Francis Scott Fitzgerald: Η ελπίδα του ονείρου δεν πεθαίνει

Francis Scott Fitzgerald
Πηγή εικόνας: ft.com

Γεννήθηκε το 1986 στο Saint Paul της Μινεσότα. Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Princeton και αφού εντάχθηκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, αποφάσισε να ακολουθήσει το άστρο της συγγραφής. Ο Francis Scott Fitzgerald, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς και ένας μοναδικός «εραστής» του «αμερικανικού ονείρου», με εξέχουσα θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Ο Francis Scott Fitzgerald, ως γόνος μίας εύπορης οικογένειας, διέθετε όλα τα προσόντα για μία πολυτελή ζωή, την οποία και έζησε. Έζησε το «αμερικανικό όνειρο» με ένα μοναδικό τρόπο. Μέσα από τις «φανταχτερές» του εμπειρίες οριοθέτησε στα έργα του την καλή και εύπορη διαβίωση και έζησε για να την εκτιμήσει, μιας και χρεοκόπησε πριν φύγει από τη ζωή. Τα ψυχολογικά και οικονομικά σκαμπανευάσματα του Francis Scott Fitzgerald, ήταν αυτά που νοηματοδότησαν την καλλιτεχνική του πορεία.

Πέρα από τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα πολλών έργων του, ο Fitzgerald μεταλαμπαδεύει την σοφία των εμπειριών του στο αναγνωστικό κοινό,  υπό τις απαράμιλλες συμβολιστικές περιγραφές τοπίων και προσώπων. Η καλλιτεχνική του ματιά αποπνέει ρομαντισμό, αισθητική και μία αλήθεια που στηλιτεύει συχνά την ματαιότητα των υλικών αγαθών.  Τα συγγραφικά δημιουργήματα του Francis Scott Fitzgerald είναι, κατά πολλούς, εφάμιλλα ποιητικών αριστουργημάτων. Ο  Francis Scott Fitzgerald, αν και θιασώτης των πάρτι και των υλικών απολαύσεων, φαίνεται από τα έργα του, όπως «Η άλλη όψη του παραδείσου», η προσπάθειά του για την αναζήτηση της αληθινής ικανοποίησης  της ψυχής του, μέσα από τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες.

Διέθετε μία κοφτερή κρίση και έτσι παρουσίαζε τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές της αμερικανικής κοινωνίας, στις δεκαετίες του 1910 μέχρι και το 1930, με ακρίβεια. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα που προσπαθούσε να προωθήσει, μέσω των έργων του, όπως στο «The Great Gatsby», ήταν το απαύγασμα της ζωής του. Αφότου παράτησε το κολέγιο, ο Francis Scott Fitzgerald κατατάχθηκε στο στρατό και πολέμησε στα χαρακώματα του Γαλλοπρωσικού πολέμου ενώ επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες φαινόταν σαν να μην έχει καμία προοπτική επιτυχίας. Διέψευσε κάθε αποθαρρυντική πρόβλεψη, συνεχίζοντας τη μεγαλοφυή του πορεία. Στάθηκε στο πλευρό της συζύγου του Zelda, η οποία έπασχε από σχιζοφρένεια, αδυνατώντας να αποπληρώσει τα ακριβά νοσήλια για τη θεραπεία της.  Μαζί έζησαν μία ζωή, η οποία φάνταζε πιο λαμπερή ακόμη και από τις φωτισμένες λεωφόρους του Μανχάταν. Χρεοκόπησε και βίωσε την απόρριψη στις προσωπικές του σχέσεις. Λίγο πριν το τέλος της ζωής, αυτός και η γυναίκα λόγω κακής οικονομικής κατάστασης μετακόμισαν στο Λος Άντζελες, όπου ο Fitzgerald εργάσθηκε ως συγγραφέας κινηματογραφικών ταινιών, κάτι το οποίο δεν του προσέφερε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: boatsagainstthecurrent.net

 

Ο  Francis Scott Fitzgerald έφυγε από τη ζωή το 1940 και ο θάνατός του αποδίδεται σε καρδιακή ανακοπή. Μετά το θάνατό του, γνώρισε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία συγκριτικά με τη φήμη που είχε αποκτήσει ενόσω ήταν ζωντανός. Ωστόσο μέσα από την πολυτάραχη και «γεμάτη» ζωή του, μας διδάσκει την αξία της επιμονής και της συνεχούς βελτίωσης του εαυτού μας. Ο Fitzgerald δεν τα παράτησε ποτέ, έζησε τη ζωή του σε όλες τις πιθανές εκφάνσεις της, προχωρώντας στο δύσκολο μονοπάτι, με πυξίδα την αξιοπρέπεια της προσπάθειας.  Αυτή είναι ίσως και η αξία του. Η ανάγκη του να προχωρά τον έκανε μέρος ενός ανθρώπινου ονείρου που θα μείνει για πάντα.


Πηγές:

F Scott Fitzgerald’s American dream by Christopher Tayler MAY 12, 2017. Ανακτήθηκε από: https://www.ft.com/content/3b36eaa4-358b-11e7-99bd-13beb0903fa3 (Τελευταία πρόσβαση 6/4/19)

The Gatsby Delusion: The ‘American Dream’ Is Totally Misunderstood by
Sarah Churchwell, The Telegraph Jun. 8, 2014. Ανακτήθηκε από: https://www.businessinsider.com/the-gatsby-delusion-the-american-dream-is-totally-misunderstood-2014-6 (Τελευταία πρόσβαση 6/4/19)

F. Scott Fitzgerald. Ανακτήθηκε από: wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 6/4/19)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;