Ένα ιδανικό σχολείο για όλους (μέρος 2ο)

SHARE

Ένα ιδανικό σχολείο

Ένα ιδανικό σχολείο , φυσικά και πρέπει να επιτελέσει το έργο της παιδείας των μαθητών με τον σωστότερο τρόπο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να περνά κάποιες αξίες. Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει να είναι ο καθρέφτης μίας ιδανικής κοινωνίας.

Το παιδί δεν πρέπει μόνο ν’ αποκτήσει γνώσεις και ν’ αναπτύξει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του στο σχολείο, αλλά να υιοθετήσει και σωστές συμπεριφορές. Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται τον συνάνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν είναι.

Δυστυχώς, ο ρατσισμός έχει περάσει και στις παιδικές ψυχούλες και ο εκφοβισμός υπάρχει και στα σχολεία. Το «διαφορετικό» θα το κατακρίνουν τα παιδιά και θα φτάσουν σε σημείο να κοροϊδέψουν και να χτυπήσουν.

Εν έτη 2018, όπου με την παγκοσμιοποίηση οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο «διαφορετικό» σε κάθε γωνιά του κόσμου, είναι μεγάλη ειρωνεία να υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός.

Πρέπει τα σχολεία και οι οικογένειες των παιδιών να μάθουν στα παιδιά πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, μα και ταυτόχρονα ίδιοι. Πως το «διαφορετικό» δεν είναι κακό, αλλά, αντιθέτως, μας κάνει πιο ξεχωριστούς και τον κόσμο πιο πολύχρωμο. Γιατί, αν ήμασταν όλοι ολόιδιοι, όλα θα ήταν βαρετά και δεν θα υπήρχε εξέλιξη και πρόοδος. Όμως, είμαστε και ίδιοι, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι με περιορισμένη παραμονή σε αυτό τον κόσμο και θα ήταν μία καλή ιδέα, τον λίγο χρόνο, που ζούμε σ’ αυτή την ζωή να τον ομορφύνουμε.

Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει να διαμορφώσει τα μαθήματα με τέτοιο τρόπο, που να δείχνει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, πως κανείς δεν είναι τέλειος, πως όλοι έχουν την δική τους ιστορία, κουλτούρα και χαρακτήρα, πως όλοι έχουν αξία και τέλος πως όλοι αξίζουν την ευτυχία.

Advertisement

Ένα ιδανικό σχολείο

Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει να δείξει στα παιδιά πως άνθρωποι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους πρόσφεραν κάτι καλό στην ανθρωπότητα. Ο Άλμπερτ Άινσταιν ήταν δυσλεκτικός, μα και ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας. Η Άννα Φρανκ ήταν μία Εβραία νεαρή κοπέλα, που κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, απέδειξε με το ημερολόγιο της, πως όλοι είμαστε άνθρωποι με τις ίδιες συνήθειες, ανάγκες και όνειρα για μία καλύτερη ζωή. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν ένας Αφροαμερικάνος, που πάλεψε για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων όλων των φυλών.

Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει, λοιπόν, να έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, την ανθρωπιά, τον σεβασμό, την ισότητα. Ένα ιδανικό σχολείο πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά πως είναι μία μεγάλη οικογένεια και θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να βοηθούν το ένα το άλλο. Να έχουν ένα κοινό στόχο και όλα μαζί να παλεύουν γι’αυτό παρά τις «διαφορές» τους… να κάνουν ομαδικές εργασίες, να συνεργάζονται για μία θεατρική παράσταση ή για ένα σχολικό αγώνα, να πηγαίνουν μαζί εκδρομές, κτλ.

Πριν τις γνώσεις και τις δεξιότητες, το σχολείο πρέπει να μάθει στα παιδιά ν’ αγαπούν, να σέβονται και να είναι μία δυνατή ομάδα, γιατί, καλύτερα μπορούν οι πολλοί από τον ένα μόνο του. Για να παλέψουμε για ένα  καλύτερο κόσμο, πρέπει πρώτα εμείς οι άνθρωποι να έχουμε καλύτερες σχέσεις και αυτό πρέπει να μάθουμε και στα παιδιά, όσο ακόμη είναι μικρά, ώστε να τους γίνει τρόπος ζωής, αξία ανεκτίμητη.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG