Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τιτάνεια 2016» με ποικίλα ενδιαφέροντα

Τι και αν είχε άστατο καιρό  εκείνες τις μέρες; Το εμπόδιο στάθηκε μικρό στην έναρξη της σειράς των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τιτάνεια» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στην κωμόπολη του Παλαμά Καρδίτσας. Η σειρά των εκδηλώσεων αποτελούν θεσμό για την περιοχή του Παλαμά και πραγματοποιούνται συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, καιρού επιτρέποντος, στην κεντρική πλατεία Παλαμά και σε άλλους χώρους του Παλαμά, ανάλογα με την εκδήλωση. Ο Δήμος Παλαμά και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού και Προσχολικής Αγωγής (Δ.Ο.Π.Α.ΠΑ.Π) προγραμμάτισαν τη διοργάνωση «Τιτάνεια 2016» στις 8-9-10 και 11 Σεπτεμβρίου. Λόγω του άστατου καιρού, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιοι τροποποίησαν το πρόγραμμα.  Παρά τις αλλαγές, τις εκδηλώσεις απήλαυσε πλήθος κόσμου, αφού οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα της αλλαγής. Άλλωστε στην επαρχία, το «από στόμα σε στόμα» λειτουργεί θετικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την πρώτη μέρα η συναυλία του μουσικού συγκροτήματος Μαρίας Βελεσιώτη ακυρώθηκε, αλλά πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ήδη προγραμματισμένη  συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Παλαμά, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του πολιτιστικού κέντρου Παναγιώτη Παλαμά. Η συναυλία της χορωδίας είχε αφιέρωμα στον αξέχαστο Γιώργο Ζαμπέτα. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, αμελώντας τον άστατο καιρό,  είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολλές και αξέχαστες επιτυχίες του Ζαμπέτα και να τραγουδήσουν τα τραγούδια του. Η πρόβα της χορωδίας την προηγούμενη μέρα της εμφάνισής της ,ήταν ασυνήθιστη για τα μέλη της, αφού πραγματοποιήθηκε στο σκότος, δίχως ρεύμα, λόγω της δίωρης διακοπής του, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτή η εμπειρία ήταν πρωτοφανής και μοναδική, αφού οι μετέχοντες τη χάρηκαν ιδιαίτερα. Μιλώ εξ ιδίας πείρας, αφού είχα την τύχη να βρίσκομαι στα μέρη μου εκείνες τις ημέρες και να μετέχω και εγώ ως μέλος της χορωδίας.

Το απόγευμα της επόμενης  ημέρας ,  την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο πρωτότυπα τουρνουά, ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. Η αρχή έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Παλαμά με τους φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων Ατρόμητου Παλαμά, Παλαμαϊκής και της γυναικείας ομάδας  Ελπίδες Καρδίτσας . Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τρεις αναμετρήσεις διάρκειας 30 λεπτών με τα τρία συμμετέχοντα Σωματεία να αποδέχονται με χαρά την πρόσκληση και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο διάστημα που αγωνίστηκαν, παρουσία δεκάδων φιλάθλων που παρακολούθησαν από κοντά το τουρνουά και προσέφεραν οικονομική βοήθεια στο Σπίτι της Αγάπης, το οποίο ετησίως προσφέρει σίτιση και φιλοξενία σε περισσότερους από 60 πολίτες της περιοχής.

