Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένας θεσμός με ιστορία

Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή εικόνας: newsfish.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποτρέψει μια επόμενη οικουμενική καταστροφή.

Το 1950, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, η σημερινή γνωστή Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργείται με σκοπό, όχι μόνο την οικονομικά κοινή πορεία, αλλά κυρίως την εδραίωση της ειρήνης ως ύψιστη προτεραιότητα. Απαρτιζόταν από 6 κράτη-μέλη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες. Με την πάροδο των χρόνων, βέβαια, η στοχοθεσία άλλαξε και σταδιακά προσαρτήθηκαν 28 κράτη-μέλη. Από το έτος 2000, οι συμμετέχουσες χώρες έχουν υιοθετήσει κοινή νομισματική πολιτική, χρησιμοποιώντας το νόμισμα του ευρώ. Επιπρόσθετα, η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό των θεσμικών οργάνων και την περαιτέρω οργάνωσή τους.

Η Ελλάδα εισήλθε στην Ε.Ε το 1981 και προσυπέγραψε τη Συνθήκη Σένγκεν το 2000. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται έως σήμερα από 21 βουλευτές.

 

Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή εικόνας: zougla.gr

 

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν πλέον η ελευθερία, η ασφάλεια χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων και η δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό υπογράφηκε, μεταξύ σχεδόν όλων των κρατών-μελών, η Συνθήκη Σένγκεν, σύμφωνα με την οποία ο χώρος της Ε.Ε δεν γνωρίζει σύνορα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και αρκετοί υπήκοοι εκτός των χωρών της Ε.Ε έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα, χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Παράλληλα, όμως, έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι στα κοινά εξωτερικά σύνορα των χωρών-μελών, για να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι η προαγωγή της ασφάλειας. Επιπλέον, στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν η ευημερία των πολιτών, στο πλαίσιο ενός γενικότερου ειρηνευτικού κλίματος, η οικονομική, κοινωνική και επιστημονική πρόοδος, η εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων και αντίστοιχα η εγκαθίδρυση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης, ο σεβασμός στην πολιτισμική ποικιλομορφία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες αρχές της Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει θεσμικό πλαίσιο και εκτελεστικά όργανα, στα οποία συμμετέχουν εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη. Οι πολίτες των χωρών συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων μέσω του δικαιώματος της ψήφου, εκλέγοντας, κάθε 5 έτη, εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και φαίνεται μια διαδικασία μακριά από τα εθνικά δεδομένα, στην πραγματικότητα αφορά τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής, που επηρεάζει όλα τα συμμετέχοντα κράτη.

Κατά καιρούς προβάλλονται και τα αρνητικά τεκταινόμενα της Ένωσης, βάζοντας τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας να αναρωτηθούν και να σκεφτούν, αν είναι όντως ουσιώδης η συνένωση των χωρών και η κοινή συμπόρευσή τους. Η κάθε άποψη είναι σεβαστή. Το σημαντικό είναι να τίθεται ως προτεραιότητα η συλλογική ωφέλεια, είτε σε εθνικό είτε σε υπερεθνικό επίπεδο και να τηρείται ο στόχος της διατήρησης της ειρήνης.


Πηγές:

Βασικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακτήθηκε από https://europa.eu/european-union/about-eu_el (Τελευταία πρόσβαση 25/5/2019)

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακτήθηκε από https://europa.eu/european-union/about-eu/history_el#1980-1989 (Τελευταία πρόσβαση 25/5/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;