Φασισμός και ναζισμός: Η ιδεολογία και οι διαφορές τους

SHARE

Φασισμός και ναζισμός

Προέλευση

Ο φασισμός ως έννοια έχει τις ρίζες του στην Ιταλία και, συγκεκριμένα, στην ιταλική λέξη fascismo, η οποία προέρχεται από τη λατινική λέξη fasces. Fasces ήταν το σύμβολο εξουσίας των δικαστών στην αρχαία Ρώμη.  

Όσον αφορά τον εθνικοσοσιαλισμό, θεωρείται η πηγή της λέξης ναζισμός (Nationalsozialismus). Ο εθνικοσοσιαλισμός εκφράστηκε και εφαρμόστηκε από το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη ιδεολογία εμφανίστηκε πρώτη φορά πριν το 19ο αιώνα, αλλά εφαρμόστηκε το 1933, με την άνοδο του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ στην εξουσία.

Ορισμοί

Το 1920 έγινε η εμφάνιση των πρώτων φασιστικών ομάδων στην Ιταλία. Η έννοιά τους έγινε κατανοητή από το Μουσολίνι, περιγράφοντας τις παραστρατιωτικές ομάδες που είχε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη συγκεκριμένη ιδεολογία και, κάνοντας πράξη το φασισμό, ο Μουσολίνι κατάφερε να ασκήσει το αυταρχικό του καθεστώς στην κοινωνία. Άρα, ο φασισμός εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα της εξουσίας, με τρόπο αυταρχικό προς την κοινωνία, επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες και νόμους. Παράλληλα, καταλύει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. 

Από την άλλη, η ιδεολογία του ναζισμού συνδέεται με την κυριαρχία της Άριας Φυλής και την «καθαρότητα» των εθνών. Ο ναζισμός πρεσβεύει, επίσης, πως η απειλή για τη δημιουργία της Άριας Φυλής είναι οι Εβραίοι, όντας η κύρια αίτια του κακού. Παράλληλα, εκτός από τους Εβραίους, οποιαδήποτε μειονότητα θεωρείται απειλή, όπως για παράδειγμα οι Ρομά και οι ανάπηροι, είτε σωματικά είτε διανοητικά. Μέσω της συγκεκριμένης ιδεολογίας, καλλιεργείται ουσιαστικά το μίσος.

Κοινά σημεία και διαφορές

Φασισμός και ναζισμός έχουν, ασφαλώς, ως έννοιες κάποια κοινά σημεία. Ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και η βία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ιδεολογιών. Ο ρατσισμός, όμως, και η έμφαση στην Άρια Φυλή αποτελούν γνωρίσματα του ναζισμού. Ένα παράδειγμα είναι πως, στα φασιστικά καθεστώτα δεν υπήρχαν στρατόπεδα θανάτου, ούτε απόπειρες γενοκτονίας, ούτε θανάσιμο μίσος για άλλες φυλές. Αντίθετα, η ναζιστική Γερμανία πραγματοποιούσε ακριβώς αυτά, καλλιεργώντας το μίσος από μικρές ηλικίες, στα «σχολεία του Χίτλερ».  Το γεγονός αυτό όμως, δε σημαίνει πως τα φασιστικά καθεστώτα δεν κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων μέσα από την επιβολή αυταρχικών νόμων.

Advertisement

Εν τέλει, φασισμός και ναζισμός οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, πυροδοτώντας την πιο αιματηρή σύρραξη που γνώρισε ο κόσμος. Αναφερόμαστε, φυσικά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στρατιώτες, άμαχοι, αθώοι και μη, άφησαν την τελευταία τους πνοή είτε στα χαρακώματα, είτε από βομβαρδισμούς είτε από εκτελέσεις, είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Πληροφορίες από: foundation parliament, Μηχανή του Χρόνου

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG