Επιτραπέζια παιχνίδια και παιδική ανάπτυξη

 

 

 

Επιτραπέζια παιχνίδια και παιδική ανάπτυξη

 

Επιτραπέζια παιχνίδια: ένα καίριο εργαλείο που συντελεί καθοριστικά μεταξύ άλλων στην παιδική σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα επιτραπέζια παιχνίδια υπάρχουν από την αρχαιότητα σε όλους τους πολιτισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα κυρίαρχα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν η «πέτεια» και η «τριάς».

Η «πέτεια» ως παιχνίδι πνεύματος είχε κερδίσει ιδιαίτερα την εκτίμηση των αρχαίων. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η γνώση που πρόσφερε το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ήταν εφάμιλλο της γνώσης των μαθηματικών. Παράλληλα εκτός από παιχνίδι στρατηγικής θεωρούνταν και παιχνίδια μαντικής. Όπως αναφέρει η περιγραφή του Αχιλλέα και του Αία με αντίστοιχη παράσταση σε αρχαιοελληνικό μελανόμορφο αμφορέας του 450 π.Χ., παίζοντας «πέτεια» προσπαθούσαν να μαντέψουν την έκβαση του Τρωϊκού Πολέμου.

Η «τριάς» ήταν ένα απλούστερο παιχνίδι για παιδιά με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής σκέψης. Το όφελος του παιχνιδιού διέκριναν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι και υιοθέτησαν το παιχνίδι μετονομάζοντας το σε «terni lapilli».

Advertisements
Ad 14

Κατανοεί λοιπόν κάποιος πως τα επιτραπέζια παιχνίδια και η παιδική ανάπτυξη συνδέονται άμεσα. Αποτελούν ανέκαθεν μέσα όξυνσης του πνεύματος αλλά και καλλιέργειας των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Ένα σημαντικό εφόδιο στην διαπαιδαγώγηση του ατόμου.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια και ατομικά οφέλη

Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι ποικίλα. Δεν αποτελούν απλά ένα μέσο εποικοδομητικής εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου και ψυχαγωγίας. Σε ατομικό επίπεδο συμβάλλουν στην κινητοποίηση της παιδικής σκέψης και εγείρουν την κρίση και την φαντασία.

Διαβάστε επίσης  Αντιφασισμός: Να τους τσακίσουμε ή να τους μορφώσουμε;

Προωθούν την επινοητικότητα και αυξάνουν τη δημιουργικότητα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια ασκούν παράλληλα τις χειρωνακτικές διαδικασίες.

Βοηθούν το άτομο να ελέγχει τις κινήσεις του σώματός του και αναπτύσσει δεξιοτεχνία με τα διάφορα αντικείμενα. Καλλιεργούν τη γλώσσα και ενισχύουν τις δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής, της ζωγραφικής και των μαθηματικών.

Παράλληλα ενδυναμώνουν την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται με τη βοήθεια των εικόνων αλλά και της φωτογραφίας. Τέλος τα παιχνίδια στρατηγικής αναπτύσσουν ελιγμούς στη σκέψη και το παιδί προσπαθεί να καταστρώσει το δικό του σχέδιο ώστε να κινηθεί ανάλογα.

Επιτραπέζια παιχνίδια και ομαδικά οφέλη

Πέρα από τα ατομικά οφέλη τα ομαδικά επιτραπέζια παιχνίδια επιφέρουν και ποικίλα ομαδικά οφέλη. Αρχικά ενθαρρύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία και καλλιεργούν την ομαδικότητα. Καθιστούν το άτομο ικανό να προβλέψει τις κινήσεις του συμπαίχτη του και να φέρει σε πέρας ένα παιχνίδι μέσα από δοκιμασίες.

Παράλληλα σέβεται τους κανόνες και τους ακολουθεί, σημαντική παράμετρος για την ενήλικη ζωή του. Επειδή μιλάμε για παιχνίδι πάντα υπάρχει και η ήττα. Είναι λοιπόν αναγκαίο το παιδί να μάθει να αποδέχεται την ήττα του. Δεν παίζουμε για να νικήσουμε αποκλειστικά. Παίζουμε για τη χαρά του παιχνιδιού και για τα οφέλη του.

 

Συμπέρασμα

Το παιχνίδι σε κάθε του μορφή αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη του ατόμου. Το επιτραπέζιο παιχνίδι με τη σειρά του είναι ένα ξεχωριστό μέσο για τη διαπαιδαγώγηση. Πέρα από τη χρησιμότητά τους όμως στην παιδική ανάπτυξη τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν έχουν ηλικία.

Αποτελούν μέσο χαλάρωσης και διασκέδασης και για τους μεγαλύτερους και χαρίζουν αμέτρητες στιγμές γέλιου. Συχνά μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ακόμα κι εμείς οι ενήλικες μπορεί να ανακαλύψουμε πτυχές της προσωπικότητας μας. Πάνω απ΄όλα όμως έχουμε την ευκαιρία  να ξεχαστούμε λίγο από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης  Στρατιωτικά τάγματα και οι ιππότες του Μεσαίωνα

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι λοιπόν ωφέλιμα για μικρούς και μεγάλους καθώς μέσα από αυτά μαθαίνει το άτομο να προσπαθεί. Και όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο τραγικός μας ποιητής Σοφοκλής «Η επιτυχία του ανθρώπου βασίζεται στην προσπάθεια». Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας να προσπαθούν παίζοντας για να κατακτήσουν μια επιτυχημένη ζωή.

Πηγή:

https://selemnosgames.eu/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ηλιακή  έκλειψη μύθοι και δοξασίες

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η ηλιακή έκλειψη ήταν
Αρχαίες Οινιάδες

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου Πηγή:skai.gr Οι Οινιάδες ήταν