Futures: ο άνθρωπος συναντά την τεχνητή νοημοσύνη

Futures
Πηγή εικόνας: smithsonianmag.com

Λίγα λόγια για το Futures

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Smithsonian Institution αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδια για το Futures, μια τεράστια έκθεση, ένα φεστιβάλ του μέλλοντος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Η διαδραστική εμπειρία οικοδόμησης πόλεων, με τίτλο Future Communities, θα βρίσκεται μέσα στη δομή του The Co-Lab και θέτει το Futures σε πραγματική, απτή διάσταση. Οι επισκέπτες μέσω του συν-σχεδιασμού της ιδανικής πόλης  με την τεχνητή νοημοσύνη, θα «μπορούν να παίξουν ως ένα διαφορετικό πρόσωπο με μοναδικούς κοινωνικούς, κλιματικούς και οικονομικούς στόχους και διαφορετικές ανάγκες»,εξηγεί το Smithsonian. Το Futures σχεδιάστηκε από τον David Rockwell και θα παρουσιάζεται σε τέσσερις ξεχωριστές ζώνες στις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου Arts & Industries του Smithsonian (AIB) στο National Mall στην Ουάσιγκτον.

 

Ο χρόνος δεν ήταν απολύτως ευγενικός με το κτίριο του μουσείου που σχεδιάστηκε αρχικά από την Cluss & Schulze. Έκλεισε για το κοινό το 2004 λόγω δομικών προβλημάτων. Το AIB, ωστόσο, θα ανοίξει προσωρινά για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες για να φιλοξενήσει το Futures για τον εορτασμό της 175ης επετείου του Smithsonian. Η έκθεση ξεκινά τον Νοέμβριο του 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

 

Ο ρόλος του The Co-Lab

Η έκθεση Futures θα έχει ως πυρήνα τη μορφή του The Co-Lab. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την  πρώτη εργαστηριακή  σχεδιαστική εμπειρία που αναπτύχθηκε με το Autodesk. Το Autodesk καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης Futures να συνεργαστούν για τη δημιουργία της δικής τους πόλης του μέλλοντος. Σχεδιάζοντας αυτό που οι ειδήσεις αποκαλούν «καλύτερες, πιο πράσινες κοινότητες σε πραγματικό χρόνο» με το The Co-Lab, οι επισκέπτες της έκθεσης θα βοηθηθούν από μια γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή αυτή νοημοσύνη λειτουργεί ως συνεργάτης οργάνωσης και σχεδιασμού εσωτερικού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από το διαδραστικό στοιχείο που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη του Futures, το The Co-Lab θα διαθέτει  μια ομώνυμη εγκατάσταση με ύψος 6,7 μέτρα και φαινομενικά αδύνατη δομή. Η εγκατάσταση αυτή  αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της αίθουσας Futures that Unite, μιας από τις τέσσερις ζώνες της έκθεσης. Στόχος της ζώνης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για ένα κοινό μέλλον μέσω της σύνδεσης και της αποκλειστικότητας.

Τα οφέλη του Futures

Το Futures μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε νέα εργαλεία όπως το γενετικό σχέδιο. Με αυτό τον τρόπο, η ανθρώπινη φαντασία εμπλουτίζεται και γίνεται όλο και πιο εύκολη η αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων του 21ου αιώνα. Επιπλέον, είναι και μια εξάσκηση, καθώς στο μέλλον θα είναι εφικτό να σχεδιάζονται τα πάντα μέσω της συνεργατικής αυτής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, όλοι οι άνθρωποι μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούν μελλοντικά να γίνουν οι αρχιτέκτονες των πάντων.

Συνεπώς μέσα από το Futures, καταρρίπτεται το στερεότυπο της τεχνητής νοημοσύνης που είναι εχθρός και αντικαταστάτης του ανθρώπου καθαυτού. Αντιθέτως, δημιουργείται μια σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα τους μέσα από διάφορες πρακτικές σχεδιασμού με έναν κοινό στόχο.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

What If Humans and Artificial Intelligence Teamed Up to Build Better Communities? Ανακτήθηκε από https://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/what-if-humans-and-artificial-intelligence-teamed-build-better-communities-180977541/?fbclid=IwAR0Tw3gyB3cmAiRk67drXZa00iCAcbkrBm8n2iwTjXrhz30sqy4mRJiP2PA

The Smithsonian and Autodesk unveil an AI-powered design station for FUTURES. Ανακτήθηκε από https://www.archpaper.com/2021/04/smithsonian-autodesk-unveil-ai-powered-design-experience-futures/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;