Το τουρνουά ξεκίνησε με την αναμέτρηση του Ατρόμητου Παλαμά και της Παλαμαϊκής, όπου το συγκρότημα του Τάσου Μπεριτζά και εκείνο του Βασίλη Ανυφαντάκου αναδείχτηκαν ισόπαλα 0-0.  Αμφότερες οι ομάδες  αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα πρωταθλήματα της Α’ και Α1′ ΕΠΣΚ αντίστοιχα.  Στο τελευταίο μισάωρο σχηματίστηκαν δύο μικτές ομάδες με τις Ελπίδες Καρδίτσας να διχοτομούνται και να μοιράζουν τις παίχτριές τους σε Ατρόμητο Παλαμά και Παλαμαϊκή. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στέφθηκε με επιτυχία καθώς το θέαμα παρέμεινε καλό και ο ρυθμός σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τη Μικτή Ατρόμητου Παλαμά-Ελπίδων Καρδίτσας να επικρατεί της μικτής Παλαμαϊκής-Ελπίδων Καρδίτσας με 2-0. Έπειτα, στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά, πραγματοποιήθηκε   αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Τιτάνες Παλαμά – Ολυμπιακός Καρδίτσας – Απόλλωνας Καρδίτσας.

Ειδικότερα, τα γυναικεία τμήματα υποδομής των Συλλόγων καλαθοσφαίρισης του νομού Καρδίτσας συμμετείχαν στα «Τιτάνεια 2016», για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδα προορίζονταν για το Σπίτι της Αγάπης Παλαμά. Στον αγώνα, το συγκρότημα του Κώστα Ναούμ επικράτησε εκείνο του Βαγγέλη Τζέλλα με 49-39 (ημίχ. 23-23).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σαββατόβραδο της 10ης Σεπτεμβρίου ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό από άποψη καιρού, αφού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το προγραμματισμένο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στις 21:00,  στην κεντρική πλατεία Παλαμά. Συμμετείχαν  τα εξής χορευτικά συγκροτήματα: Μορφωτικός χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες», Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Νέοι Επιβάτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Κατσικάς», Χορευτικός Όμιλος Ποντίων Κοζάνης «Ανταμωμάν» και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Αλιάρτου Θήβας. Η πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο, φορεσιές, χρώμα, ρυθμό, μουσική και χαμόγελα.  Κάθε παραδοσιακή φορεσιά, παρουσίαζε στο κοινό έναν πολιτισμό αιώνων. Ακούστηκαν πολλά είδη παραδοσιακής μουσικής (Καραγκούνικα, Θρακιώτικα, Ποντιακά, Ηπειρώτικα, Βλάχικα, Αρβανίτικα, Νησιώτικα…), ταξιδεύοντας το κοινό  μέσω των ακουσμάτων της, σε όλη την  Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις φορεσιές των χορευτικών συγκροτημάτων και να χαρούν ήχους διαφορετικούς της  παραδοσιακής μουσικής. Το φεστιβάλ ξεκίνησε με έναν τεράστιο κύκλο, όλων των  χορευτών. Όλοι ενώθηκαν με το συγχρονισμό των βημάτων τους και τον ήχο των παραδοσιακών τραγουδιών.  Τόσες φυλές, με διαφορετικές στολές, πιασμένες χέρι χέρι, τους ένωνε κάτι, το ελληνικό στοιχείο και η αγάπη για την παράδοση.

