε μία μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Nizam στην Ινδία, σε εξακόσιους οκτώ ασθενείς (δίγλωσσους και μη) που είχαν προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, το 40,5% που ανέκτησε πλήρως τις γνωστικές του ικανότητες ήταν δίγλωσσοι, έναντι του 19,6% που δεν ήταν.

Σύμφωνα με την Ellen Bialystok, καθηγήτρια και ερευνήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο York του Καναδά, οι άνθρωποι που γνωρίζουν δύο γλώσσες έχουν αναπτύξει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου για την εκτέλεση καθηκόντων σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουν μία γλώσσα. Οι δίγλωσσοι, παρουσιάζουν αναπτυγμένη τη λειτουργική μνήμη, που σχετίζεται με την προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών και την επεξεργασία τους.

Φυσικά, υπάρχουν και γνωσιακοί τομείς, στους οποίους οι δίγλωσσοι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά όσο αυτοί που γνωρίζουν μία γλώσσα. Για παράδειγμα, τα άτομα που γνωρίζουν μία γλώσσα, διαθέτουν καλύτερο λεξιλόγιο και ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε κάποιες ασκήσεις. Έτσι, η διγλωσσία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να μειώσει την ανταπόκριση των ατόμων που γνωρίζουν δύο γλώσσες σε σχέση με άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά, φαίνεται ότι η γνώση δύο ή περισσότερων γλωσσών εκτός από γνωστικά οφέλη, προσφέρει και καθημερινές διευκολύνσεις, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή και στην αγορά εργασίας, αφού η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί σημαντικό προσόν.


Πηγές:

«THE BENEFITS OF A BILINGUAL BRAIN»   Ανακτήθηκε από:  www.lettore.org

«Διγλωσσία και Εκπαίδευση»     Ανακτήθηκε από: opencourses.auth.gr

«Τα πλεονεκτήματα της διγλωσσίας όπως τα κατανοούν και τα βιώνουν τα δίγλωσσα παιδιά στην οικογένεια και το σχολείο. Η γλωσσική χρήση δίγλωσσων παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας»  Ανακτήθηκε από: ikee.lib.auth.gr

«The Advantages of a Bilingual Brain» Ανακτήθηκε από: www.bbvaopenmind.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;