Art Athina 2018: Μία όαση τέχνης στην καυτή Αθήνα

 

Art Athina

Η Art Athina είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ετήσιες εικαστικές εκθέσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το 1993 που ξεκίνησε αυτός ο καλλιτεχνικός θεσμός έχουν πραγματοποιηθεί είκοσι δύο εκθέσεις και σε λίγες ημέρες ξεκινά η εικοστή τρίτη.

Κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες φιλόμουσοι και φιλότεχνοι -συλλέκτες, καλλιτέχνες, επιμελητές κλπ- απ’ όλο τον κόσμο, πιστοί στο ραντεβού τους με την τέχνη στην Αττική Γη. Στη γη που γέννησε μέσα από την καλλιέργεια του πνεύματος, τον κλασικό, μα παράλληλα και σύγχρονο πολιτισμό. Αυτό τον αέναο Παρθενώνα των τεχνών που στέκει ψηλά πάνω στην ακρόπολη του κόσμου.

Η Art Athina αποτελεί από μόνη της ένα πλουραλιστικό εικαστικό έργο. Το πρόγραμμα της εκτός από τις εικαστικές εκθέσεις περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως βίντεο-αρτ, εκπαιδευτικά προγράμματα, περφόρμανς και συνεργασίες με ανεξάρτητους χώρους τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φετινή διοργάνωση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες των προηγούμενων χρόνων. Θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα νέο χώρο, αυτό του Ωδείου Αθηνών και θα διαρκέσει περισσότερο, από την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος θα την εγκαινιάσει. Εκείνη την ημέρα, όμως, η φουάρ θα δέχεται επισκέψεις μόνο για τα previews.

Εφέτος θα συμμετάσχουν πενήντα τρεις γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ομάδα της Art Athina με επικεφαλής την κ. Σταματία Δημητρακοπούλου, η οποία είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης, θα περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται βραβείο σε συνεργασία με το Capelouzos Family Art Museum. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στη διοργάνωση της Art Athina. Μάλιστα θα συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο αξίας δέκα χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, εφέτος δημιουργήθηκε το Educational Program σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτό το πρόγραμμα έτρεξε καθ’ όλο το ακαδημαϊκό έτος και απευθυνόταν στους φοιτητές της Σχολής. Τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν στις ομιλίες της Art Athina.

Μία άλλη καινοτομία είναι το Αrt Athina Workspace. Για πρώτη φορά αποκτά το δικό της art residency, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Athens Culture Net. Έξι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν επί ένα μήνα έργα εμπνευσμένα από την Αθήνα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που εκπροσωπούν.

Μία τελευταία καινοτομία ήταν το Art Athina Open Studios. Ένα Σάββατο το μήνα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι πριν λίγες ημέρες, καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δουλειά τους στα εργαστήρια τους και συζήτησαν με τους YoungPatrons, τους συλλέκτες νεαρής ηλικίας.

Τέλος η Art Athina μέσα από τις εκθέσεις της, τις νέες γκαλερί που συμμετέχουν, το αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design, τα βίντεο με την προβολή έργων της Σουηδής Nathalie Djurberg και της Ολλανδής Rineke Dijkstra, την παρουσίαση των έργων με παστέλ σε ακατέργαστο καμβά της Tamuna Sirbiladze, το πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων, τα projects ανεξάρτητων χώρων τέχνης, τη θέσπιση βραβείου, το Educational Program, το ΑrtAthinaWorkspace και το Art Athina Open Studios θέλει να δημιουργήσει μία όαση πολιτισμού, για όλους τους εραστές της τέχνης κάτω από τον καυτό ήλιο της Αθήνας. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την ανακαλύψετε και να μαγευτείτε από τις Μούσες της!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πλούταρχος Πάστρας

Ο Πλούταρχος Πάστρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι Δημοσιογράφος και Λογοτέχνης. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία στο Aegean Omiros College, ενώ αυτή την περίοδο σπουδάζει Φιλόλογος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνεργάζεται με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και site. Η πρώτη του προσωπική ποιητική συλλογή έχει ως τίτλο: «Στις Συμπληγάδες της Προσφυγιάς» από τις Εκδόσεις Όστρια. Λογοτεχνικά του έργα (ποιήματα, διηγήματα και παραμύθια) έχουν εκδοθεί σε Ανθολογίες, Λογοτεχνικά Λευκώματα, Ημερολόγια, Συλλογές και Περιοδικά. Είναι μέλος της Διεθνής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.). Έχει διακριθεί (28 φορές μέχρι σήμερα) με βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς από την Unesco, το Δήμο Σκοπέλου, την Καλλιτεχνική Ένωση Ulysses, την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών, Εκδόσεις Όστρια, Λογοτεχνικό Περιοδικό «Κελαινώ» κτλ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;