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε από την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Όψεις της Καρδίτσας, η Κωμωδία « ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!» Μια ιδιαίτερα πετυχημένη παράσταση σαν παλιό καλό Σινεμά, βασισμένη στο έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη «Μειδιάστε παρακαλώ». Τους ρόλους ερμήνευσαν οι εξής: Βασιλική Μακρή, Παύλος Βησσαρίου, Ερμιόνη Κυριαζή, Αλέξανδρος Παπουτσής, Μαρία Γιαννουσά, Αλίκη Μπάμζα και Χρύσα Οικονόμου. Η σκηνοθεσία πραγματοποιήθηκε από τη Βασιλική Μακρή και τον Παύλο Βησσαρίου. Μία ξεκαρδιστική κωμωδία, με όμορφη πλοκή, γεμάτη με ανατροπές  και με θέμα διαχρονικότητας. H μουσική, τα σκηνικά και τα κοστούμια βασισμένα στην εποχή της δεκαετίας του 50’- 60’, έδωσαν στην παράσταση μοναδική ζωντάνια και χρώμα, μεταφέροντας  μας ως θεατές σε μία άλλη εποχή και σε ένα πάντρεμα της παρούσας εποχής με την παλαιότερη.  Η παράσταση μας θυμίζει την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη με τίτλο «Ο Δήμος απ’ τα Τρίκαλα», μία ταινία του 1962 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Το πηγαίο ταλέντο όλων των ηθοποιών που ξεδιπλώθηκε στη σκηνή, θύμιζε το ταλέντο των ηθοποιών, της παλιάς καλής εποχής, της δεκαετίας του 60’.  Όλοι οι ηθοποιοί ερμήνευσαν το ρόλο τους με μοναδικό τρόπο,  και εισέπραξαν θερμά χειροκροτήματα από το κοινό. Ο Παύλος Βησσαρίου σε πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδύεται τον Παρασκευά, με την ίδια επιτυχία, με μοναδικό ταλέντο, όπως εκείνο του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εξής συλλόγων Παλαμά: Σύλλογος Γυναικών, Αιμοδοτικός Σύλλογος , Εμπορικός Σύλλογος , Κυνηγετικός Σύλλογος , Αγροτικός Σύλλογος, ΑΣ Ατρόμητος, ΠΟ Παλαμαϊκή, ΓΣ Τιτάνες, Ηρακλής, Μορφωτικός χορευτικός Λαογραφικός όμιλος «Οι Καραγκούνηδες», Αθλητικός Σύλλογος Παλαμά Ευρύπυλος, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Παλαμά και Ευρύτερης Περιοχής.   Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα έκθεση βιβλίου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τη υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά.

Τιτάνεια

Μετά τη λήξη της παράστασης, το κοινό κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία για να απολαύσει το Φεστιβάλ Λιμνών Ν. Καρδίτσας, τη συναυλία με την Κατερίνα Τσιρίδου και άλλους ταλαντούχους μουσικούς. Οι υπέροχες λαϊκές φωνές, σε συνδυασμό με τη λαϊκή ορχήστρα, μας ταξίδεψαν με γνωστά και άγνωστα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Οι παραγγελιές έδιναν και έπαιρναν, ενώ το κοινό γλέντησε με «παραγγελιές», χορεύοντας  ζεμπέκικο, συρτάκι και  σιγοτραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια.  Το Φεστιβάλ Λιμνών Ν. Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας , Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Παλαμά.

Τιτάνεια

Τα «Τιτάνεια» αποτελούν θεσμό για την περιοχή και έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μία σειρά εκδηλώσεων για όλα τα γούστα. Τελικά, μία επίσκεψη στην επαρχία μπορεί να μας αποζημιώσει στο έπακρο,  αφού δεν μας βοηθά απλώς στο να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της πόλης, αλλά μπορεί να μας ψυχαγωγήσει  και να μας διδάξει πολλά, όπως την ομορφιά της φύσης, τη φιλοξενία των κατοίκων της και την ομορφιά της παράδοσης. Πολύ περισσότερο αποζημιωνόμαστε όσοι καταγόμαστε από την επαρχία, επιστρέφοντας σ’ αυτή μπορούμε να συναντήσουμε αγαπημένους μας ανθρώπους, συγγενείς και φίλους.  Είναι ιδιαίτερα όμορφο να διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στις μέρες μας, διότι ο κόσμος έχει ανάγκη τη γνήσια μορφή ψυχαγωγίας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Δημουλά

Είμαι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (ειδίκευση: Συστηματική Φιλοσοφία) της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Σχεδιάζω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις σχέσεις φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων και τη διδακτική μεθοδολογία. Παραδίδω ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα, δακτυλογραφώ και επιμελούμαι κείμενα και βιβλία. Αγαπώ τη μουσική, τις τέχνες, τα βιβλία, τη φύση, τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και ιδιαίτερα τη σκέψη. Η αγάπη μου για τη φιλοσοφία μου δίνει ευκαιρίες να σκέπτομαι και να εκφράζομαι. Άλλωστε, ορθώς είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι "η φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης". Με εκφράζει απόλυτα το "Carpe diem"!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;