Επαναλειτουργεί μετά από 1,5 χρόνο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ανακαινισμένη και άρτια εξοπλισμένη επανήλθε σε λειτουργία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα ύστερα από σχεδόν 1,5 χρόνο. Περισσότεροι από 156.000 τίτλοι βιβλίων φιλοξενούνται πλέον στο κτίριο, ορισμένα εκ των οποίων σπάνια και προερχόμενα από ιδιωτικές δωρεές.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η συλλογή από σπάνια βιβλία βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του οικοδομήματος και αποτελείται από 116 τίτλους, με τον παλαιότερο να έχει εκδοθεί το 1945. Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρόσβαση στη συλλογή καθίσταται περιορισμένη και γίνεται πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το αρχείο ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων από τη  Μεταπολίτευση, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διαθέτει, εξάλλου, πλήρες αρχείο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και λεπτομερές αρχείο προηγούμενων ετών με παλιότερο φύλλο από το 1933.

Από το Δεκέμβριο του 2015 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης υπολειτουργούσε ή παρέμενε κλειστή προς το κοινό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι εργασίες ανακαίνισης περιελάμβαναν πλήρη βιοκλιματική αναβάθμιση, βιολογικό καθαρισμό και νέες διαρρυθμίσεις, ενώ σταδιακά θα αρχίσει και η ψηφιοποίηση του υλικού της σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε όροφος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στεγάζει και μια διαφορετική ενότητα. Ο ημιώροφος, για παράδειγμα, είναι αφιερωμένος στα παιδιά. Το παιδικό τμήμα λειτουργεί εκεί με περισσότερους από 8.500 τίτλους βιβλίων, ενώ λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικά παιχνίδια. Στον πλήρως αναμορφωμένο πρώτο όροφο λειτουργεί το τμήμα ξενόγλωσσου βιβλίου με αρκετές δωρεές και πλήθος βιβλίων, αγορασμένων από το δήμο.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Το αναγνωστήριο σε κάθε όροφο συνήθως σφύζει από φοιτητές, που μελετούν ή ασχολούνται με κάποια εργασία, ενώ στο ισόγειο υπάρχει χώρος για να διαβάσει κανείς ή αν ακούσει μουσική σε ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον.

Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο, συναντούμε την ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης. Δεκάδες εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και εκθέσεις διοργανώνονται στην εν λόγω αίθουσα. Στον τρίτο όροφο λειτουργεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Επιστήμες και Τέχνες με χιλιάδες βιβλία σύγχρονα και παλαιότερα.

Τέλος, στον τέταρτο όροφο θα εντοπίσει κανείς περίπου 30.000 τόμους παλιότερων εκδόσεων και ποικίλης θεματολογίας, οι οποίοι ωστόσο δεν δανείζονται. Το μόνο, που μπορεί κανείς, είναι να τα διαβάσει εκεί ή να αντιγράψει όσα κομμάτια τον ενδιαφέρουν.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή καθημερινά με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το παραπάνω ωράριο τροποποιείται μονάχα κατά τη διάρκεια οιασδήποτε εορταστικής περιόδου.

 

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;