Το…αιθέριο στοιχείο των ανθρώπινων σχέσεων

SHARE

ανθρώπινες σχέσεις

Κάποτε, κάπου, κάπως μια ψυχή που λεγόταν Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε χορτάσει από <<κυνέρωτες και λυκοφιλίες>>. Βαρύγδουπες λέξεις για να εκφράσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Κι όμως είναι λέξεις που, κι αν κάποιος κρίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως το επικοινωνιακό γίγνεσθαι των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα που διέπεται εφ’ όλης της ύλης από τις σχέσεις αυτές.

Είναι αυτονόητο πως κάθε άνθρωπος γεννιέται για να πλάσει σχέσεις αλληλεπιδρώντας με τους γύρω του. Όποιος δεν το κάνει, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί, δεν θεωρείται φυσιολογικός. Ας κρατήσουμε τη λέξη ”φυσιολογικός” για αργότερα. Οι σχέσεις αυτές, λοιπόν, δύνανται να αποτελούν σχέσεις σε οικογενειακό, συγγενικό, φιλικό, ερωτικό, επαγγελματικό ή κοινωνικό πλαίσιο κι επίπεδο.

Κι εδώ θα κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος ανατρέχοντας σε διαχρονικές θέσεις περί του σκοπού ύπαρξης του ατόμου. Ο κάθε ένας απ’ εμάς γεννιέται ως ένα άτομο που ως ”τέλος”, δηλαδή υπαρξιακό σκοπό, έχει να ενταχθεί στα διάφορα είδη σχέσεων που διέπουν την κοινωνική ολότητα. Κι αυτό προκειμένου να συμπληρώσει το όλον αλλά και τον εαυτό του μέσω της προαναφερθείσας αλληλεπίδρασης. Στη συμβατικότητα των εποχών έρχεται το άτομο ως κρίκος μιας αλυσίδας για να την τονώσει και να την κάνει πιο ανθεκτική στις δυσκολίες των καιρών.

Οι δυσκολίες αυτές όμως προκαλούνται από το ίδιο το άτομο που και ενώνει και σπάει την αλυσίδα. Σημείο αναφοράς για την τόνωση ή εκτόνωση των κρίκων (ανθρώπινων σχέσεων) τίθεται το προσωπικό συμφέρον. Το συμφέρον αυτό πατάει επί των κενών  των σχέσεων. Κάθε κενό αποτελεί και μια έλλειψη. Κάθε έλλειψη συναντάται σε σχέσεις προσώπων που χαρακτηρίζονται από απουσία συνεννόησης, συγκαταβατικότητας, διαλλακτικότητας, κατανόησης.

Η απουσία όλων των παραπάνω στοιχείων είναι απόρροια ελλείψεως της ενσυναίσθησης που απαιτείται να διέπει την εκάστοτε σχέση υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Όντως, το σύνολο των ανθρώπων δεν μπορεί ή δεν προσπαθεί να έρθει στη θέση μας ώστε να μας κατανοήσει. Όλοι μας έχουμε παραπονεθεί γι αυτό. Ίσως να έχουμε νιώσει θύματα σε αυτό το ζήτημα. Ίσως να είμαστε πράγματι θύματα.

Advertisement

Το χειρότερο δεν είναι ότι είμαστε θύματα σε κάποιες περιπτώσεις. Το χειρότερο είναι ότι είμαστε θύματα αλλά και θύτες ταυτόχρονα σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις. Τη διαπίστωση αυτή την κάνει κανείς αν σκεφτεί ότι την απουσία της ενσυναίσθησης, κατανόησης κ.λπ. την καλύπτουν εγωιστικά και ανταγωνιστικά κίνητρα που βασίζονται στο συμφέρον. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος έχει την τάση να επιβάλλεται προκειμένου να κερδίσει μέσα στα πλαίσια των σχέσεων αυτό που θέλει, προβαίνοντας σε βλαπτικές κατά των άλλων ενέργειες ή επιδεικνύοντας ιδιοτελή συμπεριφορά.

Έτσι, όλα τα αγαθά  αισθήματα και κίνητρα που παρατηρούμε να λείπουν από το τελολογικό επικοινωνιακό ανθρώπινο πλαίσιο καλύπτονται από άλλα που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η ιδιοτέλεια, η αδικία, η υποκρισία, η εκμετάλλευση, η κακεντρέχεια, η ζηλοφθονία είναι είναι μερικά απ’ αυτά. Δεν φτάνει μόνον αυτό όμως. Όλα τα παραπάνω διασπούν τους ανθρώπους. Χάνεται η στοιχειώδης εμπιστοσύνη που ενδεχομένως να υπάρχει, με αποτέλεσμα όλοι να διαβαίνουν τον δρόμο της ζωής, της ύπαρξης, του αέναου ανθρώπινου αγώνα όντας φαινομενικά -αλλά κι ουσιαστικά- μόνοι!ανθρώπινες σχέσεις

Για να κλείσουμε, μοναχικός δεν σημαίνει ότι δεν έχω άλλους γύρω μου. Δεν σημαίνει ότι δεν είμαι φυσιολογικός. Σημαίνει απλώς ότι δεν περιμένω τίποτα από κανέναν. Είμαι εγώ κι ο εαυτός μου. Αλλά ούτε και σε αυτόν δεν δείχνω καμιά φορά εμπιστοσύνη. Πλέον, αυτό θεωρείται κομμάτι της ζωής μας. Το ίδιο και οι κυνέρωτες. Το ίδιο και οι λυκοφιλίες. Κάθε σχέση αλλοτριωμένη. Κάθε επαφή στοχευμένη. Κάθε ανθρώπινος σύνδεσμος ανειλικρινής.

Ό,τι κι αν χαθεί σε μια μάχη μεταξύ ανθρώπων, ένα πράγμα δεν πρέπει να χαθεί ποτέ. Η αισιοδοξία για την εμφάνιση κάποιας ”αιθέριας” ύπαρξης που θα δώσει φως, έστω και στη σκέψη μας, και θα μας δείξει πόσο όμορφος είναι ο άνθρωπος και πόσο άξιος εκτιμήσεως είναι ο καθένας. Ο Παπαδιαμάντης βρήκε το αιθέριο στοιχείο σ’ ένα όνειρο στο κύμα. Εμείς, ίσως να το έχουμε δίπλα μας χωρίς να το εκτιμούμε!

Advertisement

ανθρώπινες σχέσεις

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG