«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Η Ιστορία έχει πρόσωπο
Πηγή εικόνας: nhmuseum.gr

Μια πολύ ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής για τους ήρωες του 1821 διοργανώνεται από τις 8 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Απριλίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια για την Ελληνική Επανάσταση. Η υπαίθρια έκθεση, «Η Ιστορία έχει πρόσωπο», διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Δήμο Αθηναίων.

Δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, ο εμβληματικός Εθνικός Κήπος της Αθήνας, φιλοξενεί, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, την υπαίθρια έκθεση, «Η Ιστορία έχει πρόσωπο». Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας παρουσιάζονται στην έκθεση, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

έκθεση
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Μια έκθεση με 22 πίνακες από τα 320 πρόσωπα του Benjamin Mary.

Στην έκθεση, «Η Ιστορία έχει πρόσωπο», παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792 – 1846), ένας διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας.

έκθεση
Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Ενδεικτικά εικονίζονται οι Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»  – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση καταγραφής ανθρώπων που έγραψαν ιστορία.

Η Άρτεμις Σκούταρη αναφέρει:

«Ως πρόεδρος του κυπρολογικού Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, με χαρά σας παρουσιάζω την έκθεση που υλοποιήσαμε κατόπιν επιθυμίας της ιδρύτριας Σύλβιας Ιωάννου, θέλοντας να συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το λεύκωμα του Benjamin Mary είναι ένα μοναδικό τεκμήριο του Ιδρύματος και το περιεχόμενό του αξιοποιήθηκε στην έκθεση, ως προσφορά τιμής και αναγνώρισης προς το μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού».

Ο Θεμιστοκλής Κοντογούρης σημειώνει:

«Εκ μέρους της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος καταθέτω την ευχάριστη εμπειρία της συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, προϊόν της οποίας ήταν η συνέκδοση «Η Ιστορία έχει Πρόσωπο», με προσωπογραφίες προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση. Στην έκδοση τα πρόσωπα απεικονίζονται στην πραγματική τους διάσταση, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι ήταν άνθρωποι σαν εμάς και κατά συνέπεια μπορούμε και εμείς να φανούμε αντάξιοί τους με τις πράξεις μας. Ο Δήμος Αθηναίων αποδέχτηκε με ενθουσιασμό να αναρτηθούν στον Εθνικό Κήπο οι πιο αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν τα εικονιζόμενα πρόσωπα και να αναζητήσουν τη συμβολή τους στην Επανάσταση».

Ο Κώστας Μπακογιάννης τονίζει:

«Μία έκθεση καταγραφής των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία σε έναν χώρο που φιλοξένησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σύντομα, ο Εθνικός Κήπος ανοίγει ένα νέο κύκλο διαδρομής με τις παρεμβάσεις που γίνονται και χαιρόμαστε που στην αφετηρία της αλλαγής του, υποδέχεται αυτήν την σπουδαία έκθεση που συνδέει τον τόπο και όλους εμάς με το παρελθόν και το μέλλον μας. Γι’ αυτό, ευχαριστώ το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, την Άρτεμη Σκούταρη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: Μία υπαίθρια έκθεση στον Εθνικό Κήπο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ανακτήθηκε από https://www.elculture.gr/blog/i-istoria-echei-prosopo-mia-ypaithria-ekthesi-ston-ethniko-kipo-gia-ta-200-chronia-apo-tin-elliniki-epanastasi/ (Τελευταία προβολή 01/03/2021)

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ανακτήθηκε από https://www.naftemporiki.gr/story/1690644/i-istoria-exei-prosopo-ypaithria-ekthesi-gia-ta-200-xronia-apo-tin-elliniki-epanastasi (Τελευταία προβολή 01/03/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;