Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής

ευρωπαϊκό μουσείο άρτου
Πηγή εικόνας: mouseio-psomiou.com

Ιστορικά, ένα από τα συνθήματα των κοινωνικών, λαϊκών επαναστάσεων ήταν  το ψωμί.  Η παγκόσμια κοινότητα αφιέρωσε την 16η ημέρα του Οκτώβρη σε αυτό. Στην Ελλάδα  για να τιμήσουμε τη διαχρονική σημασία του στην καθημερινότητα του ανθρώπου ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Μουσείο άρτου στον Βαρνάβα Αττικής. 

Ο Πέτρος Κατσίκης και η Μηλέα Παππά, το 2003  ίδρυσαν σε ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα το Διαδραστικό και Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα το 2005 δημιούργησαν και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Σε αυτό το χώρο  φιλοξενούνται πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 4ο χώρες του εξωτερικού. Το μουσείο αντιπροσωπεύει το μεράκι, την αγάπη και τους καρπούς ενός πολυετούς συλλεκτικού έργου.

Στόχος του Μουσείου είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά τον κύκλο του ψωμιού. Από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι. Παράλληλα να δουν τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού που καταγράφουν μία διαδρομή αιώνων για το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε σπιτιού, το ψωμί. Τα κεντημένα σχέδια διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η κάθε οικογένεια είχε το δικό της κέντημα. Υπήρχαν ειδικά κεντήματα, ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα σε γάμους  ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Τα 3000 διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου και θρησκευτικού ψωμιού στην Ευρώπη. Συνεχώς εμπλουτίζονται και αυξάνονται.  Η συλλογή πρωτοτυπεί σε επίπεδο σχεδίων, μεγεθών και σχημάτων.

ευρωπαϊκό μουσείο άρτου
Πηγή εικόνας: mouseio-psomiou.com

Οι δρόμοι του ψωμιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου ταξιδεύει στους δρόμους του ψωμιού. Η έκθεση «οι δρόμοι του ψωμιού» πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και την τέχνη, ενώ στόχος της είναι η διάσωση, η ανάδειξη και ο σεβασμός στη μητέρα γη και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Το δημητριακό, ένα τόσο σημαντικό αγαθό της γης για τους λαούς του κόσμου και παράλληλα ιερό προϊόν της Μεσογείου, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην έκθεση αυτή. Η καλλιέργεια της γης, το όργωμα, η σπορά, ο θερισμός, το άλεσμα, το ψήσιμο μεταμορφώνουν το ψωμί σε έργο τέχνης.

Παραδοσιακά ψωμιά, πραγματικά έργα τέχνης που είναι βασισμένα σε έθιμα (στον κύκλο της ζωής και στον κύκλο του χρόνου) από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, προβάλλονται στη συγκεκριμένη έκθεση και πλαισιώνονται από αφίσες και φωτογραφίες που απεικονίζουν την καλλιέργεια της γης. Η έκθεση ήδη έχει ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής και της Ελλάδας όπως  στην Καβάλα, στη Λευκάδα, αλλά και στο Μιλάνο. Χιλιάδες επισκέπτες  είχαν τη δυνατότητα μέσω αυτής της έκθεσης να γνωρίσουν  δεκάδες  κεντημένους, παραδοσιακούς και λατρευτικούς άρτους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλά και παραδοσιακούς φούρνους , μυλόπετρες καθώς και βιωματικά εργαστήρια.

 

Ωράριο Λειτουργίας:
Ανοιχτά καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.
Σάββατο & Κυριακή μόνο με ραντεβού.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΛΕΙΣΤΑ

 

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

Μουσείο Ψωμιού. Ανακτήθηκε από https://mouseio-psomiou.com/to-mouseio/ (τελευταία πρόσβαση 22/10/2021)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία και τη γραφή. Ασχολούμαι με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και παραμυθιών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;