DEAFestival Greece: Ένα φεστιβάλ με νόημα

deafestival
Πηγή εικόνας: deafestival.gr

Τo DEAFestival, είναι ένας θεσμός που αφορά τη νοηματική γλώσσα και δίνει την ευκαιρία σε Κωφούς και Ακούοντες να επικοινωνήσουν. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ενημέρωση σχετικά με την ιστορία και την κουλτούρα των Κωφών κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Οι στόχοι του DEAFestival

To DEAFestival είναι μια εκδήλωση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κουλτούρα και την ιστορία των Κωφών. Παράλληλα, προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και αποδεικνύει πως Κωφοί και Ακούοντες μπορούν να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν εμπειρίες και όνειρα. Έχουν μάλιστα την ευκαιρία να σχεδιάσουν έναν καλύτερο κόσμο, ισότιμο και προσβάσιμο για όλους.

Οι δράσεις του 

  1. Ομιλίες για διάφορες πτυχές της ζωής των Κωφών, την ιστορία τους και τη Νοηματική Γλώσσα
  2. Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών
  3. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
  4. Ψυχαγωγικές δράσεις
  5. Προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις
  6. Workshops
  7. Εκθέσεις

Κάθε πότε διοργανώνεται και ποιοι συμμετέχουν

Το DEAFestival συνδέεται με την Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ αλλά και με τη Διεθνή εβδομάδα Κωφών που γιορτάζεται στα τέλη του ίδιου μήνα. Για το λόγο αυτό, το φεστιβάλ διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Κωφοί και Ακούοντες από όλα τα σημεία της Ελλάδας καταφτάνουν στην πόλη της για να απολαύσουν αυτή την εκδήλωση. Αυτό βέβαια συνέβαινε μέχρι το 2019. Την περασμένη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, τα σχέδια ανατράπηκαν και το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου.

Η ιστορία του θεσμού – οι κύριοι σταθμοί του

Αθήνα 1999. Ζάππειο Μέγαρο

Το πρώτο φεστιβάλ Κωφών της Ελλάδας είναι γεγονός. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) διοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στις δυνατότητες των κωφών ατόμων σε τομείς όπως ο πολιτισμός και η τέχνη. Ξεκινάει έτσι η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την κουλτούρα των Ελλήνων κωφών και φυσικά την αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δυο μέρες, όλοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος, έργα ζωγραφικής και χειροτεχνίας αλλά και αρχειακό φωτογραφικό υλικό της Ελληνικής Κοινότητας Κωφών.

Αθήνα 2016. Τεχνόπολη και επιλεγμένοι χώροι

deafestival
Πηγή εικόνας: deafestival.gr

Το 2016, έπειτα από μια παύση του θεσμού, ξεκινάει η οργάνωση του 1ου DEAFestival της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας και περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δράσεις. Μεταξύ αυτών, οργανώνονται παιχνίδια και εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών και φυσικά παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα, πραγματοποιείται ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης από κωφή αρχαιολόγο και ξεναγό αλλά και ομιλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση γύρω από θέματα της κοινότητας των Κωφών. Φυσικά, καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, όπως κοσμήματα και έργα ζωγραφικής.

Αθήνα 2017. Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης

deafestival
Πηγή εικόνας: deafestival.gr

Ένα χρόνο μετά το επιτυχημένο 1ο DEAFestival, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και υπό την Αιγίδα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, οργανώνει το 2ο DEAFestival.

Στόχος της εκδήλωσης εξακολουθεί να είναι η ενεργοποίηση των πολιτών σχετικά με την ισότιμη και πλήρη πρόσβαση όλων των ατόμων στην καθημερινή ζωή. Μεταξύ των δράσεων λοιπόν περιλαμβάνεται μια πολύ σημαντική ημερίδα με αποκλειστική θεματική την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Παράλληλα, για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις αλλά και ποιήματα σε οπτική- εικονική περιγραφή νοημάτων (Visual Vernacular).

