Το 4o OPEN HOUSE στην Αθήνα είναι γεγονός!

1-2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


 

Το Open House, η αρχιτεκτονική δράση που έγινε ποια θεσμός, διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε την αρχιτεκτονική τέχνη και το δομημένο περιβάλλον.

To Open house είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο ως μια μικρή, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προώθηση της δημόσια ευαισθητοποίησης και την εκτίμησης του σχεδίου και της αρχιτεκτονικής κτηρίων. Ο σκοπός της όλης αυτής ιδέας ήταν να ανοίξουν για το ευρύ κοινό τα θαυμάσια κτήρια του Λονδίνου, στα οποία, έως τότε, δεν υπήρχε πρόσβαση. Έως σήμερα έχουν συμμετέχει τουλάχιστον 30 πόλεις, ανάμεσα τους η Αθήνα καθώς και η Θεσσαλονίκη.

Έτσι κάθε χρόνο για ένα διήμερο, με φορέα διοργάνωσης τον Open House Greece, διάφορα ιδιωτικά ή δημόσια κτήρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, με δωρεάν είσοδο και ξενάγηση. Η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Στο φετινό πρόγραμμα του Οpen House Athens οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε πάνω από 100 κτήρια ανάμεσα τους το Νεοκλασικό Κτήριον Higgs, το Θέατρο Γκλόρια, ο πολυχώρος Free Thinking Zone, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η οικία Ράλλη, το σπίτι του Μουσικού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πολλά ακόμη. Οι 450 εθελοντές του προγράμματος είναι έτοιμοι να σας υποδεχτούν, να σας κατατοπίσουν και να σας ξεναγήσουν σε ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, το Open house Athens, διοργανώνει επιπλέον δράσεις για την συμμετοχή ενός ακόμα πιο ευρύ κοινού. Συγκεκριμένα: 

  • Το Σάββατο 1/4 έως και την Κυριακή 2/4, οι φίλοι των ποδηλάτων έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη ποδηλατώντας σε μικρά γκρουπ (Open Bike). Ο κάθε συμμετέχοντας έχει την ευκαιρία να επιλέξει εκείνος μέσα από τις διαθέσιμες διαδρομές. Η διοργάνωση παρέχει επίσης στους συμμετέχοντες  ηλεκτρικό ποδήλατο, κράνος ασφαλείας και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Athens 2017.
  • Την Παρασκευή 31/3 έως και την Κυριακή 2/4, το MADE in Athens powered by jamjar.gr σας προσκαλεί να συμμετέχετε σε προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής.
  • Την Παρασκευή 31/3 έως και την Κυριακή 2/4 στο Οpen School, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος όπως τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, παρομοίου ενδιαφέροντος.
  • Το Σάββατο 1 έως και την Κυριακή 2 Απριλίου, παράλληλα με το πρόγραμμα του Open School, διοργανώνεται για τους μικρούς του φίλους, ένα νέο εκπαιδευτικό project με διαδραστικά παιχνίδια για την ανακάλυψη του κόσμου της αρχιτεκτονικής.
  • Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 διεξάγεται το Οpen Embassy, όπου δύο σημαντικά κτήρια Πρεσβειών, η  Πρεσβεία της Νορβηγίας και η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανοίγουν τις πύλες τους και μας περιμένουν να γνωρίσουμε από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Επίσης: 

  • Έως και 2 Απριλίου, η Σχολή Βακαλό Art & Design, στο πλαίσιο του ΟΗΑ 2017, διεξάγει τον διαγωνισμό Open your portfolio με βραβείο υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (ΜΑ Architectural Design).
  • Την Παρασκευή 31/3 έως και την Κυριακή 9/4, ο διαγωνισμός φωτογραφίας Οpen Photo, με φετινό θέμα «Open View», προτρέπει στο κοινό να μοιραστεί την εμπειρία του στην διοργάνωση. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσα του Instagram και είναι ανοιχτός σε όλους.
  • Το Σάββατο 1/4  έως και τη Παρασκευή 7/4 το κοινό θα έχει την ευκαιρία ψηφίσει, στο πλαίσιο του Papastratos OPEN VOTE, το αγαπημένο του κτήριο και να το αναδείξει ως το αγαπημένο κτήριο του Κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2017.

→ Μετά το τέλος τον διάφορων δράσεων θέση παίρνει το Time to Close Party, το οποίο “κλείνει” την αυλαία του OHA 2017 με τον πιο όμορφο τρόπο.

Καθ’όλη την διάρκεια, το ενημερωτικό περίπτερο Open Box, θα είναι ανοιχτό προς ενημέρωση όλων για το πρόγραμμα καθώς και για την αγορά διάφορων αναμνηστικών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.openhouseathens.gr, καλέστε στο 6940 153 609  ή στείλτε e-mail στην διεύθυνση  info@openhouseathens.gr.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;