Ανταμώματα και «4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών»

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

Ο πολιτισμός κάθε τόπου βασίζεται στην παράδοση, μέσα από την οποία ξετυλίγεται η ιστορία. Σε πολλές γωνιές της Ελλάδας συναντά κανείς στοιχεία της παράδοσης, εντονότερα δε και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέτοιες είναι και τα λεγόμενα «ανταμώματα», προγραμματισμένες συναντήσεις πλήθους ανθρώπων που είτε κατάγονται από την ίδια περιοχή, είτε ανήκουν στην ίδια φυλή. Στόχος του «ανταμώματος» είναι η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, η προβολή παραδοσιακών φορεσιών και η συνάντηση ανθρώπων που έχουν όμοια ήθη και έθιμα και κοινή περιοχή καταγωγής.

Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που ασχολούνται με την παράδοση; Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ασχολούνται την παράδοση; Κι όμως ναι, υπάρχουν. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που «επαναστατούν» από την σερβιρισμένη μόδα του τύπου «ασχολούμαι με ό.τι ασχολούνται οι περισσότεροι συνομήλικοί μου» και αφιερώνουν χρόνο στην παράδοση, μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς, συμμετέχοντας σε παραδοσιακά δρώμενα, εξερευνώντας τη λαογραφία κτλ. Οι νεώτεροι μαθαίνουν από τους μεγαλύτερους στοιχεία της παράδοσης .Η συνεργασία ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η παράδοση δίνει την ευκαιρία μίας τέτοιου είδους συνεργασίας.  Τα λεγόμενα «ανταμώματα», δίνουν ευκαιρίες συνάντησης ανθρώπων με κοινή καταγωγή αλλά και μίας στενής επαφής με την παράδοση. Τα «ανταμώματα» μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μαθήματα, διότι εκεί μπορεί να γευτεί την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου του.

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, μπήκε ήδη ο εορταστικός μήνας Δεκέμβριος.  Το φθινόπωρο μας άφησε πίσω με ευχάριστες αναμνήσεις. Μία πρόσκληση ήταν η αφορμή να παρευρεθώ στα «4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών». Τα Καλυβάκια Καρδίτσας, βρίσκονται βόρεια της Καρδίτσας. Μόλις ένα χιλιόμετρο από τον Παλαμά Καρδίτσας. Αυτό το μικρό χωριό του δήμου Παλαμά, έχει τόσο ενεργούς κατοίκους, λάτρεις της παράδοσης και του σύγχρονου, οι οποίοι ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται ενεργά στον  πολιτισμό.  Είχα ακούσει για ανταμώματα Βλάχων, Καραγκούνηδων, Σαρακατσανέων κτλ., αλλά προς ευχάριστη έκπληξη άκουσα και για το αντάμωμα Καλυβακιωτών, μία συνάντηση όχι μόνο των συγχωριανών  αλλά και όλων όσων αγαπούν αυτό το χωριό, όλων όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διοργάνωση του ανταμώματος είχε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Καλυβακιωτών ‘’Ο ΝΟΣΤΟΣ’’ ανακοινώνει ότι το “4ο αντάμωμα των απανταχού Καλυβακιωτών” . Το αντάμωμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Καλυβάκια του δήμου Παλαμά  από 23 Σεπτεμβρίου 2016. Έτσι αισιόδοξα ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός γύρος των Καλυβακίων και του Παλαμά, με τη συμμετοχή Καλυβακιωτών και του Α.Σ. Ευρύπυλος Παλαμά.  Οι λάτρεις του ποδηλάτου, συναντήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδρομή που χωρίζουν τα Καλυβάκια με τον Παλαμά. Μετά τη λήξη της ποδηλασίας, ακολούθησε  παράσταση του Θεάτρου Σκιών, για τους φίλους του Καραγκιόζη, από τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Δημήτριο Καραμαγκιόλα.

Την επόμενη ημέρα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2016, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της ακολουθίας του εσπερινού στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό. Στην ακολουθία συμμετείχε και η Βυζαντινή Χορωδία του Ι. Ντελή, από τον Παλαμά. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το μετέπειτα γλέντι που ακολούθησε. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους η εμφάνιση και ο χορός των Φουστανελοφόρων «Ράξας» Τρικάλων με τις εντυπωσιακές  φορεσιές τους, τα καριοφίλια του 1821. Οι Φουστανελοφόροι έκλεψαν τις εντυπώσεις, αφού σκόρπισαν θαυμασμό και ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Εντυπωσιακές ήταν και οι παρουσίες των εξής χορευτικών συγκροτημάτων:  «Χορός και Τόπος» Τρικάλων του Σωτήρη Σιόζου, και ο χορευτικός όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες».

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

4ο Αντάμωμα Απανταχού Καλυβακιωτών

Οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν στα φιλόξενα Καλυβάκια με ζωντανή παραδοσιακή μουσική,  χορό, φαγητό και ποτό, κέφι και ζωντάνια, δίνοντας το ραντεβού τους στο μετά από δύο χρόνια επόμενο αντάμωμα.

Πριν την έναρξη του χορού, μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ Α. Μπακαλάκος και οι άλλοι ομιλητές, οι οποίοι τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων για την διατήρηση των ηθών και εθίμων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να ξαναφέρουν στην πατρογονική τους γη, όλους εκείνους που χρόνια πολλά έχουν να την επισκεφθούν, να ανταμώσουν με παλιούς φίλους και συγγενείς, να δουν το σπίτι τους το πατρικό, όπου γεννήθηκαν και έκαναν τα πρώτα τους βήματα, να ξαναμπούν στο σχολείο, όπου έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, την εκκλησία που βαφτίστηκαν. Να ξαναθυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια, τις παλιές γειτονιές, τα γλέντια και τους χορούς, τους γάμους και τα πανηγύρια». Πράγματι, μέσω των εκδηλώσεων αυτών αντάμωσαν πολλοί φίλοι από τα παλιά, έλαμψαν οι παιδικές μνήμες με μια γλυκιά νοσταλγία, θυμήθηκαν οι παλιοί και έμαθαν οι καινούργιοι μέσω της παράδοσης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Δημουλά

Είμαι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (ειδίκευση: Συστηματική Φιλοσοφία) της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Σχεδιάζω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Τα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις σχέσεις φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων και τη διδακτική μεθοδολογία. Παραδίδω ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα, δακτυλογραφώ και επιμελούμαι κείμενα και βιβλία. Αγαπώ τη μουσική, τις τέχνες, τα βιβλία, τη φύση, τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και ιδιαίτερα τη σκέψη. Η αγάπη μου για τη φιλοσοφία μου δίνει ευκαιρίες να σκέπτομαι και να εκφράζομαι. Άλλωστε, ορθώς είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ ότι "η φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης". Με εκφράζει απόλυτα το "Carpe diem"!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;