Αθήνα 2018. Πεδίον του Άρεως

Πηγή εικόνας: omke.gr

Το 3ο DEAFestival συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ). Στο πλαίσιο λοιπόν της ημερίδας που αφορά την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν και στην ιστορία της ΟΜΚΕ.

Τη χρονιά αυτή σημαντικό ρόλο έχει το Hand stories, το πρώτο κανάλι στο Youtube που μεταδίδει αποκλειστικά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Οργανώνει χειροτεχνίες σχετικές με το δακτυλικό αλφάβητο, θεατρικά παιχνίδια, νοηματίζει τραγούδια και παραμύθια και αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της εκδήλωσης.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το Visual Vernacular που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ. Τέλος, το μουσικό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Σοφία Κουρτίδου, η οποία έχει φοιτήσει σε σχολή νοηματικής γλώσσας και δηλώνει την επιθυμία της για ίση πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη μουσική. Δίπλα της φυσικά βρίσκεται μια επαγγελματίας διερμηνέας για να νοηματίσει αυτά τα τραγούδια.

Θεσσαλονίκη 2019. Νέο Δημαρχείο

Πηγή εικόνας: deafestival.gr

Για πρώτη φορά το DEAFestival διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και διαδίδει το μήνυμα του Δικαιώματος στη Νοηματική Γλώσσα για Όλους. Στόχος φυσικά είναι η επαφή των κατοίκων της πόλης με την πλούσια κουλτούρα των Κωφών.

Για ακόμη μια φορά, περιλαμβάνει ομιλίες επιστημόνων σχετικά με τη νοηματική γλώσσα αλλά και ζητήματα που αφορούν άτομα με προβλήματα ακοής, όπως η εκπαίδευσή τους σε όλες τις βαθμίδες κτλ.

Μεταξύ άλλων, όλοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε Workshops ενώ η ομάδα του Hand Stories οργανώνει δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Φυσικά στο τέλος κάθε ημέρας μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορες επιμέρους εκδηλώσεις. Η Σοφία Κουρτίδου για ακόμη μια φορά ανεβαίνει στη σκηνή και μοιράζεται τα τραγούδια της, έχοντας πλάι της μια διερμηνέα.

Κωφοί καλλιτέχνες επίσης ερμηνεύουν ποίηση και στο πλευρό τους βρίσκονται δύο Ακούοντες που αποδίδουν όσα εκείνοι νοηματίζουν. Τέλος, το φεστιβάλ κλείνει με μια Visual Vernacular παράσταση.

Ένα φεστιβάλ με νόημα

Το φεστιβάλ, από την στιγμή που δημιουργήθηκε έως σήμερα, δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν γνωρίζουν την κουλτούρα και την ιστορία της κοινότητας Κωφών να ενημερωθούν. Έρχονται επίσης σε επαφή με την ομορφιά και τον πλούτο της Νοηματικής Γλώσσας και κατανοούν ζητήματα που αφορούν άμεσα την κοινότητα, όπως η εκπαίδευση ή η ισότητα πρόσβασης.

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδας και ο καθένας αξίζει να βρεθεί έστω μια φορά σε αυτό ή να συμμετάσχει ως εθελοντής.

Ας ελπίσουμε το 2021, μετά το τέλος της πανδημίας του covid-19, να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα, ακόμη, DEAFestival.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό άρθρο:

Ένα φεστιβάλ για τη φωνή της ψυχής… (1999). Ανακτήθηκε από https://www.tanea.gr/1999/09/24/greece/ena-festibal-gia-ti-fwni-tis-psyxis (τελευταία πρόσβαση 19/2/21)

Deaf Festival 2019. (2019). Ανακτήθηκε από https://deafestival.gr/2019/ (τελευταία πρόσβαση 19/2/21)

DEAFestival 2019: 28-29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. (2019). Ανακτήθηκε από https://www.omke.gr/anakoinwseis/deafestival-2019-neo-dhmarxeio-thessalonikhs/ (τελευταία πρόσβαση 19/2/21)

International Week of the Deaf 2020. Ανακτήθηκε από http://wfdeaf.org/get-involved/wfd-events/international-week-deaf/internationalweekofthedeaf/ (τελευταία πρόσβαση 19/2/21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;