Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι και οι θεωρίες για απόπειρα αυτοκτονίας

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι
Πηγή: biography.com

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι

Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα Αγκάθα Κρίστι. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, σίγουρα θα γνωρίζει την συγκεκριμένη συγγραφέα. Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι από την άλλη είναι κάτι το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Η Κρίστι είναι η πιο ευπώλητη συγγραφέας όλων των εποχών. Οι πωλήσεις των βιβλίων της να φτάνουν τα δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Έχει γράψει 66 αστυνομικά μυθιστορήματα, 14 διηγήματα και 6 ρομαντικά βιβλία με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Επίσης έχει δημιουργήσει δύο από τους γνωστότερους λογοτεχνικούς ήρωες, τον δαιμόνιο Βέλγο Ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ και την Μις Μαρπλ.

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι παρ’ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστή.  Στις 3 Δεκεμβρίου 1926, η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ. Στην έρευνα για την ανεύρεση της είχαν εμπλακεί περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Επίσης δύο από τους γνωστότερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της Βρεατανίας, ο Sir Arthur Conan Doyle, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς και η Dorothy L. Sayers, είχαν κληθεί να πάρουν μέρος στην έρευνα με την ελπίδα πως οι ειδικές γνώσεις τους πάνω σε τέτοιου είδους θέματα, θα βοηθούσαν έτσι ώστε να λάβει τέλος η εξαφάνιση της Κρίστι.

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι
Πηγή:independent.co.uk

Η αμνησία και ο ρόλος του συζύγου

Η αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητο της εγκαταλελειμμένο σε μια απότομη πλαγιά κοντά στο Guildford. Όμως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από την ίδια ούτε κάποια ένδειξη που να μαρτυρούσε πως είχε εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα. Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι όπως ήταν φυσικό έγινε μεγάλο θέμα στις εφημερίδες αφού ήταν ήδη αρκετά γνωστή. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως όλο αυτό ήταν απλά ένα κόλπο για δημοσιότητα. Υπήρχαν και οι φήμες πως η Κρίστι δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι έλαβε τέλος στις 14 Δεκεμβρίου, έντεκα ολόκληρες ημέρες αφότου είχε φύγει από το σπίτι της. Η συγγραφέας βρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Harrogate. Το μυστήριο όμως δεν τελείωσε εκεί. Η Κρίστι  ισχυρίστηκε πως δεν θυμόταν τίποτα και δεν μπορούσε να εξηγήσει πως βρέθηκε εκεί. Ακόμη πιο περίεργο ήταν πως είχε δηλώσει το όνομα Τερέζα Νηλ, δηλαδή το όνομα της ερωμένης του συζύγου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θεωρίες για απόπειρα αυτοκτονίας

Η Κρίστι απέφευγε να μιλήσει για την εξαφάνιση της. Όμως μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν διάφορες θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη. Ο σύζυγος της ισχυρίστηκε πως έχασε την μνήμη της εξαιτίας της σύγκρουσης με το αυτοκίνητο. Ο βιογράφος Άντριου Νόρμαν όμως είπε πως υπέστη ψυχογενή αμνησία, μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από κάποιο τραύμα ή κατάθλιψη. Ο Νόρμαν λέει ότι το γεγονός πως υιοθέτησε μια νέα προσωπικότητα, αυτή της Τερέζα Νηλ, και η ανικανότητα της να αναγνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό σε φωτογραφίες ήταν σημάδια ψυχογενούς αμνησίας.

Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι
Πηγή: en.wikipedia.org

Η υπόθεση έρχεται ξανά στο φως

Πριν δύο χρόνια αυτή η περίεργη υπόθεση βγήκε ξανά στο φως της δημοσιότητας, με τον συγγραφέα Άντριου Γουίλσον να ισχυρίζεται πως η Κρίστι σκόπευε να αυτοκτονήσει. “Αν και λέγεται πως η Αγκάθα δεν μίλησε ποτέ για το σκάνδαλο του 1926, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια” λέει ο Γουίλσον. Γράφοντας στο περιοδικό Event, εξηγεί: “Μετά τον θάνατο της μητέρας της υπέφερε από κατάθλιψη η οποία χειροτέρεψε από κάποια άλλα προβλήματα, για τα οποία δεν θέλω να μιλήσω.” Τα προβλήματα στα οποία αναφέρετε ξέρουμε πως αφορούσαν τον σύζυγο της και την σχέση του με την Νηλ. Η Κρίστι υπέφερε από αϋπνία, έτρωγε ελάχιστα, ένιωθε μόνη και τρομερά δυστυχισμένη.

Η Κρίστι εξηγεί τι συνέβη

Κατά την διάρκεια μια συνέντευξης στην Daily Mail είπε πως στις 3 Δεκεμβρίου όταν επέστρεφε στο σπίτι της από μια επίσκεψη σε κάποιον συγγενή, πέρασε με το αυτοκίνητο μπροστά από ένα λατομείο. “Μου πέρασε η ιδέα από το μυαλό να πέσω εκεί με το αυτοκίνητο. Όμως επειδή είχα μαζί μου την κόρη μου, έδιωξα αμέσως αυτή την σκέψη. Εκείνο το βράδυ ένιωθα εντελώς δυστυχισμένη. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο. Έφυγα από το σπίτι σε μεγάλη ψυχολογική ένταση με σκοπό να κάνω κάτι απελπισμένο.”

Η θεωρία του Γουίλσον είναι πως αφού τράκαρε το αυτοκίνητο, ήρθε πάλι στα λογικά της και αποφάσισε πως η αυτοκτονία ήταν κάτι μη Χριστιανικό. Για να συγκαλύψει την ντροπή από αυτή την πράξη της, ισχυρίστηκε πως έπασχε από αμνησία. Ο Γουίλσον επίσης εξέτασε τις πράξεις της Σίλια, της ηρωίδα του ημι-αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Κρίστι Ημιτελές Πορτρέτο, το οποίο εκδόθηκε το 1934 με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. “Παραδέχτηκε πως ήταν πολύ κακό που το προσπάθησε” γράφει η Κρίστι για την απόπειρα αυτοκτονίας του alter ego της, της Σίλια.

Ο Γουίλσον είπε: “Στην δουλειά της, η Κρίστι ήταν η βασίλισσα της παραπλάνησης για κάτι που συχνά αποδεικνύεται πως ήταν εμφανές. Σε αυτήν την περίπτωση, η αλήθεια ήταν μπροστά μας όλον αυτόν τον καιρό, κρυμμένη σε κοινή θέα: σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Daily Mail και σε ένα μυθιστόρημα που έγραψε με ένα άλλο όνομα.”

Πηγές

The mysterious disappearance of Agatha Cristie. Ανακτήθηκε από https://www.historyextra.com/period/20th-century/agatha-christie-disappearance-mystery-facts-poirot-miss-marple-detective/

Mystery of Agatha Christie’s disappearance is solved as author suggests she considered suicide over husband’s affair. Ανακτήθηκε από  https://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/08/mystery-agatha-christies-disappearance-solved-author-suggests/

https://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;