Φανταστικά τοπία: Εμβληματική έκθεση Ιαπώνων καλλιτεχνών

φανταστικά τοπία
Πηγή εικόνας: greecejapan.com

Σε μία εμβληματική έκθεση, ζωντανεύουν τα Φανταστικά τοπία των  Κατσουσίκα  Χοκουσάι και Ουταγκάβα Χιροσίγκε, των διάσημων Ιαπώνων καλλιτεχνών. Ο χώρος που τα φιλοξενεί είναι το Art Institute of Chicago στο Grand Park του Σικάγου, που ιδρύθηκε το 1879. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αίθουσες του Art Institute of Chicago πλημμύρισαν από τα εντυπωσιακά χρώματα των δημιουργών. Οι διάσημοι Ιάπωνες καλλιτέχνες ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής “ουκιγιόε” χρησιμοποίησαν στα έργα τους καινοτόμες  χρήσεις του χρώματος. Με αυτό τον τρόπο, επηρέασαν τη Δύση στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η έκθεση με τίτλο Φανταστικά τοπία, αναδεικνύει το ταλέντο τους. Η τοπιογραφία, αποτέλεσε το τελευταίο σημαντικό κύμα στην ιστορία του ξυλογραφικού ιαπωνικού δαιμονίου. Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι της ιαπωνικής ξυλογραφίας των ουκιγιόε  Χοκουσάι και Χιροσίγκε, χρησιμοποιούν τα χρώματα του ροδάκινου για να βάψουν ουρανούς, κιτρινοπράσινο για πεδιάδες και πρωσικό μπλε. Τα Φανταστικά τοπία τους αποτυπώνουν όλη τη γοητεία των ιαπωνικών εκτυπώσεων και γράφουν τη δική τους ιστορία.

φανταστικά τοπία
Πηγή εικόνας: sfedona.gr

Ο Κατσουσίκα Χοκουσάι δημιούργησε περίπου 30.000 σχέδια και διακοσμήσεις σε πάνω από 500 βιβλία και πλήθος ξυλόγλυπτων. Το μεγαλύτερο έργο του αποτελούνταν από 4.000 σχέδια και 14 τόμους και δημοσιεύτηκε το 1814. Ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές παιγνιδιών του 19ου αιώνα. Το “Κύμα ανοιχτά της Καναγκάουα” ή απλώς το “Κύμα”, όπως συνήθως λέγεται είναι το πιο γνωστό του έργο, δείγμα της ιαπωνικής τέχνης παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο έργο, συμπεριλαμβάνεται στα Φανταστικά τοπία.

Η ιδιαιτερότητα των τοπίων του Χοκουσάι, πέρα από το ιδιαίτερο σχέδιο, που το χαρακτηρίζει η λικνιζόμενη γραμμή, είναι ότι αυτά αποτελούν σχεδόν πάντα το υπόβαθρο μιας ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία αποτελεί το κεντρικό θέμα.

φανταστικά τοπία
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο Ουταγκάβα Χιροσίγκε, αφού πέρασε από διάφορα στάδια και επιρροές, κατέκτησε τη δική του, προσωπική τεχνοτροπία που κάνει τα έργα του αναγνωρίσιμα. Έχει χαρακτηρισθεί ποιητικός και ρομαντικός. Οι γραμμές του Χιροσίγκε είναι απλές, καθαρές και συχνά δυνατές, γεγονός που δίνει στην τέχνη του μία αίσθηση σταθερότητας και ρεαλισμού. Αγαπούσε την απεικόνιση του ιαπωνικού τοπίου στις διάφορες εποχές. Η σιγαλιά των ιαπωνικών βουνών και χωριών θαμμένων κάτω από το χιόνι, οι νιφάδες που πέφτουν με φόντο τον μπλε ουρανό, η ομίχλη, η βροχή είναι τα αγαπημένα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τις διαφορές στην τεχνοτροπία και το ύφος των δύο μεγάλων Ιαπώνων Καλλιτεχνών, υπάρχουν και σημαντικές ομοιότητες. Ο Χιροσίγκε, επηρεασμένος ίσως από τον Χοκουσάι, έκανε συχνή χρήση του μεγάλου, κάθετου σχήματος. Αυτό επέτρεπε την επέκταση του τοπίου προς τα μέσα και την απόκτηση της διάστασης, της απόστασης και του βάθους. Επίσης και οι δύο βρίσκουν στις ανθρώπινες δραστηριότητες ομορφιά και τις κάνουμε θέματα πινάκων.

Η έκθεση με τίτλο Fantastic Landscapes που παρουσιάζεται  στο Art Institute of Chicago είναι αντιπροσωπευτική του τεράστιου έργου και των δύο Ιαπώνων καλλιτεχνών. Συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό από το εύρος των αρχείων τους. Εντυπωσιάζει, μας ταξιδεύει στην κουλτούρα του 19αι αιώνα και στην τέχνη της ιαπωνικής ξυλογραφίας. Τα καινοτόμα χρώματα που χρησιμοποιούν οι Χιροσίγκε και Χοκουσάι, μαγεύουν τους επισκέπτες και τους χαρίζουν μία εμπειρία μοναδική.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Μποζόνη Α.(2021) Φανταστικά τοπία: Μία έκθεση φόρος τιμής στις μοναδικές τους εκτυπώσεις. Ανακτήθηκε από πηγή: https://www.lifo.gr/culture/eikastika/fantastika-topia-mia-ekthesi-foros-timis-stis-monadikes-toys-ektyposeis- (τελευταία πρόσβαση 30/07/2021 )

Παπαλεξανδρόπουλος Σ. Ουκιγιόε: Ιαπωνική παραδοσιακή ξυλογραφία. Ανακτήθηκε από πηγή https://www.greecejapan.com/japanesestudies/ukiyoe-i-paradosiaki-iaponiki-ksylografia-4-hokusai/ (τελευταία πρόσβαση 30/07/2021)

Παπαλεξανδρόπουλους Σ. Ουκιγιόε: Ιαπωνική παραδοσιακή ξυλογραφία, Χιροσίγκε. Ανακτήθηκε από πηγή https://www.greecejapan.com/japanesestudies/ukiyoe-i-paradosiaki-iaponiki-ksylografia-5-hiroshige/ (τελευταία πρόσβαση 30/07/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;