5ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου: Μια βραδιά με τον Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή

5ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου: μια βραδιά με τον Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή

Δεν υπάρχει πιο ευχάριστο πράγμα το καλοκαίρι στην Ελλάδα από το να βρίσκεις όπου βρεθείς πλήθος εκδηλώσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων προσφέρονται δωρεάν και, από την προσωπική μου τουλάχιστον εμπειρία, έχουν εξαιρετικό επίπεδο, τόσο στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όσο και στις ακαδημαϊκές.

Ένα τέτοιο ευχάριστο συναπάντημα αποτελεί και το Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου, το οποίο φέτος διεξάγεται για 5η φορά. Η δεύτερη από τις επιμέρους εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου και έλαβε χώρα στο Μουσείο Μαστίχας (το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό και εξαιρετικά καλαίσθητο δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής μουσειακού χώρου και αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας που μόλις πριν 2 μήνες έκλεισε) στις 10 Αυγούστου. Η εκδήλωση αφορούσε την ομιλία του δρ. Σταμάτη Κριμιζή, τον αστροφυσικό που διαπρέπει από το ’60 στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος και τον μόνο επιστήμονα στον κόσμο ο οποίος έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους επτά από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον κορυφαίο Έλληνα πίσω από τις αποστολές Voyager 1, Voyager 2 και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος. Χαρακτηριστικό της μοναδικής αυτής ευκαιρίας που προσφερόταν στο κοινό, ήταν ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση είχε προκαθοριστεί με κρατήσεις καθώς ο αριθμός των ακροατών θα ανερχόταν μέχρι τους 500. Φυσικά η εκδήλωση ήταν, όπως θα λέγαμε για συναυλία, “sold out” από πολλές μέρες πριν.

Φτάσαμε στο Μουσείο όταν ο κος Κριμιζής είχε ξεκινήσει την παρουσίασή του, η οποία αφορούσε στο Κασσίνι -στο οποίο εκείνος είναι επικεφαλής ερευνητής- και το Grand Finale του, το διαστημόπλοιο που ξεκίνησε την μεγάλη του πορεία προς τον Κρόνο το 1997 με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τον ιδιαίτερο αυτό πλανήτη και τους δορυφόρους του, τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο. Το Κασσίνι έφτασε στον προορισμό του επτά χρόνια μετά και έκτοτε μας στέλνει συνεχώς στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην εξερεύνηση του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος. Στο τέλος της παρουσίασης, το ακροατήριο είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις στον κο Κριμιζή. Ανάμεσα σε όσους έθεσαν ερωτήσεις (με περηφάνεια μπορώ να επαίρομαι ότι ήμουν κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς!) ήταν και οι μικροί φίλοι του κυρίου Κριμιζή οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους τον εξέπληξαν με τον αστρονομικό ενδιαφέρον του. Σας παραθέτω λοιπόν σχεδόν όλες τις ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις που έδωσε, γιατί σκιαγραφούν από λίγο την προσωπικότητα και την απλότητα αυτού του μεγάλου επιστήμονα.

  • για την ύπαρξη ζωής εκτός της γης – “Δεν έχουμε καμία απόδειξη οποιουδήποτε είδους βιολογικής δραστηριότητας. ‘Εχουμε 43 δις πλανητών μόνο στην κατοικίσιμη ζώνη του γαλαξία μας, παρόλ’ αυτά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει ζωή εκτός της γης. “
  • για την αμφισβήτηση της εγκυρότητας των όσων μαθαίνουμε για το σύμπαν από τους αστρονομικούς οργανισμούς και την παραφιλολογία γύρω από την δημιουργία και συντήρηση ψευδών στοιχείων για το σύμπαν, ο κος Κριμιζής απάντησε ” Πιστέψτε με, έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σ’ αυτή τη χώρα (σσ. Αμερική) σε πολλά επίπεδα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όσα μαθαίνετε (αναφορικά με τις αστροφυσικές ανακαλύψεις) είναι αληθή.” Και αμέσως με πολλή απλότητα και χαμογελώντας συμπλήρωσε πως πέρασε όλη του ζωή κάνοντας αυτό το πράγμα, εξερευνόντας αυτό το διάστημα για το οποίο μαθαίνουμε και γνωρίζουμε.
  • ένα αγοράκι τον ρώτησε πόσα χρόνια παίρνει να φτιαχτεί ένα διαστημόπλοιο και απάντησε πως το Κασσίνι τους πήρε έξι χρόνια να φτιαχτεί, ενώ σε ένα άλλο που φτιάξανε η διαδικασία κατασκευής διήρκησε 20 μήνες.
  • πάλι ένα μικρό παιδί ρώτησε γιατί έχουν δρομολογήσει την καταστροφή του Κασσίνι καθώς θα μπαίνει στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, αντί να προγραμματίσουν την επιστροφή του στη γη και ο κος Κριμιζής απάντησε πως το κόστος επιστροφής του διαστημοπλοίου στη γη θα ήταν τεράστιο και αν δεν δρομολογηθεί η προγραμματισμένη “καταστροφή” του, περίπου σε 500 χρόνια μπορεί να πέσει μη ελεγχόμενα στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα.
  • για την δυσκολία αντίληψης του πώς δουλεύει ο χρόνος στο διάστημα – “Ο χρόνος στο διάστημα δουλεύει ακριβώς όπως μετράμε και στη γη. Τώρα αν εννοείτε τον χρόνο ως προς την θεωρία της σχετικότητας του Αινστάιν δεν είστε η μόνη που δεν την καταλαβαίνετε (γελώντας). Σας προτείνω να διαβάσετε το Χρονικού του Χρόνου του Στίβεν Χώκινγκ”.
  • η δική μου ερώτηση αφορούσε την πραγματικότητα των πιθανοτήτων γύρω από τα δημοφιλή σενάρια μετοίκισης του διαστήματος και τις δηλώσεις διαφόρων αστρονομικών οργανισμών (βλ. NASA, SpaceX) για μεσοπρόθεσμες φιλοδοξίες – Η απάντηση του κου Κριμιζή ήταν ξεκάθαρη και σαφής, είπε ότι οι φιλοδοξίες γύρω από αυτό το θέμα είναι λίγο εκτός πραγματικότητας. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Elon Musk της SpaceX έχει μια λανθασμένη αντίληψη για το πως δουλεύουν κάποια πράγματα στο διάστημα, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Προσέθεσε τέλος, πως έχουν γίνει προτάσεις στις οποίες με το 10%(!) του κόστους μιας επανδρωμένης αποστολής μπορούν να σταλούν σε άλλους πλανήτες ρομποτικά διαστημόπλοια εξερεύνησης, και άφησε να εννοηθεί πως ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν γίνει δεκτές αυτές οι προτάσεις είναι μια άλλη ιστορία. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως στην πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα γίνει αποστολή επανδρωμένης ερευνητικής (όχι μετοικιστική) αποστολής.
  • ένα αγοράκι το οποίο εξέπληξε ευχάριστα τον κύριο Κριμιζή και το χειροκρότησε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο μικρός έχει μέλλον, ρώτησε γιατί μόνον ο Κρόνος εμφανίζει αυτούς τους δακτύλιους γύρω του. “Δεν έχει μόνο ο Κρόνος δακτυλίους, το Voyager μας έδειξε πως δακτύλιους βρίσκουμε και σε άλλους πλανήτες όπως ο Δίας και ο Ουρανός, απλά του Κρόνου είναι διαφορετικοί. Τώρα τι είναι αυτό που τους κάνει διαφορετικούς, θα στο απαντήσω σε δέκα χρόνια όπου θα έχουμε όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα.”
  • όταν κάποιος τον ρώτησε πως και δεν έχουν σταλεί αποστολές στοχευμένες στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο μιας που εμφανίζουν τόσα ενδιαφέροντα στοιχεία – “Είχαμε κάνει μια πρόταση να στείλουμε μια βαρκούλα στις λίμνες του Τιτάνα, η οποία δεν έγινε δεκτή γιατί δεν πίστεψαν το κόστος αυτής της αποστολής. Πάντως στα επόμενα δέκα χρόνια σίγουρα θα δούμε να ξεκινάει μια αποστολή για τον Εγκέλαδο”.
  • μια ερώτηση όχι και τόσο ξεκάθαρη που μπέρδεψε το κοινό αλλά και τον κύριο Κριμιζή αφορούσε στην κλίμακα της αστρονομίας ως προς την καθημερινότητα, την φύση, το περιβάλλον, την ανθρωπότητα. “Μάλλον η παρουσίασή μου δεν ήταν και τόσο καλή για να μην αντιληφθήκατε την σχέση αυτή. Όσον αφορά στην καθημερινότητα μου, μη νομίσετε ότι επειδή έχουμε στείλει αποστολές στο διάστημα ότι αλλάζει κάτι από την καθημερινότητά μας. Στο γυρισμό απ’ την δουλειά, τηλεφωνεί η Μαρία και μου λέει να περάσω απ’ το μπακάλικο να της φέρω φέτα. Ε τι να κάνω, πάω στο μπακάλικο και παίρνω τη φέτα (γελώντας). Τώρα για τα υπόλοιπα θα αφήσω τους φιλόσοφους και θεολόγους να ασχοληθούν, εμείς ασχολούμαστε με την πραγματικότητα.”
  • τέλος, μια κοπέλα ρώτησε πως τώρα που πήγαμε στον Άρη, ποιο είναι το επόμενο βήμα – “Κατ’ αρχήν δεν πήγαμε στον Άρη. Στείλαμε εξοπλισμό. Να σας πω, όταν ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στον καθηγητή Βαν Άλεν, στην 1η αποστολή στην Άρη, γινόταν πολύς λόγος για την ύπαρξη ζωνών Βαν Άλεν στον Άρη. Ε δεν υπάρχουν τελικά.” Η κοπέλα συμπλήρωσε, αν είχατε την δυνατότητα να βρεθείτε στον Άρη θα το κάνατε; “Όχι.  Εκτός αν θέλετε να ζείτε σε ένα υπόγειο, με τεχνητές συνθήκες, τεχνητή ατμόσφαιρα και πιθανώς υπόγεια μικροβιακή ζωή.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου: μια βραδιά με τον Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή

