Γαελική: Η υπο- εξαφάνιση γλώσσα με μόνο 11.000 ομιλητές

Γαελική
Πηγή εικόνας: cyprustimes.com

Η Γαελική γλώσσα, είναι μία από τις γλώσσες που κινδυνεύει να χαθεί. Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι κοινότητες στη Σκωτία που μιλούν Γαελικά βρίσκονται σε κρίση, καθώς η γλώσσα τους θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντός 10 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 11.000 ομιλητές της σε όλο τον κόσμο.

Σε σημείο κατάρρευσης η χρήση της Γαελικής

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο των Χάιλαντς και το ερευνητικό έργο Soillse μελέτησαν τη Γαελική γλώσσα και τις γαελικές κοινότητες. Διαπιστώθηκε ότι «η κοινωνική χρήση και μετάδοση της Γαελικής βρίσκεται στο σημείο της κατάρρευσης», σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Η Κρίση της Γαελικής στην Κοινότητα της Καθομιλουμένης: Μια ολοκληρωμένη κοινωνιογλωσσική έρευνα των Σκωτικών Γαελικών». Ο Κονχούρ Ο′ Γκιόλαγκαν, συγγραφέας της μελέτης  και καθηγητής της έρευνας για τη Γαελική στο Πανεπιστήμιο των Χάιλαντς, δήλωσε στο CNN ότι η γλώσσα θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα σε 10 χρόνια λόγω της ταχείας μείωσης του αριθμού των ομιλητών της από το 1980 και μετά.

Γαελική
Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

Στην απογραφή του 1981, διαπιστώθηκε ότι το 80% των ανθρώπων ανέφεραν ότι είχαν την ικανότητα να μιλούν Γαελικά, αλλά στην απογραφή του 2011 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52%. Υπήρξε, δηλαδή, μια απώλεια 9.660 ομιλητών μέσα σε 30 χρόνια, με τους νεότερους ανθρώπους να μην μιλούν πλέον τη Γαελική γλώσσα. Η Σκωτική Γαελική γλώσσα χρησιμοποιείται στη Σκωτία για περισσότερα από 1.500 χρόνια. Αν και η χρήση της έχει μειωθεί εξακολουθεί να είναι ένα «πολύτιμο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Σκωτίας, ειδικά για τους ανθρώπους στα Χάιλαντς», τονίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Ριζικά διαφορετική προσέγγιση για να σταματήσει η παρακμή

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 11.000 ομιλητές Γαελικών στη Σκωτία και οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τον Ο′ Γκιόλαγκαν, τα δίκτυά αυτών είναι όλο και πιο απομονωμένα, με αποτέλεσμα η Γαελική γλώσσα να μην μεταδίδεται στις νεότερες γενιές. Οι ερευνητές λένε ότι η υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική απέτυχε. Η κατασκευή Γαελικών δημοτικών και δευτεροβάθμιων σχολείων στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο για τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκμάθησή της δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

Ο Κονχούρ Ο′ Γκιόλαγκαν θεωρεί ότι χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση για να σταματήσει η παρακμή της Γαελικής γλώσσας. Εάν βέβαια τα πράγματα συνεχίσουν όπως έχουν τώρα, στο προσεχώς μέλλον αυτοί που μαθαίνουν Γαελικά θα έχουν αυτή την ευκαιρία μόνο μέσα σε μια τάξη,  παρά εντός κάποιας κοινότητας, εξηγεί  ο Ο′ Γκιόλαγκαν. Οι προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση ήταν «σε μεγάλο βαθμό συμβολικές» σύμφωνα με τον ίδιο. Θεωρεί, ακόμη, πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, όπως μα δημιουργήσει ένα οργανισμό  που θα ενθαρρύνει τα δίκτυα των ομιλητών να χρησιμοποιούν τη γλώσσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε ότι η Γαελική είναι ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας και υποστηρίζει τις προσπάθειες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην εκμάθηση και χρήση της γλώσσας. Η Μάιρη ΜακΚίνες, πρόεδρος του Bòrd na Gàidhlig, ενός οργανισμού που προωθεί την Γαελική, δήλωσε ότι η ομάδα είναι «πρόθυμη να συζητήσει με τις νησιωτικές κοινότητες για το τι άλλο μπορούν να κάνουν, εκτός από τα πολλά θετικά πράγματα που ήδη γίνονται, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση της διαλέκτου στα νησιά και αλλού».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Σκωτική Γαελική γλώσσα. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%93%CE%B1%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1 (Τελευταία προβολή 11/07/2020)

Γαελική: Η γλώσσα που κινδυνεύει να χαθεί σε 10 χρόνια. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/entry/yaelike-e-ylossa-poe-kindeneeei-na-chathei-se-10-chronia_gr_5efe1760c5b6ca97091b06ed (Τελευταία προβολή 11/07/2020)

Αυτή η γλώσσα κινδυνεύει να χαθεί σε 10 χρόνια… Mόνο 11.000 ομιλητές της σε όλο τον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://cyprustimes.com/ayti-i-glossa-kindyneyei-na-chathei-se-10-chronia-mono-11-000-omilites-tis-se-olo-ton-kosmo/ (11/07/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;