Και κάπου εκεί αναλογίστηκα τον εαυτό μου, τυχερή που έτρεξα να τον χαιρετήσω σαν μεγάλη θαυμάστρια ενός ανθρώπου που πατάει στη γη αλλά εξερευνεί τον ουρανό, όχι οραματιζόμενος το αδύνατο, αλλά αφιερώνοντας τη ζωή του στο πιθανώς δυνατό. Ο κύριος Σταμάτης Κριμιζής, όπως μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, έστω σ’ αυτή τη σύντομη ευκαιρία, είναι ένας ξεχωριστός επιστήμονας, βαθειά πραγματιστής και με έντονη την διάθεση ρεαλισμού που απογυμνώνει την επιστήμη από παραφιλολογικά και ονειρικά επιχρήσματα και τονίζει, χωρίς να το επιδιώκει, πως  ως άνθρωπος που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην εξερεύνηση του διαστήματος, γνωρίζει καλά την συμβολή της επιστήμης στην ανθρωπότητα όπως και τα όρια- δυνατότητές της.

Με το τέλος της παρουσίασης της πορείας του Κασσίνι στον Κρόνο και τους δορυφόρους του, έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου μια εισαγωγή στον νυχτερινό ουρανό και την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων και παρακολουθήσαμε μέσα από τηλεσκόπια τον Κρόνο, τον Δία και την Σελήνη. Για όλη αυτή την μοναδική ευκαιρία και εμπειρία, νιώθω ευγνώμωνη στον ίδιο τον κύριο Κριμιζή αλλά και στον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου και το Π.Ι.Ο.Π που διοργανώνουν τέτοια ξεχωριστά δρώμενα. Τέτοια θέλουμε!

5ο Φεστιβάλ Αστρονομίας Χίου: μια βραδιά με τον Έλληνα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μυρτώ Θεοδώρογλου

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;